Δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι φαρμακευτικές εταιρίες με τα εμβόλιά τους κατά του κορονοϊού

Δισεκατομμύρια ευρώ κέρδισαν οι φαρμακευτικές εταιρίες με τα εμβόλιά τους κατά του κορονοϊού

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν ήδη εγκριθεί έχουν αποφέρει δισεκ. ευρώ στους φαρμακευτικούς ομίλους που τα παράγουν, ξεκινώντας από τη συμμαχία ανάμεσα στην αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech, που δημοσίευσε σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματά της.

Η σύνοψη που ακολουθεί αφορά τους ιδιωτικούς ομίλους που δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Δεν περιλαμβάνει τα σχέδια του ρωσικού εμβολίου –Sputnik V– και των κινεζικών που αναπτύχθηκαν από δημόσιους θεσμούς.

Pfizer και BioNTech, οι μεγάλοι κερδισμένοι

Ο αμερικανικός κολοσσός και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας, που συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, ήταν οι πρώτες στον δυτικό κόσμο που ανακοίνωσαν θετικά αποτελέσματα και επωφελήθηκαν από μια έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κερδίζουν από αυτό το πλεονέκτημα.

Το εμβόλιο απέφερε στην Pfizer περισσότερο απ’ οποιονδήποτε ανταγωνιστή: έσοδα 10,8 δισεκ. δολαρίων (περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ) στο πρώτο εξάμηνο του 2021, περίοδο από την οποία άρχισε να εισπράττει το μεγαλύτερο μέρος από τις πωλήσεις αυτής της θεραπείας.

Και ο αμερικανικός όμιλος εξακολουθεί να αυξάνει τις προβλέψεις του για το 2021. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, υπολογίζει να αντλήσει 33,5 δισεκ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου του φέτος.

Από την πλευρά της, η BioNtech κατέγραψε 7,3 δισεκ. ευρώ τζίρο στο πρώτο εξάμηνο. Αντίθετα από την Pfizer, το εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το μοναδικό προϊόν της προς πώληση και αυτός ο αριθμός αντανακλά κατά συνέπεια την ειδική επίδοση αυτής της θεραπείας.

Για ολόκληρο το 2021, η BioNtech εκτιμά πως οι πωλήσεις των εμβολίων της κατά της Covid-19 θα αντιπροσωπεύουν ποσό ύψους 15,9 δισεκ. ευρώ.

Σε καλή θέση η Moderna

Η αμερικανική νεοφυής επιχείρηση (start-up) Moderna, όπως και η Pfizer/BioNTech, ανέπτυξε ένα εμβόλιο με αγγελιαφόρο RNA το οποίο ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν στον δυτικό κόσμο.

Στο πρώτο εξάμηνο, η Moderna, η οποία όπως η BioNTech υπολογίζει μόνο στο εμβόλιό της κατά της Covid-19 ως προϊόν σε κυκλοφορία, είχε τζίρο 5,9 δισεκ. δολάρια, δηλ. περίπου πέντε δισεκ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2021, η Moderna αναμένει έσοδα 20 δισεκ. δολαρίων χάρη στο εμβόλιό της.

AstraZeneca και Johnson & Johnson ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση

Η αγγλοσουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson, μέσω της βελγικής θυγατρικής της Janssen, είδαν επίσης τα εμβόλιά τους να εγκρίνονται στην ΕΕ, αλλά αργότερα. Αυτά στηρίζονται σε έναν ιικό φορέα.

Εκείνο της AstraZeneca, εξάλλου, δεν έχει καν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παίζει έναν σημαντικό ρόλο σε άλλες χώρες όπως η Ινδία.

Κυρίως, αυτοί οι δύο όμιλοι υποσχέθηκαν να πωλήσουν τα εμβόλιά τους χωρίς να αποκομίσουν κέρδος στη διάρκεια της πανδημίας. Οι εμπορικές τιμές είναι ως εκ τούτου πολύ χαμηλότερες από εκείνες των Pfizer/BioNTech και Moderna. Και τα ποσά που συγκέντρωσαν δεν είναι λίγα.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε έσοδα 1,17 δισεκ. δολαρίων (ένα δισεκ. ευρώ) από το εμβόλιό της στο πρώτο εξάμηνο. Η Johnson & Johnson έκανε λόγο για 264 εκατ. δολάρια (225 εκατ. ευρώ) για το δικό της, το οποίο εγκρίθηκε αργότερα.

Για το σύνολο του έτους, η Johnson & Johnson υπολογίζει να αποκομίσει από τις πωλήσεις του εμβολίου της 2,5 δισεκ. δολάρια, με την AstraZeneca να μην έχει δώσει λεπτομερή πρόβλεψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter