Γαλλία: Ακτιβιστές εμποδίζουν τη φόρτωση ενός σαουδαραβικού πλοίου – Υποστηρίζουν ότι θα μεταφέρει όπλα στην Υεμένη

Γαλλία: Ακτιβιστές εμποδίζουν τη φόρτωση ενός σαουδαραβικού πλοίου – Υποστηρίζουν ότι θα μεταφέρει όπλα στην Υεμένη

Γάλλοι ακτιβιστές προσπάθησαν σήμερα να εμποδίσουν τη φόρτωση ενός σαουδαραβικού πλοίου που είναι ελλιμενισμένο στη Μασσαλία και, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται να μεταφέρει όπλα στη Σαουδική Αραβία.

Η οργάνωση ACAT (Δράση Χριστιανών για την Κατάργηση των Βασανιστηρίων), που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε ότι έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για να σταματήσει τη φόρτωση του Bahri Tabuk. Το πλοίο αυτό “πρόκειται να φορτώσει γαλλικά όπλα για τη Σαουδική Αραβία, μία από τις κύριες εμπόλεμες πλευρές στη σύρραξη της Υεμένης. Η ACAT (…) κινητοποιείται και καλεί την κοινωνία των πολιτών και τα τοπικά δίκτυα να εμποδίσουν τη μεταφορά αυτών των πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία”, ανέφερε στην ανακοίνωση.

Άλλο ένα σαουδαραβικό πλοίο έφυγε από τη βόρεια Γαλλία πριν από δύο εβδομάδες, χωρίς ένα φορτίο όπλων, αφού οι λιμενεργάτες απείλησαν να εμποδίσουν τον ελλιμενισμό του στη Χάβρη. Το Bahri Tabuk, που ανήκει στην ίδια ναυτιλιακή εταιρεία όπως και το προηγούμενο σαουδαραβικό πλοίο, έδεσε στη Μασσαλία σήμερα το απόγευμα και η φόρτωσή του πρόκειται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, όπως είπε στο πρακτορείο Reuters ένα στέλεχος του συνδικάτου των λιμενεργατών, ο Λοράν Παστόρ.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Disclosure ανέφερε νωρίτερα ότι το φορτηγό πλοίο θα παραλάβει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για οβιδοβόλα CAESAR. “Αποκλείεται να φορτώσουμε όπλα ή πυρομαχικά για οποιονδήποτε πόλεμο”, είπε ο Παστόρ.

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, μιλώντας σε βουλευτές, είπε ότι δεν έχει κάποια πληροφορία για το φορτίο αλλά, σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία έχει εταιρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία. “Το επαληθεύουμε. Αλλά και να ήταν έτσι, θα προκαλούσε έκπληξη; Όχι, επειδή έχουμε εταιρική σχέση με τη Σαουδική Αραβία”, είπε η υπουργός στο κοινοβούλιο, σε μια συνεδρίαση σε θυελλώδες κλίμα, ενώ την διέκοπτε με τη φράση “Λέτε ψέματα!” ο Φρανσουά Ρουφέν, βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επανέλαβε την έκκλησή του προς το Ριάντ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βάλουν τέλος στον “βρόμικο πόλεμο” στην Υεμένη, υπερασπιζόμενος όμως τις πωλήσεις γαλλικών οπλικών συστημάτων.

Ένας εκπρόσωπος της ναυτιλιακής εταιρείας στην οποία ανήκει το Bahri Tabuk διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι το φορτίο δεν περιλαμβάνει όπλα αλλά φορητές γεννήτριες της εταιρείας Siemens που προορίζονται αποκλειστικά για πολιτικούς σκοπούς. “Οι πληροφορίες περί φορτίου όπλων ή εκρηκτικών είναι εντελώς ψευδείς”, πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο το Disclosure δημοσίευσε απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες που έδειχναν ότι τα γαλλικά όπλα που πωλούνται στη Σαουδική Αραβία, όπως άρματα και πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ, χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων στον πόλεμο της Υεμένης. Τέσσερις ρεπόρτερ του ιστότοπου κλήθηκαν να καταθέσουν στην υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών (DGSI) της Γαλλίας για τη διαρροή των πληροφοριών, την οποία η κυβέρνηση χαρακτήρισε απαράδεκτη. Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Παρίσι ότι επιχειρεί να εκφοβίσει τον Τύπο και να περιορίσει τις ελευθερίες του.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter