G7-Μπάιντεν: «Δεν επιζητεί σύγκρουση» με Ρωσία και Κίνα, αλλά τους «έτριξε τα δόντια»

G7-Μπάιντεν: «Δεν επιζητεί σύγκρουση» με Ρωσία και Κίνα, αλλά τους «έτριξε τα δόντια»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χώρων (G7) που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αγγλία “εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική”, επαναλαμβάνοντας πως “η Αμερική επιστρέφει” κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, της πρώτης στο εξωτερικό.

“Όλος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο αεροδρόμιο Νιουκουέι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ.

«Πολύ σαφής» στον Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα είναι “πολύ σαφής” με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις διαφωνίες τους κατά την πρώτη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα “στο πιο χαμηλό σημείο”.

“Δεν είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος είναι ο καλύτερος σε μια συνέντευξη Τύπου ώστε ο άλλος να έρθει σε δύσκολη θέση, θα πούμε με πολύ σαφή τρόπο ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση”, είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν στο Νιουκουέι (Αγγλία), μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της G7.

«Δεν επιζητεί σύγκρουση» με Κίνα

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι “δεν επιζητεί τη σύγκρουση” με την Κίνα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 που κάλεσε το Πεκίνο να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και υιοθέτησε ένα σχέδιο υποδομών ανταγωνιστικό των κινεζικών πρωτοβουλιών.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν δικαιότεροι τρόποι να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των χωρών στον κόσμο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Νιουκουέι (νοτιο-δυτική Αγγλία), σε σχέση με το σχέδιο του “Νέου Δρόμου του Μεταξιού” που υλοποιεί η Κίνα.

Οι δυτικές δημοκρατίες βρίσκονται σε έναν αγώνα απέναντι στις αυταρχικές κυβερνήσεις, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Είμαστε σε έναν αγώνα, όχι με την Κίνα αυτή καθαυτή … αλλά με αυταρχικούς (ηγέτες), αυταρχικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για το κατά πόσο οι δημοκρατίες μπορούν να αντιπαλέψουν αυτούς σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο 21ο αιώνα”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

Για την Κίνα συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν δήλωσε: “Νομίζω ότι θα δείτε απλές συναλλαγές με την Κίνα”.

“Όπως είπα ο ίδιος στον Σι Τζίνπινγκ, δεν επιζητώ τη σύγκρουση. Εκεί που συνεργαζόμαστε, θα συνεργαστούμε, εκεί που διαφωνούμε θα το δηλώσω με ειλικρίνεια, και θα απαντήσουμε σε ενέργειες που είναι ασύμβατες”, πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter