G20: Έκκληση Λαγκάρντ για μείωση δασμών, απομόνωση ΗΠΑ στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής

G20: Έκκληση Λαγκάρντ για μείωση δασμών, απομόνωση ΗΠΑ στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε σήμερα τους φορείς χάραξης πολιτικής της G20 να μειώσουν τους δασμούς και τα υπόλοιπα εμπόδια στο εμπόριο, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια “δύσκολη περίοδο” εξαιτίας της εμπορικής σύγκρουσης.

“Την ώρα που η επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι ευπρόσδεκτη, οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί συγκρατούν την παγκόσμια οικονομία και τα ανεπίλυτα θέματα δημιουργούν μια μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον”, σημειώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωση που εξέδωσε όσον αφορά τα συμπεράσματα της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα, στη δυτική Ιαπωνία.

Από τη μεριά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ομάδα των 20 (G20) επιβεβαίωσε σαφώς την ανάγκη για μια ελεύθερη, δίκαιη και αμερόληπτη εμπορική πολιτική κατά την διήμερη σύνοδό της στην Οσάκα, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, 

“Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει κινδύνους δυσμενών εξελίξεων καθώς εμμένουν οι εμπορικές εντάσεις”, δήλωσε ο Άμπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου της G20 στην Οσάκα, στην δυτική Ιαπωνία, της οποίας προήδρευσε. “Οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν στην ανάγκη οι χώρες μέλη να ηγηθούν μιας ισχυρής παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης” ενόσω θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αναλάβουν περαιτέρω δράση αν χρειαστεί, κατέληξε.

Μόνες οι ΗΠΑ κατά συμφωνία Παρισιού

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της διεθνούς συνάντησης, την «πλήρη εφαρμογή» της συμφωνίας που υπεγράφη το 2015 στο Παρίσι για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τελικά 19 από τις 20 χώρες μέλη της Ομάδας των 20 (G20), πλην ΗΠΑ, επαναβεβαίωσαν σήμερα από την Οσάκα της Ιαπωνίας την δέσμευσή τους, γεγονός που τελικά κατέρριψε κάποιες εκτιμήσεις ότι άλλες 3-4 χώρες θια υιοθετούσαν στάση ανάλογη με αυτή των ΗΠΑ.

Οι υπογράφοντες συμφωνούν επίσης στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι είναι “αμετάκλητος” ο χαρακτήρας που έχει η συμφωνία αυτή του Παρισιού για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η τελική δήλωση της G20 στην Οσάκα όσον αφορά το κλίμα είναι παρόμοια με αυτήν που είχε εκδοθεί κατά το πέρας της περσινής συνόδου της G20, αλλά φέτος εξασφαλίστηκε με δυσκολία λόγω της αντίθεσης της Ουάσινγκτον.

Αυτή συνήφθη σήμερα το πρωί έπειτα από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, καθώς η Ουάσινγκτον απειλούσε να μπλοκάρει μια δήλωση παρόμοια σε μορφή με αυτήν που είχε εκδοθεί από την G20 στο Αμβούργο το 2017 και αυτήν του Μπουένος Άιρες το 2018.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, διπλωμάτες ανέφεραν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κάποιες μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να ευθυγραμμιστούν με την αμερικανική θέση. Ωστόσο και οι 19 χώρες μέλη της G20, πλην ΗΠΑ, “επαναβεβαίωσαν όλες την υποστήριξή τους στην συμφωνία του Παρισιού”, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η γαλλική προεδρία.

Στο ίδιο πνεύμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η G20 θα καταλήξει όσον αφορά το κλίμα σε ένα “κείμενο παρόμοιο” με το περσινό, έπειτα από ιδιαίτερα σκληρές διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αυτή, με τη μορφή 19+1, επαναβεβαιώνει την υποστήριξη 19 χωρών, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία, στην σημαντική συμφωνία που συνήφθη το 2015 στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, από την οποία οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν το 2017.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter