Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες – Κλίμα… διχασμού μετά την πρόταση της Κομισιόν

Φυσικό αέριο: Έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες – Κλίμα… διχασμού μετά την πρόταση της Κομισιόν

Συνεδριάζουν έκτακτα την Πέμπτη στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την επιβολή «φρένου» στην ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου. Οι υπουργοί έχουν στα χέρια τους την πρόταση της Κομισιόν, η οποία προσπάθησε να φέρει ισορροπίες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων «στρατοπέδων» (για την επιβολή ή όχι πλαφόν), εισάγοντας προτάσεις για μέτρα με ανώτατο όριο τιμών τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται για μία πρόταση που έχει φέρει αντιδράσεις σε αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ πριν καν τεθεί και επισήμως στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι αντιδράσεις αναμένεται να εκφραστούν και επίσημα, καθώς φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί «μπλοκ» διαφωνούντων που ζητούν να πέσει σχεδόν κατά 1/3 η ανώτατη τιμή.

Η Κομισιόν συνέταξε την πρόταση, σημειώνοντας ωστόσο ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός για περαιτέρω διορθώσεις», πετώντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Υπό αυτό το πρίσμα η κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση θα αναδείξει εάν μπορεί να υπάρξει σύμπνοια -με οδηγό την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ- ώστε να κατέβει το ανώτατο όριο και παράλληλα να υπάρξουν διορθώσεις και σε άλλα, μικρότερου βεληνεκούς σημεία στην πρόταση της Επιτροπής.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Ενέργειας θα έχουν τη δυνατότητα είτε να «μπλοκάρουν» την πρόταση της Κομισιόν, ζητώντας τη σύγκληση Εκτάκτου Συμβουλίου Ενέργειας πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, είτε να δεχθούν την πρόταση της Επιτροπής με σημαντικές μετατροπές στον κανονισμό για το ανώτατο όριο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter