Γ. Παπανδρέου για τράπεζα Πειραιώς: Οι όροι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον

Γ. Παπανδρέου για τράπεζα Πειραιώς: Οι όροι αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον

«Η κυβέρνηση οφείλει σεβόμενη τις θυσίες των φορολογουμένων να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον. Να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και του δημοσίου», αναφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Ειδικότερα, εκφράζει την αντίθεσή του για τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί αυτό ενώ τονίζει σε δήλωσή του πως η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται με όρους που δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Κάλεσε, δεν, την κυβέρνηση να παρέμβει για να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και του δημοσίου.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Από το 2011 είχα επισημάνει ότι οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη από χρήματα φορολογουμένων στο τραπεζικό τομέα θα πρέπει να γίνει με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου. Νομοθετήσαμε την επιλογή για κοινές μετοχή αντί προνομιούχες, θεωρώντας απαραίτητο δηλαδή να έχει το δημόσιο λόγο στην διοίκηση της τράπεζας. Αργότερα, από την επόμενη κυβέρνηση, αντιστράφηκε αυτή η απόφαση υπέρ των προνομιούχων μετοχων. Η επιλογή αυτή αποδείχθηκε, από τα όσα ακολούθησαν, λανθασμένη και τα αποτελέσματα της γνωστά. Μετα την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 έγιναν δύο ακόμα ανακεφαλαιοποιήσεις (2014, 2015) με πολύ δυσμενείς για το δημόσιο όρους που οδήγησαν σε εξαΰλωση των μετοχών του δημοσίου αλλά και σε απεμπόληση οποιουδήποτε ελέγχου στην διοίκηση των τραπεζών.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς γίνεται με όρους που δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διδαχθεί από τις προηγούμενες εμπειρίες.

Αποδέχεται την απόφαση για ανακεφαλαιοποίηση με δυσμενείς για τους νυν μετόχους όρους, σε μια αρνητική χρονική συγκυρία και χωρίς διασφάλιση των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση οφείλει σεβόμενη τις θυσίες των φορολογουμένων να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον.

Να διασφαλίσει τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων και του δημοσίου.»

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter