Γαλλία – Δημοσκόπηση: Πρωτιά στον Μελανσόν, οι έδρες στον Μακρόν

Γαλλία – Δημοσκόπηση: Πρωτιά στον Μελανσόν, οι έδρες στον Μακρόν

Σε σκληρό ντέρμπι ενδέχεται να εξελιχθούν οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, καθώς δημοσκοπήσεις καταγράφουν διαφορετικά ευρήματα, με το αποτέλεσμα στην αναμέτρηση Μελανσόν-Μακρόν να θεωρείται ανοιχτό.

Έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού LCI, αναφέρει ότι, στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 12 και 19 Ιουνίου,  η «Λαϊκή Ένωση», ο συνασπισμός κομμάτων της Αριστεράς υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει το 26% των ψήφων έναντι 25% του συνασπισμού «Μαζί» που στηρίζει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.  Στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, η Λαϊκή Ένωση εμφανίζεται να κερδίζει το πολύ 230 έδρες, ενώ τα κόμματα που πρόσκεινται στον Μακρόν εμφανίζονται να λαμβάνουν τουλάχιστον 250 και το πολύ 290 έδρες. Για να έχει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει τουλάχιστον 289 έδρες.

Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται στην τρίτη θέση με 21%, αλλά στον δεύτερο γύρο εκτιμάται πως θα κερδίσει το λιγότερο 20 και το πολύ 45 έδρες, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κεντροδεξιό κόμμα φθάνοντας στο 11% στον πρώτο γύρο αναμένεται να κερδίσει στον δεύτερο τουλάχιστον 35 και το πολύ 55 έδρες.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης, τα κόμματα της προεδρικής πλειοψηφίας δύσκολα θα έχουν αυτοδυναμία και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και για να την αποκτήσουν ενδέχεται να ζητήσουν τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δηλαδή του κόμματος που κατά το παρελθόν κέρδισε τις εκλογές υπό τον Σιράκ και στη συνέχεια υπό τον Σαρκοζί. Από την άλλη, αν επαληθευτεί η δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ένωση δεν θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία των βουλευτών και ο Μελανσόν δεν θα έχει τη δυνατότητα να «επιβάλει» στον Μακρόν την τοποθέτησή του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Δεύτερη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive-Toluna για το περιοδικό Challenges προβλέπει νίκη του στρατοπέδου του Μακρόν με 285-335 έδρες – και σε αυτήν την περίπτωση όμως υπάρχει η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία.

Ο αριστερός συνασπισμός του βετεράνου πολιτικού Ζαν-Λυκ Μελανσόν έρχεται στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις. Καθοριστικό ρόλο για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενδέχεται να παίξουν οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, στην περίπτωση που η συμμαχία «Μαζί» του Μακρόν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη Γαλλία υπάρχουν 577 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ενώ η αποχή εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από το 50%. Σημειώνεται πως από τον πρώτο γύρο εκλέγονται μόνο οι υποψήφιοι που λαμβάνουν πάνω από το 50% των ψήφων, ενώ στον δεύτερο γύρο περνάνε ο πρώτος και ο δεύτερος του πρώτου γύρου, ενδεχομένως δε και ο τρίτος αν έχει λάβει πάνω από το 12,5% των ψήφων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Πηγή: AFP, France24

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter