G-20: Στην Ινδονησία ο Μπάιντεν – Επίκειται συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ

G-20: Στην Ινδονησία ο Μπάιντεν – Επίκειται συνάντηση με Σι Τζινπίνγκ

Στο Μπαλί της Ινδονησίας έφτασε το απόγευμα της Κυριακής ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να λάβει μέρος στη διάσκεψη της ομάδας των μεγάλων οικονομιών G20.

Ο Μπάιντεν έφτασε στην Ινδονησία αφού έλαβε μέρος στην κλιματική διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, αλλά και στη διάσκεψη της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Καμπότζη.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά και άλλους ηγέτες αυτή την εβδομάδα, συζητώντας μία σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα.

Νωρίτερα δήλωσε ενώπιον των ηγετών χωρών της Ασίας ότι οι αμερικανικοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα θα παραμείνουν ανοικτοί προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση. Απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν ανοικτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ανταγωνισμός, όχι διαμάχη

“Ο πρόεδρος βλέπει ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν σκληρό ανταγωνισμό, αλλά αυτός ο ανταγωνισμός, δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μία διαμάχη ή σε μία αντιπαράθεση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν από το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπάιντεν στην Ινδονησία, για τη σύνοδο της ομάδας των κρατών-μελών G20.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, η επίσκεψη του Μπάιντεν στην Καμπότζη “ήταν ένα ουσιαστικό σημάδι” αναφορικά με το αίτημα που υπάρχει για την εμπλοκή των ΗΠΑ.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter