Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ του εξόριστου πρώην ηγέτη της Καταλονίας Πουτζδεμόν (Video)

Γαλλία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν υπέρ του εξόριστου πρώην ηγέτη της Καταλονίας Πουτζδεμόν (Video)

Δεκάδες χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Περπινιάν, στη νότια Γαλλία, σε μια συγκέντρωση συμπαράστασης προς τον εξόριστο πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος κάλεσε το πλήθος να προετοιμαστεί για την «καθοριστική μάχη» για την ανεξαρτησία.

Σε απόσταση περίπου 30 χλμ από τα ισπανικά σύνορα, πρόκειται για την κοντινότερη απόσταση στην οποία έχει βρεθεί ο Πουτζδεμόν από την Ισπανία, από τότε που εγκατέλειψε τη χώρα τον Οκτώβριο του 2017, μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Ο Πουτζδεμόν, που είναι σήμερα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ζει εξόριστος στο Βέλγιο, προέτρεψε τους υποστηρικτές, που κρατούσαν σημαίες της Καταλονίας, να μην εγκαταλείψουν τη μάχη για μια ανεξάρτητη Καταλονία.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα σταματήσουμε και εκείνοι δεν θα μας σταματήσουν. Δεν πρέπει να περιμένουμε για καλύτερους καιρούς, διότι βρίσκονται ήδη εδώ» είπε, προκαλώντας τις επευφημίες του κόσμου, που υπολογίζεται σε περίπου 70.000 ανθρώπους σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, αν και οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό σε σχεδόν 150.000.

«Σήμερα, πατάμε σε καταλανικό έδαφος ως ελεύθεροι άνθρωποι» τόνισε.

Το Περπινιάν, όπου χρησιμοποιείται η καταλανική γλώσσα, είναι μια συμβολική περιοχή για πολλούς Καταλανούς, την οποία ονομάζουν Βόρεια Καταλονία.

Οι υποστηρικτές του Πουτζδεμόν συνέρευσαν στην πόλη, πολλοί εκ των οποίων αφού διέσχισαν τα σύνορα από την Ισπανία.

«Κινητοποιήσεις σαν κι αυτή, με αυτό το εύρος, είναι πάντα κάτι θετικό» δήλωσε ο επιχειρηματίας Γιοάν Καντόλ, ηλικίας 50 ετών. «Το αντιλαμβάνομαι όλο αυτό ως μια πράξη ενότητας, όχι μια πολιτική εκστρατεία».

Ο Πουτζδεμόν δεν έκανε καμία αναφορά για τις συνομιλίες σχετικά με την πολιτική κρίση στην Καταλονία, που ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα μεταξύ του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και του προέδρου της περιφέρειας της Καταλονίας Κιμ Τόρα, που αναμενόταν να παραστεί στη συγκέντρωση στο Περπινιάν.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν δεν μπορεί να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου εκκρεμούν σε βάρος του διώξεις με την κατηγορία της στάσης και της κατάχρησης δημοσίων πόρων για τον ρόλο του στην απόπειρα ανεξαρτησίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter