«Γαλάζιοι» εμφύλιοι σε στεριά και θάλασσα

«Γαλάζιοι» εμφύλιοι σε στεριά και θάλασσα

Ασταθείς ισορροπίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών για την κυβερνητική παράταξη ειδικά σε Πελοπόννησο και βόρειο Αιγαίο

Τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίπεδο περιφερειών και δήμων ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι αποκαλυπτικά και ενδεικτικά των ισορροπιών τρόμου που επικρατούν υπό την ηγεσία του, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτουν εξαιρετικά εύθραυστες αλλά και τοξικές.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δύο περιφερειών που αποτέλεσαν αγκάθι οι επιλογές των εκλεκτών του Μεγάρου Μαξίμου: Πελοπόννησος και Βόρειο Αιγαίο. Βαρονίες, οικογενειοκρατία, βυζαντινισμοί, business, απευθείας αναθέσεις, εμπαιγμός της τοπικής κοινωνίας, εργαλειοποίηση σοβαρών ζητημάτων για κομματικό όφελος και πολιτικαντισμοί.

Ελλείψει ουσιαστικού πολιτικού αντιπάλου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ –που ακόμη… μαδούν τις μαργαρίτες για τις δικές τους υποψηφιότητες– στις δύο σημαντικές περιφέρειες της χώρας ερίζουν οι «γαλάζιοι» υποψήφιοι, είτε με χρίσμα είτε χωρίς, αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο της «γαλάζιας» εξουσίας.

«Πολιτική Ανοιξη μέσα στη Νέα Δημοκρατία»

Ειδικά στην Πελοπόννησο η αντιπαράθεση έχει πάρει σοβαρές εθνικές διαστάσεις με βαρύτατες καταγγελίες κατά του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά από τον νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, μετά την επιλογή του εκλεκτού του πρώην πρωθυπουργού Δημήτρη Πτωχού που έπεσε με… αλεξίπτωτο για τη διεκδίκηση της περιφέρειας. Το γεγονός δε πως όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο «μακεδονομάχος» Μεσσήνιος σιωπά για τα μεγάλα εθνικά θέματα που προκύπτουν στα ελληνοτουρκικά, δίνει στην εσωκομματική αντιπαράθεση μια επικίνδυνη εικόνα συναλλαγής, γεννώντας πλήθος ερωτημάτων.

«Η άποψή μου είναι ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά. Υπάρχει κατά την άποψή μου υβριδική λειτουργία της ΠΟΛΑΝ. Προσέξτε, αν θέλεις να είσαι διοικητής νοσοκομείου πρέπει να περάσεις από εκεί. Αν θες διοικητικό συμβούλιο νοσοκομείου, αν θες άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αν θες διευθυντής κρίσιμων μονάδων του δημοσίου τομέα, αν θέλεις τα ρουσφέτια σου, υπάρχει μηχανισμός για να μπορέσεις να τα προωθήσεις» ήταν μερικές μόνο από τις εκκωφαντικές κατηγορίες που επέρριψε ο Παν. Νίκας την περασμένη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του –«παρακοιμώμενου του κ. Σαμαρά»– Δημ. Πτωχού.

Βολικά το Μέγαρο Μαξίμου αναπαράγει την παραδοχή Νίκα πως ο ίδιος δεν επιθυμούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος, χωρίς όμως να απαντά για τις κατηγορίες πως ο «πελοποννησιάρχης» Σαμαράς πασχίζει να κρατά τον απόλυτο έλεγχο. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει και με την τοποθέτηση του προστατευόμενού του, επιτελικού στελέχους του δικού του περάσματος από το Μέγαρο Μαξίμου, με μόνη τοπική «ρίζα» την ενασχόληση του πατρός του με την αυτοδιοίκηση.

Η παρουσίασή του από τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Μεσσήνη παραπέμφθηκε στις καλένδες, με τον καύσωνα να χρησιμοποιείται ως πρόφαση για την αναβολή της αλλά τις αιτίες να βρίσκονται στον διχασμό της τοπικής κοινωνίας. Ο δε «γαλάζιος» –πλην «αντάρτης», καθώς αποτελεί το προηγούμενο… γαλάζιο άδειασμα στην περιφέρεια– Πέτρος Τατούλης τρίβει ήδη τα χέρια του, δηλώνοντας στο περιβάλλον του πως θα… τυπώσει τις καταγγελίες Νίκα και θα κάνει με αυτές προεκλογικό αγώνα.

Το φυσικό αέριο και τα αντιπλημμυρικά

Ακόμη πιο σοκαριστικά ότι, εκτός από τις αναφορές στον τρόπο διορισμού των διοικήσεων νοσοκομείων, που αποτελεί ζήτημα της κεντρικής εξουσίας, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε ακόμη στο φυσικό αέριο, στο δίκτυο της περιοχής αλλά και στο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας αξίας 80 εκατ. ευρώ, για το οποίο τόνισε πως «το έργο δεν χρειάζεται».

Η αντιπαράθεση για το φυσικό αέριο έχει ξεσπάσει τουλάχιστον από το περσινό καλοκαίρι, όταν ο Αντ. Σαμαράς και ο Αδωνης Γεωργιάδης επέλεξαν να δώσουν το παρών σε παρουσίαση ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, κατά την οποία μάλιστα ανακοινώθηκε πως μέχρι τα μέσα του 2023 θα έχει κατασκευάσει στην Καλαμάτα δίκτυα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης έφτασε τότε στο σημείο να δεσμευτεί δημόσια για την επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των εσωτερικών εγκαταστάσεων των νοικοκυριών με το δίκτυο. Η «δέσμευση» φιγουράρει ακόμη στον ιστότοπο της εταιρείας παρότι οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη δεν δημοσιεύτηκαν ποτέ στον ιστότοπο του υπουργείου και το έργο βρίσκεται στον αέρα.

Το δε αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας αποτελεί έργο που έχει προκαλέσει πάθη και αντιπαραθέσεις στην περιοχή. Τόσο το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η δε έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που επικαλείται ο περιφερειάρχης Νίκας προκρίνει τη «μηδενική λύση», δηλαδή να μη γίνει η παρέμβαση αξίας δεκάδων εκατ. ευρώ, καταλήγοντας σε συμπεράσματα που θεωρούν επαρκή την ήδη υπάρχουσα αντιπλημμυρική προστασία.

Η ένοχη σιωπή του Μαξίμου

Υπό κανονικές συνθήκες οι καταγγελίες ενός περιφερειάρχη κατά ενός νυν και ενός πρώην πρωθυπουργού θα αποτελούσαν είδηση πρώτης τάξης μεγέθους, ενδεχομένως και περιεχόμενο έρευνας ελεγκτικών αρχών. Με την αρωγή του μιντιακού βραχίονα της κυβέρνησης το θέμα θάφτηκε και έτσι επισήμως τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το σύστημα Σαμαρά επέλεξαν να μη σχολιάσουν καθόλου τις καταγγελίες. Οπως αναφέρουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Documento, δεν υπάρχει επιθυμία αντιπαράθεσης με τον Παν. Νίκα. Εξάλλου, ο διαφωνών πλέον περιφερειάρχης ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της υποψηφιότητας Μητσοτάκη για την ηγεσία του κόμματος.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δηλώνει πικραμένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας, πράγμα που φάνηκε και από τα όσα είπε δημόσια, όπου παρά τους χαμηλούς τόνους κατά του Κυρ. Μητσοτάκη δεν τον άφησε εκτός κάδρου. Είτε εκβιαζόμενος είτε… συνένοχος του Αντ. Σαμαρά, ο πρωθυπουργός προβάλλει εκτεθειμένος και η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου που «δεν σχολιάζει» τις καταγγελίες τον εκθέτει έτι περαιτέρω.

Επιβεβαίωση Νίκα η επιστροφή των ασώτων

«Είναι μικρό το κακό αν χάσουμε κάποιες εκλογές, είναι μεγάλο το κακό αν καταστρέψουμε τον αξιακό μας κώδικα» ήταν η τελευταία φράση του περιφερειάρχη την περασμένη Δευτέρα, μετά τον χείμαρρο καταγγελιών για το πώς στην περιφέρεια λύνει και δένει το σύστημα Σαμαρά και ΠΟΛΑΝ. Πριν αλέκτορα φωνήσαι, από τη Νέα Δημοκρατία έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί αξιακού κώδικα με την οποία επέλεξε να κλείσει τη λάβρα παρέμβασή του. Οι επιστροφές του δημάρχου Αργους Δημήτρη Καμπόσου και του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα πάντως μιλούν για τις γαλάζιες… αξίες επί Κυρ. Μητσοτάκη.

Το χαμηλό ηθικό αποτύπωμα της

Τον «αντάρτη» νυν περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη που διεκδικεί ξανά την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, κόντρα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ, στηρίζει ο «γαλάζιος» βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου που απλώνει δίχτυα και στον Δήμο Μυτιλήνης επαναφοράς των δύο διαγραμμένων «γαλάζιων» δημάρχων –το 2018 και το 2022– επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Documento με την άρνηση του Παύλου Μαρινάκη να δώσει δημόσια απάντηση κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Στην πράξη οι δύο αυτοδιοικητικοί που τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν την υποψηφιότητα Νίκα τώρα ήδη έχουν ρίξει τροχιοδεικτικές βολές εναντίον του, επιβεβαιώνοντας την υποβολιμαία στόχευση της επιστροφής τους.

Διασπασμένοι στο βόρειο Αιγαίο

Σκηνικό πολέμου αλλά χαμηλότερης έντασης –προσώρας– θυμίζει η μάχη για την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, όπου ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης διεκδικεί νέα θητεία, με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας να δίνεται στον πρώην υφυπουργό Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο νυν περιφερειάρχης επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης προς το Μαξίμου, αφού δημόσια διατρανώνει πως ήταν εκείνος που ζήτησε να κατέβει ως ανεξάρτητος, δίχως τη στήριξη του κόμματος, κρατώντας χαμηλούς τόνους απέναντι στον αντίπαλό του. Αλλωστε, όσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ανακοινώνουν κάποια ουσιαστική υποψηφιότητα, δεν έχει φόβο για το πού θα κινηθεί η αντικυβερνητική ψήφος.

«Από τον Ιανουάριο 2023 είχα δηλώσει στην κυβέρνηση σε υψηλότατο επίπεδο ότι θα κατέλθω υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και θα κατέλθω ανεξάρτητος, γιατί πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη κομμάτων. Κάθε κόμμα έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει τους υποψηφίους του με τα δικά του κριτήρια, τα οποία όμως θα πρέπει να μην αφίστανται καταφανώς της λαϊκής γνώμης. Η ΝΔ, με την ιδεολογία της οποίας ταυτίζομαι, επέλεξε έναν υποψήφιο αξιοπρεπή και σοβαρό. Η λαϊκή ψήφος θα αποφασίσει για τον βέλτιστο εκλεγησόμενο» δηλώνει ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης στο Documento.

Αθανασίου και στο βάθος… Σαμαράς

Οπως είναι γνωστό τοις πάσι στην περιοχή ο νυν περιφερειάρχης εκλέχθηκε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές με τη σημαντική στήριξη του βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου. Ο ίδιος σήμερα όχι μόνο εμφανίζεται να τον στηρίζει εκ νέου αλλά επιχειρεί να απλώσει δίχτυα και στον Δήμο Μυτιλήνης. Την περασμένη εβδομάδα ο αντιπεριφερειάρχης του Κ. Μουτζούρη Πανάγος Κούφελος ανακοίνωσε πως θα διεκδικήσει τον δήμο, με τοπικές πηγές να μιλούν για υποψηφιότητα που απολαμβάνει της στήριξης Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, αιτία για το «μπαϊράκι» του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σαμαρά είναι η έντονη δυσαρέσκεια που του προκάλεσε το διπλό άδειασμα που υπέστη από τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Χ. Αθανασίου δεν έλαβε υπουργική θέση στη νέα κυβέρνηση, ενώ έχασε και το «αποκούμπι» της θέσης του αντιπροέδρου της Βουλής, αποφασίζοντας έτσι να δείξει τα δόντια του.

Η εικόνα διάσπασης της Νέας Δημοκρατία σε όλη την περιφέρεια είναι διάχυτη, αφού εκτός της μάχης για τη θέση του «μικρού πρωθυπουργού», αντίστοιχη εικόνα εκπέμπεται και σε επίπεδο δήμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Χίου, όπου ο εκλεκτός του Νότη Μηταράκη, νυν δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης έρχεται αντιμέτωπος με τον «γαλάζιο αντάρτη» Γιάννη Μαλαφή του περιβάλλοντος του πρώην τοπικού βουλευτή και υπουργού Ναυτιλίας της κυβέρνησης Σαμαρά Κωστή Μουσουρούλη, αλλά και με τον εξίσου «γαλάζιο» Γιάννη Καραβασίλη.

Στρατηγός απέναντι στον Μουτζούρη

Πάντως, η δυσκολία της υποψηφιότητας Στεφανή απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Μουτζούρη φαίνεται και από το γεγονός πως, παρά τη δημόσια στήριξη που έλαβε ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ, το ψηφοδέλτιό του παραμένει ακόμη «γρίφος». Με την πανσπερμία δεξιών υποψηφιοτήτων σε όλη την περιφέρεια, αλλά και με τις συμμετοχές αρκετών προσώπων σε πιο «πολυσυλλεκτικά» σχήματα, η δυσκολία να εντοπιστούν υποψήφιοι είναι εύλογη. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για δυσαρέσκεια του στρατηγού που εκφράστηκε προς την ηγεσία για την απουσία κομματικής πειθαρχίας.

«Η πειθαρχία είναι για τον στρατό» απαντούν σε κάθε περίπτωση «γαλάζια» περιφερειακά στελέχη, την ώρα που οι βολές στο πρόσωπο του Αλκ. Στεφανή αφορούν και τον ίδιο το ρόλο του ως υφυπουργού αναφορικά με το μεταναστευτικό στην περιοχή. Τόσο με νοσηρές μομφές για το διαβόητο… δίχτυ με το οποίο θα απέτρεπε τους πρόσφυγες στα νερά του βόρειου Αιγαίου όσο και με τη σύλληψη των υπερδομών στα νησιά της περιφέρειας, του χρεώνεται πλήρης ευθυγράμμιση με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, γεγονός άλλωστε που και ο ίδιος σε δηλώσεις του στο Documento προβάλλει ως ατού.

«Μεγάλη τιμή από την επιλογή του πρωθυπουργού της χώρας για την υποψηφιότητα του περιφερειάρχη βόρειου Αιγαίου. Η ικανοποίηση που εισπράττει κάποιος υπηρετώντας την πατρίδα, υπηρετώντας αυτή την κρίσιμη περιοχή της Ελλάδος, ιδιαίτερα σε μία χρονική περίοδο που το στοιχείο της ασφάλειας χαρακτηρίζεται κρίσιμο, είναι μεγάλη. Οι πυλώνες στους οποίους θα αφιερωθώ εγώ και οι συνεργάτες μου είναι δύο. Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και έργα με στόχευση τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τον τόπο μας. Τα παραπάνω θα επιτευχθούν ακούγοντας τους πολίτες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τις εισηγήσεις των συνεργατών μου και σε στενή συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση. Σκληρή δουλειά, αισιοδοξία, χαμόγελο και καλές σχέσεις, κυρίαρχα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα» δήλωσε στο Documento, με τις ουσιαστικές ανακοινώσεις του συνδυασμού του να αναμένονται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter