Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το νέο συνταξιοδοτικό Μακρόν

Γαλλία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για το νέο συνταξιοδοτικό Μακρόν

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέτ Μπορν, που χαίρει της στήριξης του Εμανουέλ Μακρόν, κατέθεσε την Παρασκευή η κεντρώα κοινοβουλευτική συμμαχία LIOT. Την πρόταση μομφής αναμένεται να στηρίξει και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν αλλά και το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αυξάνοντας έτσι την πίεση στον γάλλο πρόεδρο μετά την απόφασή του να προχωρήσει σε Προεδρικό Διάταγμα προκειμένου να περάσει το αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Ειδικότερα, οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ανακοίνωσαν την κατάθεση «διακομματικής» πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση, με 91 υπογραφές από πέντε πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η Nupes (η συμμαχία της Αριστεράς).

«Η ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα καταστήσει δυνατό να βγει η χώρα από την κλιμακούμενη πολιτική κρίση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της συμμαχίας LIOT,  Μπέρτραν Πανσέρ, πλην των Ρεπουμπλικάνων και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν, ανακοινώνοντας την Πέμπτη την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά της κυβέρνησης, είπε ότι οι βουλευτές της ομάδας της θα ψηφίσουν και τις άλλες προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να κατατεθούν από άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης.

Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 49.3 του Συντάγματος εφόσον η πρόταση μομφής συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 287 ψήφους, ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

Από πλευράς τους οι Ρεπουμπλικανοί, που στηρίζουν την κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, δια στόματος του προέδρου, Ερίκ Κιοτί, έχουν δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση μομφής (καταμετρώνται μόνο τα υπέρ και όχι τα κατά), όμως δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρώτη ψηφοφορία επί της μεταρρύθμισης στη γαλλική Γερουσία δύο βουλευτές του κόμματος δεν την ψήφισαν.

Πηγή: AFP, France24, Euronews

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Πογκρόμ συλλήψεων στις διαδηλώσεις κατά του νέου συνταξιοδοτικού (Photos – Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter