Γ. Στουρνάρας: Δεν οικειοποιηθήκαμε τα μνημόνια – Πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2018

Γ. Στουρνάρας: Δεν οικειοποιηθήκαμε τα μνημόνια – Πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 2% μετά το 2018

Στην «διστακτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να οικειοποιηθούν και να εφαρμόσουν με συνέπεια τα προγράμματα», απέδωσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα η οικονομία της χώρας.

Η επισήμανση έγινε κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την ιστορία του ελληνικού δημόσιου χρέους. Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης πλεονασμάτων 2% μετά το 2018, με την διαφορά από τα σημερινά επίπεδα να κατευθύνεται στην «ανάπτυξη», με παράλληλη προώθηση των μεταρρυθμίσεων. 

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών στόχων, μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, από 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, σε 2%, σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και αποτελεσματική προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Γνωρίζω τη μεγάλη δυσκολία των διαπραγματεύσεων στο σημείο αυτό, αλλά έχει σημασία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ενώσει τη φωνή της με όσους διεκδικούν αυτή τη βελτίωση».

Τέλος, υποστήριξε ότι έχει καλυφθεί το 90% της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημείωσε πως «το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, στην αρχή της κρίσης, δηλαδή το 2009, ήταν κοντά στο 10% του ΑΕΠ και ο τελικός στόχος για το 2018 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, έχει ήδη καλυφθεί το 90% της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων τώρα, που να είναι συμβατή με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα».​

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter