G7: «Ισχυρή ώθηση» για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Αισιόδοξοι Σαπέν και Μοσκοβισί

G7: «Ισχυρή ώθηση» για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Αισιόδοξοι Σαπέν και Μοσκοβισί

Σε μια «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαίου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, κατέληξαν οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας. Παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν πως οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου. Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.

Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια). Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Αισιοδοξία Σαπέν και Μοσκοβισί για εξεύρεση λύσης στο ελληνικό χρέος έως το Eurogroup της 22 Μαΐου

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των ευρωπαϊκών χωρών. Και πρέπει να εφαρμόσουν αυτή που ήταν από την αρχή μια αναγκαία μορφή εξισορρόπησης. Δηλαδή την ελάφρυνση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του βάρους του χρέους, επί της ελληνικής οικονομίας και του προϋπολογισμού της», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν, απο τη Σύνοδο της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μπάρι.

«Οι εταίροι (της διαπραγμάτευσης) εξέφρασαν την βούλησή τους, όλοι, ώστε μέχρι το Γιούρογκρουπ στις 22 Μαίου να βρεθεί συμφωνία», πρόσθεσε ο Σαπέν, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής, πριν την έναρξη των εργασιών.

Την αισιοδοξία του θέλησε να εκφράσει και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είμαι αισιόδοξος σχετικά με το ότι υπάρχει η βούληση για συμφωνία και ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα ενός υπερβολικά μεγάλου κεφαλαίου λιτότητας και θα μπορέσει να ανοίξει ένα άλλο, το οποίο θα βασίζεται σε ανάπτυξη και επενδύσεις, μέσα σε ένα πλαίσιο σταθερότητας» τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές «πολύ πριν» το τέλος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κριστόφ Φρανκέλ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου εμφανίστηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Περισσότερα ΕΔΩ

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν πιο συγκεκριμένα στη ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, κάτι που είναι «απαραίτητο», τόνισε σήμερα από το Μπάρι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Περισσότερα ΕΔΩ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter