G7: Υπόσχονται 600 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες για να ανακόψουν την επέκταση της κινεζικής επιρροής

G7: Υπόσχονται 600 δισ. δολ. στις αναπτυσσόμενες χώρες  για να ανακόψουν την επέκταση της κινεζικής επιρροής

Η G7 υιοθετεί, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις αναπτυσσόμενες χώρες που έχει ως στόχο να απαντήσει στα τεράστια έργα που χρηματοδοτεί εκεί η Κίνα. Οι λεπτομέρειες του επενδυτικού προγράμματος είναι ακόμη αδιευκρίνιστες.

«Μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος πριν από την ομιλία του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του.

Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόνες τους υπολογίζουν να κινητοποιήσουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα πέντε ετών στο πλαίσιο του προγράμματος.

Αλλά και μόνο η χρήση του όρου «κινητοποίηση» σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον υπολογίζει να εξασφαλίσει αυτό το ποσόν μέσω δανείων, δημόσιας χρηματοδότησης και ιδιωτικής χρηματοδότησης που θα διασφαλισθεί με την ενθάρρυνση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Απάντηση στην Κίνα

Οι Δυτικοί επιθυμούν να απαντήσουν στην Κίνα η οποία έχει επενδύσει μαζικά σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για την κατασκευή έργων υποδομής στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» ή για την διασφάλιση πρόσβασης σε ορισμένες πρώτες ύλες.

Το Πεκίνο κατηγορείται ότι υλοποιεί αυτά τα προγράμματα μέσω μη προνομιακών, έως επικίνδυνων, δανείων προς τις ενδιαφερόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα προβλήματα χρέους των ευάλωτων αυτών κρατών.

Η κινεζική επίθεση «υπάρχει εδώ και χρόνια και έχει μεταφρασθεί σε πλήθος χορηγήσεων ρευστού και σε σειρά επενδύσεων», σχολίασε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας ότι «ακόμη δεν είναι πολύ αργά» για την πρωτοβουλία της G7.

«Πολλές χώρες που έχουν λάβει πόρους ή επενδύσεις στο πλαίσιο του κινεζικού προγράμματος συνειδητοποιούν πλέον, πολλά χρόνια μετά, ότι είναι περισσότερο χρεωμένες, ότι το ΑΕΠ τους δεν έχει αυξηθεί σημαντικά, ότι οι ονομαζόμενες επενδύσεις δεν έχουν αγγίξει τους πληθυσμούς τους», δήλωσε η ίδια πηγή του Λευκού Οίκου.

Η υποσαχάρια Αφρική θα αποτελέσει ξεκάθαρα ύψιστη προτεραιότητα» της Σύμπραξης που θα υλοποιήσει η G7 δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας ότι η κεντρική Αμερική, η νοτιοανατολική Ασία και η κεντρική Ασία είναι επίσης «πολύ σημαντικές περιοχές».

300 δισ. ευρώ θα κινητοποιήσει η ΕΕ

Η Ευρώπη θα κινητοποιήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης κατά τα επόμενα πέντε έτη για την υλοποίηση έργων υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες στο πλαίσιο της «Σύμπραξης για τις Παγκόσμιες Υποδομές» που υιοθετεί η G7 κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον απέναντι στο σχέδιο «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» που εφαρμόζει η Κίνα, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λειών.

«Εναπόκειται σε εμάς να δώσουμε μία θετική και ισχυρή επενδυτική ώθηση στον κόσμο για να δείξουμε στους εταίρους μας στον αναπτυσσόμενο κόσμο ότι έχουν επιλογή και ότι έχουμε την πρόθεση να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας για να εκπληρώσουμε τις αναπτυξιακές τους ανάγκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τους ηγέτες της G7 στην Βαυαρία.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter