«Γαλάζιος» χρυσοδάκτυλος ξάφρισε τους Γερμανούς ενοικιαστές του

«Γαλάζιος» χρυσοδάκτυλος ξάφρισε τους Γερμανούς ενοικιαστές του

Απάτες, πλαστογραφίες και… κλοπές από πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ που βολεύτηκε στο γραφείο κατηγορουμένου για τα Τέμπη

Ηταν Μάιος του 2022 όταν μια οικογένεια από τη Γερμανία βρήκε σε προάστιο της Αθήνας την όμορφη πολυτελή μονοκατοικία που ήθελαν να τους στεγάσει για τα επόμενα χρόνια. Ο σύζυγος θα έπρεπε να ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και η Ελλάδα φάνηκε ιδανικό μέρος ώστε να γίνει η νέα τους βάση.

Το σπίτι ανήκε σε ηλικιωμένο ζευγάρι και τη διαχείρισή του έκανε ο Ιωάννης Γρυλωνάκης, γιος του ζευγαριού, έχον-τας φυσικά το σχετικό πληρεξούσιο από τους γονείς του. Ο ίδιος παρουσιάστηκε στην οικογένεια των Γερμανών (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της εφημερίδας) ως πολύ φιλότιμος νέος που θα τους βοηθούσε σε όποια ανάγκη προκύψει, χάρη και στις ιδιαίτερες διασυνδέσεις που διαφήμιζε ότι έχει. «Ολόκληρη η οικογένεια αυτοπαρουσιάστηκε ως πλούσια και με επιρροή. Ο Ιωάννης Γρυλωνάκης αυτοσυστήθηκε λέγοντας ότι εργάζεται για την κυβέρνηση και ότι η μισή του οικογένεια βρίσκεται στην πολιτική» αφηγείται μέλος της οικογένειας των Γερμανών στο Documento.

Τα περί διασυνδέσεων πάντως ίσως να ήταν και η μοναδική αλήθεια που είπε στην οικογένεια των Γερμανών, καθώς πράγματι ο Γρυλωνάκης ήταν… ιδιαίτερα ενεργός πολιτικά. Κατά τα άλλα, η οικογένεια καταγγέλλει στη Δικαιοσύνη ότι ο άνθρωπος αυτός προέβη σε πρωτοφανούς μεγέθους απάτες σε βάρος της, συμπεριλαμβανομένης της πλαστογραφίας λογαριασμών ΔΕΚΟ ώστε να παίρνει τα χρήματα ο ίδιος, αλλά και σε κλοπή κοσμημάτων αξίας 30.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της οικογένειας. Η επινοητικότητα του φερόμενου δράστη είναι αξιοθαύμαστη, καθώς σκηνοθέτησε δήθεν ληστεία εμπλέκοντας μέχρι και την ΕΛΑΣ. Καλό όμως θα ήταν να «γνωρίσουμε» πρώτα τον Ι. Γρυλωνάκη.

Από «οργισμένος» δαπίτης σύμβουλος σε CEO της ΣΤΑΣΥ

Η πρώτη δημόσια αναφορά του ονόματος του Ι. Γρυλωνάκη εντοπίζεται στο μακρινό 2010. Τότε η φοιτητική παράταξη ΠΑΣΠ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κατονόμαζε σε ανακοίνωσή της επωνύμως τον Γρυλωνάκη ως υποκινητή αλλά και φυσικό πρωταγωνιστή επίθεσης μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά φοιτητών σε ημέρα εγγραφών, που κατέληξε μάλιστα σε τραυματισμούς. Είχε προηγηθεί η εκλογή του Γρυλωνάκη στη θέση του υπεύθυνου οργάνωσης Αθήνας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Το 2016 ο Γρυλωνάκης εκλέγεται μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, ενώ το 2019 εκλέχτηκε εκπρόσωπος της ΟΝΝΕΔ στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, η οποία μάλιστα συνεδριάζει παρουσία του προέδρου του κόμματος και αποτελεί το ανώτατο συλλογικό κομματικό όργανο μεταξύ δύο συνεδρίων.

Πέραν της κομματικής του παρουσίας, όμως, ο Ι. Γρυλωνάκης έκανε αισθητή την παρουσία του και στον κρατικό μηχανισμό τα τελευταία χρόνια.

Στις 20/6/2022 προσλήφθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΣΤΑΣΥ Αθανάσιο Κοτταρά ως σύμβουλός του επί χρηματοοικονομικών ζητημάτων και ζητημάτων οικονομικής διοίκησης, ανεφοδιασμού και προμηθειών. Το όνομα του κ. Κοτταρά, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΣΕ από το 2021 έως και σήμερα, έγινε γνωστό όταν ανακοινώθηκε ότι λόγω της θέσης του αντιμετωπίζει την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος σε σχέση με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα ερευνάται για τη ρουσφετολογική μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη της Λάρισας.

Η θέση του συμβούλου φαίνεται σύμφωνα με τη Διαύγεια να αποφέρει μηνιαίο εισόδημα στον Ι. Γρυλωνάκη ύψους 2.206 ευρώ τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ στη Διαύγεια εμφανίζονται και άλλες αναθέσεις νωρίτερα, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ – δεν είναι ξεκάθαρο αν συνυπολογίζεται σε αυτές το μηνιαίο εισόδημα που λαμβάνει από τον οργανισμό.

Ο σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ που κλέβει κοσμήματα

Το πρώτο λάθος της οικογένειας των Γερμανών που νοίκιασαν το σπίτι του Γρυλωνάκη ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, η εμπιστοσύνη που του έδειξαν.

Οταν η οικογένεια πήγε στη Γερμανία για τα Χριστούγεννα του 2022 ο Γρυλωνάκης ανέλαβε να φέρει τεχνίτες στο σπίτι ώστε να λύσει ένα πρόβλημα υγρασίας που είχε παρουσιαστεί. Η οικογένεια του έδωσε μάλιστα τα κλειδιά και τον κωδικό του συναγερμού. Οταν επέστρεψαν ο Γρυλωνάκης τους ξεφούρνισε μια απίθανη ιστορία. Οπως καταγ-γέλλουν, τους είπε ότι εντόπισε μια προσπάθεια «τσιγγάνων» να κλέψουν το σπίτι, κάλεσε την αστυνομία και τους έπιασε επ’ αυτοφώρω λίγο προτού διαφύγουν με κοσμήματα χιλιάδων ευρώ και αφού είχαν παραβιάσει το χρημα-τοκιβώτιο της οικογένειας.

Μάλιστα ο Γρυλωνάκης έστειλε στην οικογένεια φωτογραφίες των κοσμημάτων που είχε καταγράψει προτού η αστυνομία τα πάρει ως αποδεικτικό υλικό της απόπειρας κλοπής, ενώ υποστήριξε ότι το σπίτι εξετάστηκε από τη Σήμανση. Οταν όμως η οικογένεια άρχισε να ρωτά πότε θα τα πάρει πίσω ξεκίνησε ένα περίεργο παιχνίδι καθυστε-ρήσεων. Αρχικά ο Γρυλωνάκης είπε ότι η αστυνομία τα παρακρατά επειδή έχουν ενταχθεί σε μεγαλύτερη δικογραφία κάποιας σπείρας. Στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η αστυνομία τον κάλεσε να παραλάβει τα κοσμήματα, αλλά επέλεξε να τα βάλει στη θυρίδα του στην τράπεζα, επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι έπρεπε να μεταβεί στη Λάρισα λό-γω του δυστυχήματος των Τεμπών.

Στις συνεχείς οχλήσεις για επιστροφή των κοσμημάτων ο Γρυλωνάκης προσπά-θησε να κερδίσει χρόνο στέλνοντας μια φωτογραφία από άγνωστη τοποθεσία με τα κοσμήματα της οικογένειας δίπ-λα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με ημερομηνία 27 Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με την οικογένεια, η κατασκευασμένη ιστορία του Γρυλωνάκη κατέπεσε πλήρως όταν ύστερα από απαί-τησή της ο ίδιος έστειλε φωτογραφία της βεβαίωσης που είχε κάνει στην αστυνομία την ημέρα της υποτιθέμενης κλοπής, η οποία αποδείκνυε ότι όχι μόνο δεν είχαν γίνει συλλήψεις ή κατάσχεση των κοσμημάτων, αλλά, αντίθετα, η αστυνομία δεν είχε κληθεί καν στο σπίτι της οικογένειας. Αντιθέτως, ο Γρυλωνάκης είχε παρουσιάσει το σπίτι ως κα-τοικία του και ως δικά του τα κοσμήματα που δήλωσε ότι εκλάπησαν. Μετά την καταγγελία του Γρυλωνάκη η ΕΛΑΣ το μόνο που έκανε ήταν να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος άγνωστου δράστη.

«Ολα τα κοσμήματα που έκλεψε είναι αναντικατάστατα με ανεκτίμητη συναισθηματική αξία για μένα. Ηταν ένα κολιέ που μου έδωσε η προγιαγιά μου μόλις γεννήθηκα, σκουλαρίκια που παρήγγειλε ο παππούς μου για τη γιαγιά μου όταν ζούσαν στην Αφρική κ.ο.κ. Η απώλειά τους μου ραγίζει την καρδιά» εξηγεί στο Documento μέλος της οικογένειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Ι. Γρυλωνάκης επιμένει ότι τα κοσμή-ματα βρίσκονται στην κατοχή του. Εχουν επιδειχθεί στο Documento ιδιαίτερα φορτισμένες συζητήσεις μεταξύ του Γρυλωνάκη και μελών της οικογένειας, στις οποίες η πρόθεση κωλυσιεργίας είναι εμφανής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο Documento, ο λόγος που δεν έχει παραδώσει τα κοσμήματα είναι ότι η τράπεζα δεν του επιτρέπει την πρόσβαση στη θυρίδα λόγω χρεών – άραγε πώς τα φωτογράφισε; Ως προς το γιατί τα τοποθέτησε εκεί εξαρχής και γιατί δήλωσε ψευδώς στην αστυνομία ότι τα κοσμήματα ήταν δικά του, ο Γρυλωνάκης υποστηρίζει ότι ήταν «σφάλμα» του. Το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο πριν από το κλείσιμο του φύλλου, σε νεότερη επικοινωνία που είχε το Documento με τον Ι. Γρυλωνάκη υποστήριξε ότι νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε στείλει τα κοσμήματα με courier στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και ότι θα τα παραλάμβαναν την επόμενη ημέρα.

Πλαστοί λογαριασμοί ΔΕΚΟ για να μαζεύει χρήμα

Λίγο πριν από το περιστατικό με τα κοσμήματα, όμως, φαίνεται πως είχε θέσει σε λειτουργία ένα άλλο πιο μακροπ-ρόθεσμο σχέδιο απάτης μέσω πλαστογραφημένων λογαριασμών ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, λίγους μήνες μετά τη μίσθω-ση του σπιτιού ο Γρυλωνάκης διαβεβαίωσε την οικογένεια ότι οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και φυσικού αερίου έχουν περάσει στο όνομά τους, ζητώντας τους μάλιστα να καταβάλουν και τις σχετικές εγγυήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, οι λογα-ριασμοί συνέχισαν να έρχονται στον ίδιο, ο οποίος στη συνέχεια τους προωθούσε στους Γερμανούς μέσω φωτογρα-φιών, χωρίς ποτέ να τους δίνει τα πρωτότυπα παρά τις επίμονες εκκλήσεις.

Λόγω των υποψιών που είχε προκαλέσει η υπόθεση με τα κοσμήματα, τον Μάρτιο του 2023 η οικογένεια των Γερ-μανών άρχισε να διαπιστώνει παρατυπίες στους λογαριασμούς, αφού είχαν σβηστεί σημαντικά στοιχεία του λογα-ριασμού όπως η προηγούμενη οφειλή, που είχε οδηγήσει μάλιστα και στη διακοπή της ηλεκτροδότησης τον Σεπτέμ-βριο του 2022, και λανθασμένες χρονικές περίοδοι καταμέτρησης κατανάλωσης.
Επειτα από ισχυρές πιέσεις, επί της ουσίας ομολογώντας τις κινήσεις του, ο Γρυλωνάκης έστειλε τους πραγματικούς λογαριασμούς, αποδεικνύοντας έτσι το βάσιμο των καταγγελιών της οικογένειας. Ο ίδιος μιλώντας στο Documento υποστήριξε ότι πράγματι παραποίησε τους λογαριασμούς «για να μην τρομάξουν» από το ποσό των προηγούμενων οφειλών καθώς ήταν ξένοι και θεωρούσε «ευκαιρία» το γεγονός ότι επέλεξαν να μείνουν στο συγκεκριμένο σπίτι. Απαντώντας γιατί δεν τους εξήγησε απλώς ότι θα ρυθμίσει ο ίδιος τα προηγούμενα χρέη, απάντησε και πάλι πώς «ήταν σφάλμα μου», αλλά «δεν υπήρχε δόλος».

Τους χρέωνε για να προστατευτούν από τον ίδιο

Μετά τη φερόμενη κλοπή των κοσμημάτων ο Ι. Γρυλωνάκης δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει το κόστος της αγοράς και εγκατάστασης νέων μέτρων ασφαλείας (κάμερες και χρηματοκιβώτιο). Μέλος της οικογένειας λέει στο Documento ότι τελικά πλήρωσαν οι ίδιοι τα έξοδα, αφού μετά την εγκατάσταση καμερών και χρηματοκιβωτίου οι εταιρείες προ-ειδοποίησαν ότι αν δεν πληρώνονταν για τις υπηρεσίες που παρείχαν, θα αναγκάζονταν να αφαιρέσουν τα προϊόντα τους από το σπίτι.

Ο Γρυλωνάκης πάντως δηλώνει ότι πλήρωσε ο ίδιος για τις κάμερες, ενώ για το χρηματοκιβώτιο σημειώνει ότι υ-πήρξε λανθασμένη συνεννόηση και ότι σκοπεύει να αποζημιώσει την οικογένεια. Επιστολές των εμπλεκόμενων ετα-ιρειών, πάντως, τον διαψεύδουν ακόμη και ως προς αυτό.

«Οι Γρυλωνάκηδες δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα»

Η οργή της οικογένειας των Γερμανών ξεχειλίζει καθώς μιλούν στο Documento. Κάνουν λόγο για «απατεώνες» και «αρπακτικά» και εκτιμούν ότι υπάρχουν κι άλλα θύματα. «Θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και ότι οι διασυνδέσεις του του επιτρέπουν να κάνει ό,τι θέλει» τονίζουν, διατηρώντας ωστόσο την πίστη τους ότι αυτού του τύπου οι άνθρω-ποι δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους Ελληνες.

«Φυσικά και δεν περίμενα να αντιμετωπίσω τέτοια προβλήματα όταν μετακόμισα στην Ελλάδα. Ποιος θα περίμενε κάτι τέτοιο και μάλιστα από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που μένεις; Ευτυχώς έχουμε γνωρίσει υπέροχους και ευγενικούς ανθρώ-πους και δεν πιστεύουμε ότι οι Γρυλωνάκηδες είναι αντιπροσωπευτικοί του ελληνικού λαού. Ολοι οι Ελληνες φίλοι μας σοκάρονται όταν ακούν την ιστορία μας» σημειώνουν.

Θα τον κρατήσει η ΣΤΑΣΥ;

Ο Ι. Γρυλωνάκης παραμένει μέχρι και σήμερα σύμβουλος του CEO της ΣΤΑΣΥ, μεταξύ άλλων για θέματα προμηθειών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου, μεταβαίνει συχνά στη Λάρισα λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών, επειδή κατηγορούμενος είναι ο Κοτταράς, με μια άλλη ιδιότητά του όμως, αυτή του μέλους του ΔΣ του ΟΣΕ. Συνεπώς δύο είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν. Συνοδεύει πράγματι ο σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ το μέλος του ΔΣ του ΟΣΕ στις απολογίες του για τα Τέμπη, όπως υποστηρίζει ο ίδιος για να αποφύγει τις συνέπειες προσωπικής του υπόθεσης; Αν ναι, γιατί τον συνοδεύει, εφόσον δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του στη ΣΤΑΣΥ; Μετά τις αποκαλύψεις του Documento για τη δράση του σε σχέση με τους Γερμανούς που νοικιάζουν το σπίτι του θα διατηρήσει την ιδιαίτερα επικερδή θέση του στη ΣΤΑΣΥ;

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η ενασχόλησή του με την πολιτική έχει σταματήσει, καθώς λόγω ηλικίας έχει πάψει να είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ, ενώ όπως δηλώνει δεν έχει γίνει μέλος της ΝΔ.

UPDATE: Σημειώνεται ότι μέχρι και τη Δευτέρα 3/7 η οικογένεια δεν είχε λάβει τα αντικείμενα που της ανήκουν, σε αντίθεση με τα όσα είχε πει την Παρασκευή το απόγευμα στο Documento ο Ιωάννης Γρυλωνάκης

Ο Ι. Γρυλωνάκης
Η βεβαίωση του Ι. Γρυλωνάκη (02) στην ΕΛΑΣ με την οποία ιδιοποιείται τα αντικείμενα που δήθεν εκλάπησαν από το σπίτι που νοίκιαζε στην οικογένεια των Γερμανών. Στο έγγραφο δεν υπάρχει καμία αναφορά σε παρέμβαση της αστυνομίας στο σπίτι, ενώ δηλώνει ότι τα κοσμήματα κλάπηκαν από το δικό του υπνοδωμάτιο, παρότι το σπίτι ήταν νοικιασμένο

 

Να κερδίσει χρόνο προσπάθησε ο Γρυλωνάκης όταν η οικογένεια των Γερμανών τον ρωτούσε με επιμονή πότε θα πάρει πίσω τα κοσμήματα. Αρχικά είπε ότι τα παρακρατούσε η αστυνομία και στη συνέχεια τους ξεφούρνισε ότι τα παρέλαβε μεν αλλά τα έχει βάλει στη θυρίδα του στην τράπεζα. Για να τους καθησυχάσει τους έστειλε φωτογραφία δήθεν από τη θυρίδα του με τα κοσμήματα αυτά δίπλα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με ημερομηνία 27 Απριλίου 2023. Πώς όμως τα φωτογράφισε αφού σύμφωνα με δηλώσεις του στο Documento δεν έχει πρόσβαση στη θυρίδα του λόγω χρεών;

 

 

Κάποια από τα κοσμήματα της οικογένειας των Γερμανών. Πέραν της διόλου ευκαταφρόνητης χρηματικής αξίας, τα κοσμήματα αυτά έχουν για τους ίδιους και συναισθηματική αξία, όπως τονίζει στο Documento μέλος της οικογένειας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter