«Γαλάζια Σημαία» 2022: Δεύτερη η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

«Γαλάζια Σημαία» 2022: Δεύτερη η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Τη δεύτερη θέση σε όλο τον κόσμο, πίσω από την Ισπανία, αναφορικά με τον αριθμό των Γαλάζιων Σημαιών κατέλαβε για ακόμα μια χρονιά η Ελλάδα, με 581 σημαίες.

Στο σύνολο των 600 βραβεύσεων των 48 χωρών, η Ελλάδα κατέχει το 14% των βραβευμένων ακτών. Την πρώτη εξάδα των χωρών συμπληρώνουν η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Συγκεκριμένα, με τη Γαλάζια Σημαία βραβεύονται φέτος 581 ακτές έναντι 545 πέρυσι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), ο δήμος Ρόδου κατέγραψε και φέτος πρωτιά μεταξύ των δήμων της χώρας, με 55 Γαλάζιες Σημαίες.

Όσον αφορά στα στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην κορυφή βρίσκεται η Χαλκιδική, με 87 Γαλάζιες Σημαίες. Ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, που βελτίωσε την επίδοσή της (55 φέτος έναντι 49 πέρυσι), ενώ οι τις υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου (41 φέτος έναντι 40 πέρυσι), Χανίων (36 έναντι 33), Ηρακλείου (31 έναντι 29) και Ρεθύμνου (20 έναντι 18).

Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Αττική (18 έναντι 15 το 2021), η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας (17 έναντι 16) και Λέσβου (17).

Τέλος, οι περιφερειακές ενότητες με τις λιγότερες γαλάζιες σημαίες (μία σε καθεμία) είναι οι Π.Ε. ΆνδρουΈβρουΙθάκηςΜυκόνου και Τήνου.

Σχετικά με του δήμους πίσω από τη Ρόδο έρχονται οι δήμοι Κασσάνδρας Χαλκιδικής (32), Αγίου Νικολάου Λασιθίου (25), Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής (19), Σιθωνίας και Χερσονήσου Χαλκιδικής (από 18).

Σε επίπεδο νησιών, μετά τη Ρόδο ακολουθούν η Χίος (15), ο δήμος Αργοστολίου Κεφαλληνίας (13) και η Κως (12).

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλάζια Σημαία δίνεται σε ακτές που πληρούν μια σειρά από 33 προϋποθέσεις, ενώ μπορεί να αφαιρεθεί μέσα στη χρονιά αν αποδειχθεί ότι δεν τις πληρούν.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την ΕΕΠΦ.

Στις αρχές του προγράμματος το 1988 η Ελλάδα είχε λάβει γαλάζια σημαία για 7 ακτές, ενώ η πρώτη τριψήφια «συγκομιδή» βραβείων ήρθε το 1991 όταν γαλάζια σημαία δόθηκε σε 178 ακτές.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter