Γαλλία: 250.000 διαδηλωτές των «Κίτρινων γιλέκων» κατά αύξησης φόρων στα καύσιμα (Photos+Video)

Γαλλία: 250.000 διαδηλωτές των «Κίτρινων γιλέκων» κατά αύξησης φόρων στα καύσιμα (Photos+Video)

Περί τις 244.000 «κίτρινα γιλέκα» διαμαρτυρήθηκαν την σημερινή ημέρα στην Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης σε 2.000 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα.

Η ένταση που επικράτησε σε ορισμένες από τις κινητοποιήσεις αυτές προκάλεσε ατυχήματα, τον θάνατο μίας γυναίκας σε ένα περιστατικό και τον τραυματισμό 106 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

«Κίτρινα γιλέκα, μαύρη οργή», «Δία ξανακατέβα στην γη, υπάρχει αθλιότητα»: οι διαδηλωτές μπλόκαραν την πρόσβαση σε αυτοκινητοδρόμους, οδικούς κόμβους και οργάνωσαν επιχειρήσεις ανοικτών διοδίων σε ολόκληρη την Γαλλία.

Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν κατόρθωσαν να αποκλείσουν την Γαλλία, όπως ήθελαν, αλλά ολόκληρη η επικράτεια επηρεάσθηκε από τις ενέργειές τους, γεγονός που αποτελεί σε κάποιο βαθμό επιτυχία για το κίνημα αυτό που οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.

Το πρωί σημαδεύτηκε από σοβαρά περιστατικά στα μπλόκα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές: μία διαδηλώτρια σκοτώθηκε στην Σαβοΐα και 106 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ολόκληρη την Γαλλία, οι τρεις σοβαρά σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που ανακοίνωσε συνολικά 38 συλλήψεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο Πον-ντε-Μποβουαζέν της Σαβοΐας, μία οδηγός που πήγαινε την κόρη της στον γιατρό πανικοβλήθηκε όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να χτυπούν το αυτοκίνητό της και όρμησε εναντίον τους τραυματίζοντας θανάσιμα μία 63χρονη γυναίκα.

Γενική δυσαρέσκεια

Το κίνημα διαμαρτυρίας εκδηλώνεται έπειτα από μία δύσκολη χρονιά για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την αύξηση της δυσαρέσκειας για τον τεράστιο πρόγραμμά του για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας. Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του το 2017.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αντίθετα έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe. «Το 54% των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζουν ή τρέφουν συμπάθεια προς το κίνημα. Δεν είναι και ανώδυνο», τονίζει αναλυτής του ινστιτούτου.

«Είτε είναι λίγες είτε πολλές χιλιάδες, είτε καταφέρουν είτε όχι να μπλοκάρουν την χώρα, τα κίτρινα γιλέκα έχουν νικήσει», σχολιάζει η εφημερίδα Le Parisien. «Υπενθύμισαν στους ηγέτες μας ότι η οικολογική φορολογία είναι προορισμένη να αποτύχει εάν αγνοεί την καθημερινότητα εκείνων που προτίθεται να βοηθήσει».

«Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση απέναντι στον μέσο Γάλλο που δεν αισθάνεται ότι ο Μακρόν συμπάσχει μαζί του. Ενσαρκώνει ένα είδος παρισινής, κοινωνικής και πνευματικής ελίτ», δηλώνει αναλυτής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Polling/Vox.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter