Γαλλία: Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών – Σαμποτάζ στο δίκτυο του ηλεκτρικού

Γαλλία: Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών – Σαμποτάζ στο δίκτυο του ηλεκτρικού

Η γαλλική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών στο κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στο σημείο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στην πλατεία Έθνους στο ανατολικό Παρίσι κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, την οποία οργάνωσαν εργατικά συνδικάτα που αξιώνουν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Λίγο αργότερα, η γαλλική αστυνομία εφόρμησε εναντίον ομάδας διαδηλωτών σε πλατεία της γαλλικής πρωτεύουσας, οι οποίοι αψήφησαν το τελεσίγραφο να διαλυθούν και πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών, μετέδωσε το Reuters.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στο τέλος της ειρηνικής, στο μεγαλύτερο μέρος της, πορείας των εργατικών συνδικάτων.

Σύμφωνα με το Russian Today, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ενώ 13 διαδηλωτές συνελήφθησαν. 

Την ίδια ώρα, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου ηλεκτροδότησης RTE γνωστοποίησε σήμερα ότι ορισμένοι από τους εργαζόμενούς της έκοψαν εσκεμμένα το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στη Γαλλία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό.

Η RTE, μονάδα της κρατικής εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF, ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία, αφού καταγράφηκαν μπλακ άουτ στον νομό Ζιρόντ και στις πόλεις Νάντη, Λιόν και Ορλεάνη.

«Η εταιρεία επιβεβαιώνει τις ενέργειες σαμποτάζ που έχουν παρατηρηθεί στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι οποίες οδήγησαν σε διακοπές της ηλεκτροδότησης», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Ερωτηθείς, νωρίτερα, από γαλλικά ΜΜΕ σχετικά με τα μπλακάουτ, ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης CGT, απάντησε ότι τα μέλη της δεν έκοψαν σκόπιμα το ρεύμα στα νοικοκυριά, όμως ενδέχεται, ορισμένες φορές, να στοχοθετούνται δημόσια κτίρια και μεγάλες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού ο Γάλλος πρωθυπουργός ενώ η χώρα έχει παραλύσει (Photos & Video)

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό

Η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος παρά την πανεθνική απεργία και τις διαμαρτυρίες εργατικών συνδικάτων που θέλουν την κατάργηση του σχεδίου, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

«Η δημοκρατική και συνδικαλιστική αντιπολίτευση στο σχέδιό μας είναι απολύτως θεμιτή. Όμως έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τι είναι το σχέδιό μας και η κυβέρνησή μου είναι πλήρως αποφασισμένη να μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε ο Φιλίπ στη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος «τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος» που θα αντικαταστήσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα που υφίστανται τώρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης παραμένει βάσει της μεταρρύθμισης στα 62 έτη, αλλά «ένα σύστημα μπόνους-εκπτώσεων» παροτρύνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν για μεγαλύτερο διάστημα, μέχρι τα 64 χρόνια τους, για να πάρουν πλήρη σύνταξη, κάτι που έχει στόχο να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του συστήματος συνταξιοδότησης. Πρόκειται για μια «ισχυρή» παρότρυνση για να αποχωρήσει κανείς στα 64, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έτσι στην σημερινή κινητοποίηση μετέχουν εκτός από τα συνδικάτα που τάσσονται υπέρ της συνολικής απόσυρσης της μεταρρύθμισης αυτής (CGT, FO, Solidaires, κλπ.) και το CFDT, το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γαλλία, το CFTC και το Unsa.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα καταλάβει στο τέλος ότι πρέπει να πατήσει το στοπ», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του συνδικάτου FO Ιβ Βεϊριέ.

Η κυβέρνηση κάλεσε τα συνδικάτα να δείξουν υπευθυνότητα, αλλά οι αντιτιθέμενοι στην μεταρρύθμιση επιρρίπτουν την ευθύνη στην αδιαλλαξία, όπως λένε, της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Harris Interactive που διενεργήθηκε για λογαριασμό των RTL και AEF Info, το 62% των Γάλλων υποστηρίζει το απεργιακό κίνημα, μολονότι το 69% θα ήθελε μια “ανακωχή για τα Χριστούγεννα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter