Γ. Τσίπρας – Αρσένης στο documentonews.gr: Ο Χαρδαλιάς «έδειξε» Μητσοτάκη για το «πείραμα» EVA

Γ. Τσίπρας – Αρσένης στο documentonews.gr: Ο Χαρδαλιάς «έδειξε» Μητσοτάκη για το «πείραμα» EVA

Την υπόδειξη του πρωθυπουργού ως κύριου υπαίτιου για την υιοθέτηση και εφαρμογή του ατεκμηρίωτου και επισφαλούς αλγορίθμου EVA από τον Νίκο Χαρδαλιά επισημαίνουν στο documentonews.gr οι Γιώργος Τσίπρας και Κρίτων Αρσένης μετά την απάντηση των Επίκαιρων Ερωτήσεων που κατέθεσαν στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας για το «ελληνικό πείραμα» EVA.

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΜΕΡΑ25 στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο Ν. Χαρδαλιάς άφησε αναπάντητα όλα τα κρίσιμα ερωτήματα για τον αλγόριθμο που θα έπρεπε να αποτελέσει το φίλτρο προστασίας της χώρας από το ιικό φορτίο των τουριστών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.

Να σημειωθεί ότι ο Κίμωνας Δρακόπουλος, επικεφαλής της μικρής ερευνητικής ομάδας που διέθεσε αφιλοκερδώς το συγκεκριμένο σύστημα, δήλωσε πως πρόκειται για «ελληνικό πείραμα», ενώ το έτερο μέλος της ερευνητικής ομάδας, Γιάννης Βλαχογιάννης, είχε επισημάνει ότι ένα λάθος θα μπορούσε να σκορπίσει τον θάνατο στην χώρα.

Διαβάστε σχετικά:

Ομολογίες και υπεκφυγές Χαρδαλιά για το άνοιγμα του τουρισμού με το «πείραμα» EVA

Το αμάρτημα Μητσοτάκη με την EVA

«Ήταν ελληνικό πείραμα» παραδέχεται ο Δρακόπουλος για τον αλγόριθμο EVA (Video)

«Χαροκόπι η Ελλάδα – Είχαμε μόνο 10.000 τεστ για 100.000 τουρίστες ανά ημέρα» (Video)

«Θράσος και άγνοια κινδύνου»

Ο αν. τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Γ. Τσίπρας, σημείωσε πως ο κ. Χαρδαλιάς δεν απάντησε στα ουσιώδη ερωτήματα της Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη Βουλή. «Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι μετά από επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με Έλληνα επιστήμονα στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός συνέστησε σε μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων να εξετάσουν έναν αλγόριθμο διεξαγωγής τεστ που δεν έχει δημοσιευτεί σε κανένα επιστημονικό περιοδικό, ούτε έχει αξιολογηθεί» υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας ότι πέντε εκ των λοιμωξιολόγων (ανάμεσά τους και οι κ.κ. Τσιόδρας και Μαγιορκίνης) εισηγήθηκαν -κατά τον κ. Χαρδαλιά- θετικά για τη χρήση του EVA. «Με ποια ειδικότητα και ιδιότητα λοιμωξιολόγοι εξέτασαν έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης είναι το νέο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί…» αναφέρει με νόημα.

Κατά τον κ. Τσίπρα, παραμένει αναπάντητο το ποιος θεσμικός παράγοντας ενέκρινε την επιχειρησιακή λειτουργία του EVA και γιατί έστω και τώρα δεν δημοσιεύεται ο αλγόριθμος μαζί με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν κατά το άνοιγμα του τουρισμού, ώστε να αποκτήσει γνώση όλη η επιστημονική κοινότητα. «Αναπάντητο, επίσης, παραμένει το ερώτημα γιατί τόσους μήνες μετά, ο EVA δεν έχει περάσει από peer-review (αξιολόγηση), δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό και δεν έχει καν προ-δημοσιευτεί από τους δημιουργούς του. Η επιμονή του κ. Χαρδαλιά ότι παρ’ όλα αυτά θα χρησιμοποιηθεί και το επόμενο έτος, μόνο ως θράσος ή άγνοια κινδύνου μπορεί να αντιμετωπιστεί».

«Μεσαίωνας»

Από την πλευρά του, ο Κρ. Αρσένης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταργεί την επιστήμη, καθώς μετέτρεψε σε επιχειρησιακό βραχίονα για το άνοιγμα του τουρισμού έναν αλγόριθμο που δεν έχει καμία πιστοποίηση και δεν έχει προηγηθεί καμία πειραματική επαλήθευση.

Ειδικότερα, ο κ. Αρσένης δήλωσε: «Χωρίς ντροπή ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς δήλωσε για τον αλγόριθμο EVA ότι ενώ δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ούτε δημοσιευθεί σε κάποιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, θα ξαναχρησιμοποιηθεί του χρόνου στα αεροδρόμια. Είπε, επίσης, ότι εγκρίθηκε μόνο από λοιμωξιολόγους παρά το γεγονός ότι δεν εμπίπτει στην άμεση επιστημονική τους ειδικότητα. Μας αποκάλυψε δε ότι αποτέλεσε σύσταση του πρωθυπουργού. Καταργούν την επιστήμη ανεξαρτήτως κόστους. Μεσαίωνας…».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter