Γαλάζιο «πραξικόπημα» στα επιμελητήρια

Γαλάζιο «πραξικόπημα» στα επιμελητήρια

Για «πραξικοπηματική κίνηση» σε βάρος του θεσμού των επιμελητηρίων, που εκπροσωπεί το σύνολο των 880.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας, με στόχο τον απόλυτο πολιτικό τους έλεγχο «βάσει αποφάσεων που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες» κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη 28 πρόεδροι και στελέχη επιμελητηρίων, ζητώντας να γίνουν οι επιμελητηριακές εκλογές, με διαφάνεια και στην ώρα τους. Η βαριά αυτή καταγγελία βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών και μέχρι στιγμής την έχουν υπογράψει 28 πρόεδροι, αντιπρόεδροι και εκλεγμένα μέλη ΔΣ επιμελητηρίων από την Αθήνα και την περιφέρεια, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά αναφέρουμε:

Από τα μεγάλα επιμελητήρια της Αθήνας τον Παύλο Ραβάνη, πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, τον Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αλλά και τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ και πρώτο σε σταυρούς στις εκλογές του 2017.

Από τα επιμελητήρια της περιφέρειας τον Ιωάννη Γκολομάζο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρτας, τον Φώτη Δαμούλο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αργολίδας, τον Αλέξανδρο Πάσχο, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, τον Ευθύμιο Χρυσοστόμου, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, τον Δημήτριο Βαργιάμη, α΄ αντιπρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πολλούς άλλους.

Στο στόχαστρο των ανθρώπων των επιμελητηρίων –που στη μεγάλη τους πλειονότητα στηρίζουν ή και εκλέγονται με τη ΝΔ– βρίσκεται το επιβεβαιωμένο πλέον σχέδιο αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών για τρίτη συνεχόμενη φορά χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Πρόκειται για σχέδιο που εκπορεύεται από το Μαξίμου και εξυπηρετεί την εμφανή σκοπιμότητα να αναβληθούν οι εκλογές στο ΕΒΕΑ για έναν πιο πρόσφορο χρόνο, ικανό να διασφαλίσει ότι την προεδρία του ΕΒΕΑ θα πάρει ο Γιάννης Μπρατάκος, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, μέσω του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πλήρη πολιτικό έλεγχο στο πρώτο τη τάξει επιμελητήριο της χώρας. Να τι αναφέρουν οι 28 επιμελητηριακοί παράγοντες στην ανοιχτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση:

Επιμελητηριακοί παράγοντες καταγγέλλουν ότι το σχέδιο αναβολής των εκλογών εκπορεύεται από το Μαξίμου για να δοθεί χρόνος ικανός ώστε να διασφαλιστεί ότι την προεδρία του ΕΒΕΑ θα πάρει ο Γιάννης Μπρατάκος, δεξί χέρι του πρωθυπουργού

Η επιστολή

«Μετά από δύο αναβολές, το 2021 και το 2022, η επιμελητηριακή κοινότητα κανονικά θα έπρεπε να ετοιμά ζεται για τη διεξαγωγή των εκλογών που έχουν ορισθεί για το τέλος του έτους. Πριν από λίγες ημέρες όμως άρχισε να διακινείται η πληροφορία ότι μεθοδεύεται νέα αναβολή, κάτι που πλέον είναι επιβεβαιωμένο. Πρόκειται αναμφίβολα για μία πραξικοπηματική κίνηση, για μία απόφαση που πλήττει την εικόνα του επιμελητηριακού θεσμού, που υπονομεύει τη λειτουργία και την αυτοτέλεια του καθώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, τις αποφάσεις για το μέλλον του δεν τις λαμβάνουν τα μέλη της επιμελητηριακής κοινότητας, αλλά καθορίζονται από τις βουλές κυβερνητικών παραγόντων που προφανώς επιδιώκουν πολιτικά οφέλη. (…)

Από την εξέλιξη της κατάστασης φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι επιχειρούν να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τον επιμελητηριακό θεσμό. Αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τον ρόλο των επιμελητηρίων, ενώ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Με υποβαθμισμένο τον επιμελητηριακό θεσμό, στερούνται οι επιχειρήσεις της χώρας –και κυρίως οι ΜμΕ– μιας αποτελεσματικής εκπροσώπησης.(…)

Ζητάμε το αυτονόητο. Την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων της χώρας και την προστασία του επιμελητηριακού θεσμού. Είναι θέμα δημοκρατίας και κοινής λογικής. Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια και όχι όποτε αποφασίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Επιμελητήρια και επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται, ούτε να άγονται και να φέρονται, από μικροπολιτικές μεθοδεύσεις. (…) Η κυβέρνηση πρέπει να ξαναδεί το θέμα και να μην προκαλεί κρίσεις εκεί που δεν χρειάζεται».

Τι έχει συμβεί; Τα 59 εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια της Ελλάδας, που εκπροσωπούν ολόκληρο τον παραγωγικό κορμό της χώρας και συμμετέχουν ισότιμα στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων, οφείλουν εκ του νόμου να κάνουν κάθε τέσσερα χρόνια εκλογές για να αναδεικνύουν τις διοικήσεις τους. «Ενίοτε οι εκλογές αυτές παίρνουν αναβολές, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων» εξηγεί στο Documento o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών Ι. Χατζηθεοδοσίου. «Αυτήν τη στιγμή όμως έχει σημασία να μη δοθεί άλλη αναβολή γιατί έχουν ήδη δοθεί δύο αναβολές λόγω πανδημίας το 2021 και το 2022, αλλά και γιατί υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων για εκλογές στα τέλη του 2023 και ο Αδ. Γεωργιάδης πέρασε σχετικό νόμο στη Βουλή. Αυτήν τη στιγμή οι διοικήσεις των επιμελητηρίων έχουν συνεδριάσει, έχουν φτιάξει εκλογικές επιτροπές και κάποιοι βάζουν θέμα αναβολής. Θα έχουμε διορισμένες διοικήσεις για έβδομο χρόνο; Μιλάμε για την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας. Τα επιμελητήρια δεν πρέπει να συμμετέχουν σε παραπολιτικά τερτίπια».

Το «πολιτικό κρυφτούλι»

Γύρω από το θέμα της τρίτης κατά σειρά αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών έχει λάβει μάλιστα χώρα κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες κι ένα χαρακτηριστικό «πολιτικό κρυφτούλι», με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) Γιάννη Μασούτη να την αποδίδει σε αίτημα δέκα επιμελητηρίων, με σκοπό να διευκολυνθούν όσοι επιμελητηριακοί παράγοντες θα συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης αρνούνταν ότι υπάρχει θέμα αναβολής τους. Η εξήγηση δεν έχει πείσει όμως κανέναν όχι μόνο γιατί ήταν προγραμματισμένες –όλοι ήξεραν πότε θα γίνουν και παρ’ όλα αυτά ήθελαν ως πρότινος να γίνουν κανονικά οι επιμελητηριακές εκλογές– αλλά και γιατί η προωθούμενη αναβολή δεν γίνεται για ένα τρίμηνο αλλά για έναν ολόκληρο χρόνο – ώστε να διευκολυνθούν, λέει, και οι ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Ιούνιο του 2024 στις οποίες δεν συμμετέχουν άνθρωποι των επιμελητηρίων…

Υπάρχουν όμως κάποιοι που ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές κι αυτοί βρίσκονται στο Μαξίμου, γι’ αυτό και η καταγγελία των 28 αναφέρεται σε «κυβερνητικούς παράγοντες που επιδιώκουν πολιτικά οφέλη» και σε «αποφάσεις που λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά ως εμπνευστή της πραξικοπηματικής αυτής κίνησης τον Γιάννη Μπρατάκο, γενικό διευθυντή της ΝΔ, γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη και υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.

Ολοι άλλωστε γνωρίζουν ότι ο Γ. Μπρατάκος διαδέχτηκε τον Κωνσταντίνο Μίχαλο στην προεδρία του ΕΒΕΑ το 2021 με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, λόγω της σχέσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ότι έχει ζητήσει ξανά με επιστολή του στο υπουργείο Ανάπτυξης αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών –τη δεύτερη κατά σειρά, τον Μάρτιο του 2022 – και ότι παρευρέθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Λακωνία για να κάνει… επικοινωνιακό μασάζ περί νέας αναβολής των εκλογών στους παριστάμενους προέδρους.

Το πραξικοπηματικό σχέδιο Μπρατάκου όμως αναπόφευκτα έφερε αντιδράσεις, αρχικά από τον εκλεγμένο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, τον οποίο ο Μπρατάκος είχε εκπαραθυρώσει πριν από ενάμιση χρόνο εξίσου πραξικοπηματικά από την προεδρία της ΚΕΕ, επειδή ενοχλούσε τον Μητσοτάκη με τη διεκδικητικότητά του, αλλά και από τον νεοδημοκράτη Νίκο Σοφιανό, ο οποίος στις τελευταίες εκλογές για το ΕΒΕΑ που είχαν γίνει το 2017 είχε πάρει τριπλάσιους σταυρούς από τον Μπρατάκο και θα ήταν σίγουρα ο επόμενος πρόεδρός του αν δεν είχε να αντιμετωπίσει τους αντιδημοκρατικούς σχεδιασμούς Μπρατάκου – Μαξίμου.

Μαζί τους όμως στοιχήθηκαν και πολλοί άλλοι επιμελητηριακοί παράγοντες, με το σκεπτικό ότι σε ένα θεσμό που λειτουργεί ήδη προβληματικά λόγω της χαμηλής συμμετοχής –ψηφίζει λιγότερο του 5% των μελών των επιμελητηρίων– δεν πρέπει να υπάρξει για κανένα λόγο τρίτη αναβολή των εκλογών, καθώς θα συμβάλει στην περαιτέρω απαξίωση των επιμελητηρίων και μάλιστα σε μια συγκυρία μεγάλων προκλήσεων για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Το μήλο κάτω από τη μηλιά των Μητσοτάκηδων

Στα βήματα του πατέρα του και ο υιός Μπρατάκος

Ο Γιάννης Μπρατάκος, που κατά τα φαινόμενα απεργάζεται τρίτη αναβολή των εκλογών σε 59 επιμελητήρια πανελλαδικά, αντλεί την ισχύ του από τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – σχέση που μάλιστα χτίστηκε στα χνάρια της σχέσης των πατεράδων τους. Οπως ο πολιτικός Αγγελος Μπρατάκος επιλέχθηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για γενικός διευθυντής της ΝΔ και υφυπουργός Εσωτερικών του, έτσι τον Ιανουάριο του 2019 ο επιχειρηματίας Γ. Μπρατάκος επιλέχθηκε από τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ και ανέλαβε τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων του κόμματος.

Νωρίτερα όμως από το 2007 ο Γιάννης Μπρατάκος ως επιχειρηματίας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DD Synergy εκλέγονταν στο ΔΣ του ΕΒΕΑ και το 2017 είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ για θέματα καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και νεοφυών επιχειρήσεων. Με τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μίχαλου το 2021 ο Γ. Μπρατάκος, ενισχυμένος από τη θέση του στη ΝΔ, με απόφαση του ΔΣ πήρε την προεδρία του ΕΒΕΑ, χωρίς μάλιστα να παραιτηθεί από τη θέση του γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας. Και έξι μήνες μετά έφερε εις πέρας την πρώτη αποστολή για λογαριασμό του Μαξίμου εκπαραθυρώνοντας πραξικοπηματικά από την προεδρία της ΚΕΕ τον ενοχλητικό Ι. Χατζηθεοδοσίου που διεκδικούσε διαγραφές για τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Μάρτιο του 2022 ο Γ. Μπρατάκος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΕΒΕΑ. Οπως αναφέρουν μάλιστα επιμελητηριακοί κύκλοι, έλεγε στους συνομιλητές του ότι φιλοδοξούσε να έχει την πορεία του Μίχαλου, να ηγηθεί δηλαδή και των δύο κορυφαίων επιμελητηρίων της χώρας, του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων. Τον Αύγουστο του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Μπρατάκο να αφήσει το ΕΒΕΑ και να πάει στο Μαξίμου, στη θέση του ανιψιού Γρηγόρη Δημητριάδη, που είχε παραιτηθεί υπό την πίεση των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές στο Μαξίμου κι εκείνος, παρότι στόχευε στις εκλογές του ΕΒΕΑ, το έκανε, ενδεχομένως με τη σκέψη ότι στις εκλογές του 2017 είχε μείνει χαμηλά στη σταυροδοσία και θα του ήταν πιο εύκολο να εκλεγεί στην προεδρία του ΕΒΕΑ με τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Γ. Μπρατάκος παρέμεινε στο Μαξίμου δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη. Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, επιμελητηριακοί κύκλοι αποδίδουν την υπόγεια μεθόδευση περί τρίτης αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών σε συμφωνία Μητσοτάκη – Μπρατάκου, βάσει της οποίας ο Μπρατάκος θα μείνει στο Μαξίμου ως τις ευρωεκλογές για να εξυπηρετήσει τις πολιτικές ανάγκες του Κυρ. Μητσοτάκη και θα αποχωρήσει αμέσως μετά, ώστε να έχει τον χρόνο να «χτίσει» την υποψηφιότητά του για τις επιμελητηριακές εκλογές και με τη συνδρομή του πρωθυπουργού να πάρει την προεδρία του ΕΒΕΑ αλλά και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων.

Ο σχεδιασμός αυτός, όσο αντιθεσμικός κι αν είναι, είναι ιδιαίτερα επωφελής και για τους δυο τους. Για τον Γ. Μπρατάκο επειδή η προεδρία στον ΕΒΕΑ και στην ΚΕΕ, δύο επιμελητηριακές ενώσεις που λόγω και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαχειρίζονται πολύ μεγάλα κονδύλια, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσει την επιρροή του σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο.

Για τον Κυρ. Μητσοτάκη που, όπως έδειξε με τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου από τη ΝΔ επειδή ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ έκρινε θετικά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει απολύτως ελεγχόμενες διοικήσεις στα επιμελητήρια, γιατί θα έχει τον δικό του άνθρωπο να κάνει κουμάντο στην επιμελητηριακή κοινότητα. Θυσιάζοντας προφανώς την επιχειρηματικότητα, υπέρ της οποίας κόπτεται τάχα η ΝΔ, στον βωμό του πλήρους ελέγχου των θεσμών της από το Μαξίμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter