Γαλλία: Αύξηση κατά 50% στα «λουκέτα» επιχειρήσεων το 2022

Γαλλία: Αύξηση κατά 50% στα «λουκέτα» επιχειρήσεων το 2022

Περίπου 42.500 γαλλικές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο το 2022, σημειώνοντας αύξηση της αφερεγγυότητας κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων ανάλυσης δεδομένων Altares.

Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 49,9% σε σύγκριση με το 2021 – ένα ποσοστό ρεκόρ που προκύπτει από την κακή οικονομική ανάκαμψη από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Οι αριθμοί των πτωχεύσεων μειώθηκαν απότομα μεταξύ Μαρτίου 2020 και Νοεμβρίου 2021, καθώς οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στα κρατικά προγράμματα στήριξης. Καθώς η κάνουλα των μετρητών στερεύει και οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν δάνεια με κρατική στήριξη, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξάνεται και πάλι – και παρόλο που οι αριθμοί του 2022 παραμένουν κάτω από εκείνους του 2019, η ταχύτητα με την οποία καταγράφονται είναι σημαντική.

Μεγαλύτερη ανησυχία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε γενικές γραμμές, οι πτωχεύσεις έχουν πλήξει περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 80% του συνόλου των πτωχεύσεων (1,6 εκατομμύρια) το 2021 αφορούσε μονοπρόσωπες εταιρείες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – και το ίδιο ισχύει και για τη Γαλλία.

Ωστόσο, τα στοιχεία της Altares δείχνουν ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ανησυχητική για τις μεγαλύτερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 10-99 εργαζόμενους.

«3.214 πτωχεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγράφηκαν το 2022 σε σύγκριση με 1.804 το 2021, μια αύξηση +78% σε διάστημα ενός έτους», αναφέρεται στην έκθεση. Το ένα τρίτο αυτών των πτωχεύσεων σημειώθηκε κατά τους τρεις τελευταίους μήνες του 2022, γεγονός που αντιπροσωπεύει αύξηση 93%.

«Όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέφτουν, επηρεάζεται ολόκληρο το τοπικό οικονομικό δίκτυο», δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας ο Τιερί Μιλό, ο οποίος διηύθυνε τη μελέτη.

«Δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι πολύ μεγαλύτερη σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας», είπε. Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι ότι ορισμένες από αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν οικονομικά υγιείς από την αρχή, πριν αναγκαστούν να απεμπλακούν.

Η εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και οι πολυάριθμοι οικονομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται από την αποπληρωμή των δανείων με κρατική εγγύηση συμβάλλουν σε αυτή την τάση.

Η εποχή του «ό,τι χρειαστεί» που επινόησε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με κάθε μέσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει επίσης τελειώσει.

«Όλοι οι παράγοντες υπάρχουν για να καταστήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2023 πολύ δυσάρεστο για πολλές εταιρείες», δήλωσε ο Μιλό, προειδοποιώντας ότι οι αριθμοί της προ-Covid ασυνέπειας μπορεί να φθάσουν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

Αύξηση των πτωχεύσεων καταγράφεται και σε άλλα μέρη της Ευρώπης

Ενώ 100.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πτώχευση στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Osservatorio Rischio Imprese για τον Οκτώβριο του 2022 που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών αγοράς Cerved, τα αιτήματα για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας αυξήθηκαν κατά 39,4% στην Πολωνία το τελευταίο έτος.

Εν τω μεταξύ, «περισσότερες από μία στις δέκα επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν μέτριο έως σοβαρό κίνδυνο αφερεγγυότητας τον Αύγουστο του 2022», σύμφωνα με σημείωμα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πηγή: Euractiv

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter