Γαλάζια «σφαγή» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Γαλάζια «σφαγή» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Αποσυντόνισε τον τοπικό κομματικό μηχανισμό της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αλλά_x000D_
και το κεντρικό της επιτελείο η προσέγγιση Τσίπρα – Μπουτάρη. 

Οι «γαλάζιοι» παράγοντες βρέθηκαν σε άμυνα, αν και προετοιμάζονταν ώστε να έχουν την πρωτοβουλία κινήσεων για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 με έγκαιρη επιλογή κατάλληλου προσώπου το οποίο να έχει μεγάλη εμβέλεια και κύρος στην καρδιά της βόρειας Ελλάδας. Κομβικής σημασίας για τις κάλπες, εθνικές και τοπικές, είναι τα εθνικά θέματα, το σκοπιανό αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Γι’ αυτό βρίσκονται στο επίκεντρο του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ.

Κάθε άλλο παρά τυχαία πηγαινοέρχεται ς στη Θεσσαλονίκη, εδώ και καιρό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με ταξίδια-αστραπή αλλά και με οργανωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων ή και συναντήσεις με στελέχη του τοπικού κομματικού μηχανισμού αλλά και με παράγοντες κοινωνικών και παραγωγικών φορέων της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και η εκδήλωση της ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη για την «Ψηφιακή οικονομία», στην οποία έδωσε το παρών ο πρόεδρος της ΝΔ και άστραψαν τα φωτογραφικά φλας μπροστά στο ενσταντανέ με τον Κυρ. Μητσοτάκη δίπλα δίπλα με τον περιφρειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος «ελέγχει μεγάλο τμήμα του εσωκομματικού μηχανισμού αλλά και επηρεάζει τμήμα ψηφοφόρων στη Θεσσαλονίκη.

Σε αναμμένα κάρβουνα

Οι «γαλάζιοι» καίγονται να βρουν όσο πιο σύντομα γίνεται τον «καλύτερο υποψήφιο» για τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο οποία θα έχει τη στήριξη του Μοσχάτου, τοπικών παραγόντων και ισχυρών σε διασυνδέσεις. Δεν θέλουν να συμβεί ό,τι τις προηγούμενες δύο φορές, το 2010 και το 2014 που η μάχη των τοπικών εκλογών για τον Δήμο Θεσσαλονίκης σημαδεύτηκε από ήττες για το «γαλάζιο» στρατόπεδο. Η ισχυρή δυναμική του Γιάννη Μπουτάρη σε συνδυασμό μεταξύ άλλων δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων του κομματικού μηχανισμού, επί προεδρίας στη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, είχαν δυσχεράνει τον προεκλογικό αγώνα προ οκταετίας του τότε γραμματέα προγράμματος της ΝΔ, νυν βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα, και κυρίως προ τετραετίας του Σταύρου Καλαφάτη, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και μπήκε στην εκλογική μάχη βιαστικά, υπό συνθήκες πίεσης χρόνου και συνθηκών. Τώρα ζητείται ο… κατάλληλος, με δεδομένο ότι μετά το φλερτ Τσίπρα – Μπουτάρη, ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα στήριξης του νυν δημάρχου, για τον οποίο μάλιστα είπε ότι δεν πέτυχε στο έργο του.

Πολυδιάσπαση

«Ζαγόρ», «Ζαγόρ»: ακούγεται ξανά έντονα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη, θρυλικού ηγέτη της ποδοσφαιρικής εθνικής Ελλάδας του 2004 που συνδέθηκε με τον ΠΑΟΚ. Ο ίδιος πάντως δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του.

Ο Θοδ. Ζαγοράκης σε ερώτησή μας για τα σενάρια που θέλουν η υποψηφιότητά του να επιχειρήσει να αλλάξει αυτοδιοικητική σελίδα στον Δήμο Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Σενάρια ακούγονται πολλά. Θεωρητικά είναι όλα αυτά. Δεν μπαίνω στη διαδικασία συζήτησης για τα αυτοδιοικητικά. Eίμαι δοτικός σε ό,τι κάνω και τώρα έχω επικεντρωθεί στην αποτελεσματικότητα των δράσεών μου στην Ευρωβουλή. Μένουν ακόμη τριακόσιες εξήντα ημέρες μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές ή και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τι να λέμε; Στο ενδιάμεσο μπορούν να γίνουν πολλά…».

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι φωνές που κρίνουν θετικό το ενδεχόμενο να περάσει ηγετικά στον αυτοδιοικητικό στίβο η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ Ελενα Ράπτη. Όπως τόνισε μιλώντας στο Documento, αναφορικά με το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς της: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου. 

Η κυρία Ράπτη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειές της ως συντονίστριας της καμπάνιας «Ενα στα πέντε» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα – είναι εμπειρογνώμονας στο κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό.

Κλειστά προσώρας κρατά τα χαρτιά του αναφορικά με την περίπτωση επανυποψηφιότητάς του ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος θα δημοσιοποιήσει εν ευθέτω χρόνω τις αποφάσεις του. Οπως δήλωσε στο Documento o αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Στ. Καλαφάτης: «Ούτως ή άλλως οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. Τα υπόλοιπα, όσον αφορά υποψηφιότητα για τον δήμο, θα τα πούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, όχι πολύ αργά. Δεν θέλω να πατάω σε δυο βάρκες. Επιθυμώ ο κόσμος να γνωρίζει από νωρίς πώς θα πορευτώ».

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμα τι θα πράξει ο Κώστας Γκιουλέκας ενώ ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου πορεύεται προς τις εθνικές εκλογές. Αν υπήρχε κάποιο ενδεχόμενο να ανακατευθεί με τα αυτοδιοικητικά θα ήταν περισσότερο στην περιφέρεια και μόνο αν δεν κατέβαινε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Τα αουτσάιντερ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ξεπηδήσουν υποψηφιότητες από την παράταξη Εντάξει στην οποία είναι επικεφαλής ο Στ.Καλαφάτης. Δημοτικός σύμβουλος με τη «γαλάζια» παράταξη στον δήμο είχε εκλεγεί το 2014 ο Εφραίμ (Μάκης) Κυριζίδης. Μάχιμος δικηγόρος από το 2006, απόφοιτος Νομικής ΑΠΘ με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία του Δικαίου, αφήνει ανοιχτό σε δημόσιες παρεμβάσεις του το ενδεχόμενο να ηγηθεί ενός σχήματος στο οποίο τον πρώτο λόγο θα έχουν νέοι άνθρωποι με αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον. Οταν πρωτοασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση υπερτονιζόταν ως ατού η στενή σχέση του με τον ποντιακό ελληνισμό. Οπως σημειώνει στο βιογραφικό του, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης, διετέλεσε γραμματέας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας Ενωσης Ποντίων Μακεδονίας, καθώς και μέλος του ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ.

Ο 36άχρονος Εφραίμ Κυριζίδης θεωρεί ότι το πρότυπο του δημάρχου-σταρ έχει τελειώσει, ότι είναι η ώρα των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων για την επόμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη και δηλώνει ότι θα είναι παρών. Μάλιστα, κατά τις διαρροές του 2016 είχε στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη για πρόεδρο του κόμματος.

Είναι πιθανόν να κάνει το μεγάλο βήμα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Εντάξει και αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, γιος του πρώην υπουργού της ΝΔ και πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Κούβελα. «Ν’ αλλάξουμε (την) πόλη. Το λέω αυτό ως δικηγόρος και ως δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης» γράφει στην προμετωπίδα του λογαριασμού του στο Twitter. Ομως έχει γράψει και βιβλίο με τον τίτλο «Ν’ αλλάξουμε (την) πόλη», προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.

Αναμένονται και οι επιλογές που θα κάνει ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Συμμαχία Πολιτών. Ο καθηγητής Φυσικής, επιστημονικός συνεργάτης στο ΑΠΘ και επιχειρηματίας Αρμόδιος (Μάκης) Στεργίου, προέρχεται από τη ΝΔ (είχε προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ παλαιότερα).

Ο παραιτηθείς

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Ζέρβας (ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη Μπουτάρη) δεν κρύβει την επιθυμία να δώσει ηγετικό παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Υπάρχουν όμως κάποιες γκρίνιες στον χώρο των νεοδημοκρατικών στελεχών, που θα ήθελαν μια πιο «γαλάζια» επιλογή. Ηταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Ομως δεξιά στελέχη της πόλης αρέσκονται να μιλάνε για παλιές διασυνδέσεις της οικογένειάς του (πολιτικός μηχανικός ο πατέρας του Βασίλης Ζέρβας, φιλόλογος η μητέρα μου Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά) με δυνατούς παράγοντες προηγούμενων δεκαετιών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα τέτοια σχόλια είχαν την τιμητική τους, όταν εξελέγη το 2010 με την παράταξη Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης και επανεξελέγη στις δημοτικές εκλογές του 2014 αναλαμβάνοντας μάλιστα αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού. Οι διαφωνίες του όμως με τον Γ. Μπουτάρη τον οδήγησαν τον Φεβρουάριο του 2015 σε παραίτηση από το αξίωμα του αντιδημάρχου και το 2017 σε αποχώρηση από την παράταξη.

Από όλα έχει ο μπαξές….

Οι βιαστικοί

Πάντως υπάρχουν υποψηφιότητες για τη δημαρχία Θεσσαλονίκης που έχουν ήδη αναγγελθεί ή προαναγγελθεί και κινούνται πολιτικά σε όμορους χώρους με εκείνον της ΝΔ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα προσελκύσουν κόσμο και από τη «γαλάζια» δεξαμενή.

Ηταν 28 Μαρτίου 2018, βράδυ Τετάρτης, όταν σε εκδήλωση της Ενωσης Ποντίων Αμπελοκήπων όπου ήταν προσκεκλημένος ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης δημοσιοποίησε ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μάλιστα από τότε είχε δώσει ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης την 13η Ιουνίου 2018 στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Σε δηλώσεις του παρουσίασε την κίνηση πολιτών και προσωπικοτήτων στην οποία τίθεται επικεφαλής σαν «πολυσυλλεκτική δίχως αναφορά σε κομματικούς χώρους» και χαρακτήρισε το εγχείρημα «ανεξάρτητη προσπάθεια». Ο 53χρονος γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) είχε λάβει το προσωνύμιο Θεσσαλονικάρχης το 2015, όταν προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης. Στο βιογραφικό του περιλαμβάνεται η εκπαίδευσή του σε θέματα αντιτρομοκρατίας στις ΗΠΑ και διαχείρισης κρίσιμων περιστατικών, ενώ έχει τιμηθεί με παράσημα για την απόδοσή του στην αστυνομία.

Εδώ και έναν χρόνο είχε εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και πριν από ενάμιση μήνα ο 61χρονος χειρουργός-ουρολόγος Χάρης Αηδονόπουλος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, με την παράταξη Πρώτα η Πόλη μας. Τάραξε τα πολιτικά νερά στη ΝΔ, καθώς είναι συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εδωσαν και πήραν τα σενάρια για το τι μπορεί να σημαίνει αυτή η κίνηση και κυρίως αν έχει παίξει κάποιο ρόλο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Πάντως η διαδρομή του Χ. Αηδονόπουλου έχει πολλάκις προκαλέσει θόρυβο. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, όντας δημοτικός σύμβουλος τον Ιούνιο του 2012, γνωστοποίησε ότι αποχωρεί από τους Ανεξάρτητους Ελληνες (υπήρξε υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας ) και προσχώρησε στη ΝΔ. Εχει υπηρετήσει όπως ο ίδιος λέει για 27 χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό και προχωρά σε νέα φάση. Επίσης, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, από το 1992 προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους μοναχούς του Αγίου Ορους και είναι μέλος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Τον περασμένο Απρίλιο ο δημοσιογράφος και διευθυντής του Μακεδονία TV Στέργιος Καλόγηρος, ο οποίος ήταν εκ των διοργανωτών των συλλαλητηρίων για το σκοπιανό στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι «θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Θεσσαλονικέων υπηρετώντας τον Δήμο Θεσσαλονίκης». Προβάλλεται ως αυτοδημιούργητος άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο οποίος μάχεται για τα εθνικά θέματα και την ελληνικότητα. Διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter