Φυσικό αέριο- Ραγδαίες εξελίξεις: Η Gazprom κλείνει κι άλλο τη στρόφιγγα από τον Nord Stream

Φυσικό αέριο- Ραγδαίες εξελίξεις: Η Gazprom κλείνει κι άλλο τη στρόφιγγα από τον Nord Stream

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ενεργειακή κρίση και ειδικότερα τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι σταματά ακόμα μία τουρμπίνα του Nord Stream 1, οδηγώντας έτσι στην περαιτέρω μείωση της ροής του για λόγους συντήρησης.

Ειδικότερα, η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από την Τετάρτη. Η Gazprom διευκρίνισε ότι η παραγωγική ικανότητα πρόκειται να μειωθεί στον σταθμό συμπίεσης Portovaya της Ρωσίας, ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι σταματά τη λειτουργία μιας δεύτερης τουρμπίνας λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως η ροή φυσικού αερίου θα αντιστοιχεί στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού, ενώ η τρέχουσα ροή στη Γερμανία είναι μόνο στο 40%.

Διαβάστε επίσης: Nord Stream 1: Η Ρωσία άνοιξε ξανά τη στρόφιγγα – Λειτουργεί μόλις με το 30% της χωρητικότητας του

Η πλήρης δυναμικότητά υπερβαίνει τα 160 mcm την ημέρα, όπως αναφέρει το Reuters. Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν οι ροές φυσικού αερίου από την πλήρη δυναμικότητα των άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου που εξάγονται καθημερινά σε 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμαστούν για τα χειρότερα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενόψει ενός σεναρίου ακόμη και πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που – όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο – ανέφερε ότι δεν υπάρχει «τεχνικός λόγος» για τη διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter