Γ. Σταθάκης: Στηρίζουμε τη ΔΕΗ, παρά τις δύσκολες αποφάσεις

Γ. Σταθάκης: Στηρίζουμε τη ΔΕΗ, παρά τις δύσκολες αποφάσεις

«Είμαστε μπροστά σε πολύ δύσκολες αποφάσεις, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ, να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια, αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το ορυχείο του Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη.

Ο υπουργός παρακολούθησε επίδειξη ελεγχόμενης ανατίναξης σκληρών πετρωμάτων, μέσω της οποίας γίνεται η αποκάλυψη των κοιτασμάτων λιγνίτη, χαρακτήρισε εντυπωσιακό το ορυχείο – το μεγαλύτερο των Βαλκανίων – και ευχήθηκε καλή δουλειά στους εργαζόμενους.

Ο κ. Σταθάκης μετείχε, επίσης, σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία διοίκησης του ορυχείου του Νοτίου Πεδίου, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ νομού Κοζάνης και ενημερώθηκε από υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του ορυχείου Νοτίου Πεδίου, Κώστας Θεοδωρίδης και ο διευθυντής του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός.

Επίσκεψη στο εργοτάξιο της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» 

Τις εργασίες κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ επιθεώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ενημερώθηκε για την πορεία του έργου.

Ο υπουργός σχολίασε ότι η πέμπτη μονάδα θα είναι η «ναυαρχίδα» των λιγνιτικών μονάδων και ότι είναι «η πιο σημαντική επένδυση της ΔΕΗ για τα επόμενα τριάντα χρόνια» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι, παρά το γεγονός ότι είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Τον υπουργό ενημέρωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του έργου, Μιχάλης Δερβενιωτάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι όταν ολοκληρωθεί η μονάδα θα είναι μια από τις πιο σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, υψηλής ενεργειακής απόδοσης (41,5%) συγκριτικά με τις ήδη υφιστάμενες (η πλέον αποδοτικότερη εξ αυτών φτάνει στο 36,%), με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις, η οποία «έχει συμβολαιοποιηθεί με τις βέλτιστες τεχνικές» και με πολύ αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές ρύπων, πολύ πιο κάτω από τα θεσμοθετημένα επιτρεπόμενα όρια.

Ο κ. Δερβενιωτάκης τόνισε, ότι ήδη έχει εκτελεστεί το 18% των έργων πολιτικού μηχανικού και η μονάδα αναμένεται να δοθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2020, ενώ το φθινόπωρο του 2019 θα γίνει η δοκιμαστική λειτουργία της.

Αυτή τη στιγμή, εργάζονται στο εργοτάξιο τετρακόσια άτομα, ενώ τον Μάιο ξεκινά και η μηχανολογική ανέγερση, οπότε στο τέλος του χρόνου θα φτάσει τα οκτακόσια. Του χρόνου, τέτοια εποχή, ο αριθμός των εργαζομένων θα αγγίξει τα χίλια με χίλια εκατό άτομα, ενώ στα μέσα του 2018 που θα ξεκινήσει και η ηλεκτρολογική ανέγερση, θα εργάζονται περίπου 1.400 άτομα.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ένα δισεκατομμύριο τριακόσια ογδόντα οκτώ εκατομμύρια (1,388 δισ.) ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

26/06/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter