Γαλλία: Εκ νέου περιοριστικά μέτρα εναντίον του κορονοϊού

Γαλλία: Εκ νέου περιοριστικά μέτρα εναντίον του κορονοϊού

Αυξημένοι έλεγχοι στα σύνορα, τέλος τα δωρεάν τεστ. Η γαλλική κυβέρνηση «αναβαθμίζει» το οπλοστάσιό της ενάντια στην πανδημία. Ο Μακρόν πρέπει να αντιμετωπίσει δύο αλληλένδετες προκλήσεις αυτό το καλοκαίρι που κυριαρχείται πάλι από τον κορονοϊό: τον αγώνα ενάντια στον ιό και αυτόν ενάντια στον σκεπτικισμό.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα δεν προσφέρεται για εφησυχασμό από την κυβέρνηση. Με περισσότερα από 22.000 νέα καθημερινά κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των μολύνσεων βρίσκεται σε «πολύ υψηλό επίπεδο που δεν φαίνεται, προς το παρόν, να μειώνεται», όπως σημείωσε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ. Αυτή η κατάσταση της πανδημίας οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία, καθώς περισσότεροι από 1.700 ασθενείς καταλαμβάνουν πλέον τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ταυτόχρονα, ο ένοικος του Ελιζέ βλέπει εβδομάδα με την εβδομάδα να διογκώνεται η κινητοποίηση κατά του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο έβγαλε στους δρόμους, το Σάββατο 7 Αυγούστου, σχεδόν 237.000 άτομα σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση ελπίζει αυτή η υποστήριξη για τον μη εμβολιασμό να παραμείνει σε μειοψηφικά επίπεδα έτσι ώστε να μην ανασχεθεί η εμβολιαστική εκστρατεία.

Στην τελευταία του γνωμάτευση, που δημοσιοποιήθηκε στις 5 Αυγούστου, το επιστημονικό συμβούλιο προειδοποίησε ότι «το επίπεδο εμβολιασμού δεν είναι προς το παρόν επαρκές για να περιορίσει το τέταρτο κύμα που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα». Η κυβέρνηση λοιπόν πρόσθεσε μια νέα σειρά μέτρων κατά τη διάρκεια του συμβουλίου άμυνας την Τετάρτη.

Πρώτα απ ‘όλα, υπόσχεται «πιο δραστικούς ελέγχους» στα σύνορα. «Το 100% των ταξιδιωτών από ‘κόκκινες’ χώρες θα ελέγχονται τώρα με τεστ αντιγόνου», ανακοίνωσε ο Ατάλ. Η χρήση της μάσκας σε εγκαταστάσεις που δέχονται κοινό έχει επίσης ξανα-επιβληθεί στα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 200 ανά 100.000 κατοίκους. Τέλος, στις περιοχές με υψηλή ιική κυκλοφορία, η είσοδος σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο – με έκταση άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων – θα πραγματοποιείται με την επίδειξη υγειονομικού διαβατηρίου.

Γνωρίζοντας την απροθυμία που προκάλεσε αυτό το εργαλείο μεταξύ ορισμένων επαγγελματιών, ο Ζαν Καστέξ επανέλαβε ότι παράλληλα σχεδιάστηκε μια «ρήτρα επανεξέτασης» για την έναρξη του σχολικού έτους προκειμένου να γίνει απολογισμός του οικονομικού αντίκτυπου που θα έχει στους σχετικούς εμπορικούς τομείς.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν προέτρεψε τους «ιδιοκτήτες καφετεριών, ξενοδοχείων, εστιατορίων, νυχτερινών κέντρων» να «αναλάβουν την ευθύνη» κατά την εφαρμογή του υγειονομικού διαβατηρίου. Ένα «νόμιμο» αίτημα στα μάτια του, επειδή είναι «το δημόσιο χρήμα που κατέστησε δυνατή την αμοιβή των υπευθύνων για αυτά τα μέρη καθώς και των υπαλλήλων τους» κατά τη διάρκεια των διαδοχικών περιορισμών. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του πιστοποιητικού. «Ή θα εφαρμόζαμε αυτό ή θα ξανακλείναμε την χώρα. Με νέες απαγορεύσεις κυκλοφορίας, νέα λοκντάουν και νέα κλεισίματα επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Έτσι θέλει να πείσει τον διστακτικό να εμβολιαστεί. Επίσης, τα δωρεάν τεστ, “χωρίς ιατρική συνταγή”, θα σταματήσουν  στα μέσα Οκτωβρίου, επιβεβαίωσε ο Ατάλ. Αυτός είναι ένας τρόπος στοχοποίησης εκείνων που θα χρησιμοποιούν το πάσο υγείας χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

«Ο στόχος μας είναι ο εμβολιασμός όλων των Γάλλων που μπορούν να εμβολιαστούν», διαβεβαίωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από την κυβέρνηση να πετύχει τουλάχιστον τον στόχο των 50 εκατομμυρίων εμβολιασμένων στα τέλη Αυγούστου. Στη συνέχεια, η εκστρατεία θα επικεντρωθεί γύρω από τα κολέγια, τα λύκεια και τα πανεπιστήμια για να ανέβουν τα επίπεδα εμβολιασμού στους νέους. «Η υγειονομική κρίση δεν είναι πίσω μας. Θα ζήσουμε για αρκετούς μήνες ακόμη με αυτόν τον ιό», κατέληξε ο Μακρόν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter