Gaiasense: Φέρνει την επανάσταση με την «έξυπνη γεωργία»

Gaiasense: Φέρνει την επανάσταση με την «έξυπνη γεωργία»

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα «έξυπνης» γεωργίας έχει ενεργοποιηθεί στη χώρα μας εδώ και λίγο καιρό, από τη Gaia Επιχειρείν και τη Neuropublic.

Πρόκειται για το σύστημα Gaiasense, που φέρνει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο καλλιέργειας της γης, καθώς εισάγει νέες καινοτόμες τεχνολογίες που δημιουργούν προηγμένα ψηφιακά εργαλεία παρακολούθησης και αξιολόγησης της καλλιέργειας μέσα από ένα μεγάλο πλήθος παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα ο καλλιεργητής να έχει στη διάθεσή του κάθε στιγμή ιδιαίτερα ακριβείς πληροφορίες για κάθε λεπτομέρεια της καλλιέργειάς του, οι οποίες τον βοηθάνε όχι μόνο να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις για την καλλιέργειά του, αλλά και να αποφεύγει περιττά έξοδα σε λιπάσματα, ύδρευση κλπ.

Έτσι, εξοικονομεί ιδιαίτερα σημαντικά κονδύλια σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα προστατεύεται και το περιβάλλον από την άσκοπη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και από την άσκοπη σπατάλη νερού.

Το σύστημα μπορεί εύκολα να υιοθετηθεί ακόμη και από τους μικροκαλλιεργητές, καθώς έχει μηδενική επένδυση σε εξοπλισμό από αυτούς, και χρειάζεται μόνο μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή για να προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, εξοπλισμό και λογισμικό που αξιοποιεί.

Είναι εύκολα προσαρμόσιμο σε κάθε διαφορετική περιοχή, για κάθε τύπο εδάφους, για κάθε μικροκλίμα, για κάθε ποικιλία. Δεν είναι μια λύση «κονσέρβα» που έρχεται από μακριά για να δώσει ξένες λύσεις σε τοπικά προβλήματα, αλλά ένα αμιγώς ελληνικό σύστημα το οποίο προσαρμόζεται για κάθε ελληνικό χωράφι και καλλιέργεια.

Πώς λειτουργεί

Το σύστημα Gaiasense βασίζεται για τη λειτουργία στα δορυφορικά δεδομένα, στα ασύρματα δεδομένα από το δίκτυο σταθμών βάσης Gaiatron της Neuropublic (πάνω από 320 σήμερα, με στόχο να φτάσουν τους 3000 μέχρι τέλος του 2022 και να καλύψουν το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας), στα ανοιχτά δεδομένα από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, στο λογισμικό που επεξεργάζεται, στο συνδυασμό και την κωδικοποίηση όλων των παραπάνω δεδομένων, και στην εφαρμογή για κινητές συσκευές, μέσα από την οποία ο ενημερώνεται ο χρήστης.

Το σύστημα gaiasense, σε συνδυασμό με το γεωργικό σύμβουλο που αξιοποιεί τα εργαλεία του, υπολογίζει ακριβώς τις ποσότητες των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων και του αρδευτικού νερού που απαιτεί η κάθε καλλιέργεια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Σε συνδυασμό με το σωστό χρόνο εφαρμογής τους αποτρέπεται η υπερβολική και η άσκοπη χρήση τους. Έτσι μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής και αυξάνεται το κέρδος του καλλιεργητή.

Το μόνο που έχει να κάνει ο καλλιεργητής είναι να κατεβάσει στο κινητό του τη σχετική εφαρμογή gaiasense (από το Google play store ή το Apple store, ανάλογα με το κινητό του) και να επιλέξει ένα από τα 2 προς το παρόν διαθέσιμα συνδρομητικά προγράμματα.

 

Δυνατότητες και κόστος

Οι τιμές των διαθέσιμων πακέτων είναι ιδιαίτερα προσιτές, καθώς το βασικό πακέτο «gaiasense 1» κοστίζει 30 ευρώ το χρόνο, ενώ η τιμή του πακέτου «gaiasense 2» διαμορφώνεται ανάλογα με την έκταση της καλλιέργειας που καλείται να καλύψει.

Το πακέτο «gaiasense 1» προσφέρει στον καλλιεργητή για κάθε ένα από τα αγροτεμάχιά του ξεχωριστά:

  1. Πρόγνωση καιρού
  2. Προειδοποιήσεις επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
  3. Πληροφορίες για

– καταλληλότητα ψεκασμών

– προειδοποιήσεις κινδύνων

– υδατικούς δείκτες

– συντελεστές ανάπτυξης

– δείκτες βλάστησης

– εδαφική καταλληλότητα

  1. Οδηγό γνώσεων

Το πακέτο «gaiasense 2» προσφέρει τα παραπάνω, και επιπλέον:

  1. Συμβουλές άρδευσης
  2. Συστάσεις φυτοπροστασίας
  3. Δείκτη φυτικών κινδύνων
  4. Συνταγή λίπανσης
  5. Εδαφολογική ανάλυση
  6. Δυνατότητα παραμετροποίησης αγροτεμαχίων.

Πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο και το πακέτο «gaiasense 3» που θα προσφέρει επιπλέον υποστήριξη από γεωργικό σύμβουλο και πλάνο βελτιστοποίησης της παραγωγής, ενώ στο άμεσο μέλλον θα διατεθούν περισσότερα πακέτα με επιπλέον δυνατότητες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter