Γ. Στουρνάρας: «Εχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες…»

Γ. Στουρνάρας: «Εχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες…»
EUROKINISSI

«Οπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη». Αυτό δεν το δήλωσε κάποιος… αριστερός οικονομολόγος αλλά ο ίδιος ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στη συνέντευξή του στο mononews.gr κ. Στουρνάρας, που έχει υπερασπιστεί με πάθος μνημόνια και αντιλαϊκές πολιτικές, μάλλον καταλαβαίνει ότι η ακρίβεια δεν πάει άλλο. Οτι το σύστημα μπατάρει. Σε κάθε αναπτυγμένη οικονομία τα ολιγοπώλια είναι στο στόχαστρο κάθε κυβέρνησης που θέλει βιώσιμη ανάπτυξη.

Η δήλωσή του είναι και έμμεση κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επιδοτεί τα ολιγοπώλια (π.χ. με τον αναβαλλόμενο φόρο στις τράπεζες και τη μη φορολόγηση των υπερκερδών) συμβάλλει στη δημιουργία καρτέλ, στις τράπεζες, στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. Και στην ενέργεια, θα προσθέταμε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει στρατόπεδο. Με τους λίγους. Σε βάρος του ελληνικού νοικοκυριού. Εχει κάνει «καραμέλα» την «εισαγόμενη ακρίβεια», την ώρα που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σπάνε το ένα ρεκόρ κερδών μετά το άλλο και συσσωρεύουν δισεκατομμύρια μόνο με αυθαίρετες αυξήσεις στις τιμές. Ο πληθωρισμός της απληστίας.

Η ερώτηση και η απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα

ΕΡ: Κύριε Στουρνάρα, υπάρχει συγκέντρωση στις τράπεζες, λειτουργεί ο ανταγωνισμός;

ΑΠ: Υπάρχουν κλάδοι οι οποίοι σαφώς έχουν ολιγοπωλιακή δομή και αυτό αποδεικνύεται από τα spreads και τα margins. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο ανταγωνισμό και στις τράπεζες. Να ενδυναμώσουμε τις μικρότερες τράπεζες, και όπου μπορούν να συγχωνευτούν ώστε τα νέα σχήματα να προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. Χρειαζόμαστε τον 5ο τραπεζικό πυλώνα.

Ολόκληρη η συνέντευξη στον ιστότοπο της Τράπεζας της Ελλάδος

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Ζαλίζουν οι τιμές στα καύσιμα – Πάνω από 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης (Video)

Η κυβέρνηση φτωχοποιεί το 70% των νοικοκυριών

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Χορός» δισ. και εκτίναξη κερδών εισηγμένων σε υψηλό 15 ετών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter