Εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μελανσόν σε ψήφους, στον Μακρόν η πλειοψηφία των εδρών

Εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μελανσόν σε ψήφους, στον Μακρόν η πλειοψηφία των εδρών

Τα περισσότερα δημοσκοπικά ινστιτούτα και τηλεοπτικοί σταθμοί της Γαλλίας εμφανίζουν τη συμμαχία της Αριστεράς του Μελανσόν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά με διαφορά μικρότερη της μιας ποσοστιαίας μονάδας από την παράταξη Μακρόν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα exit polls δείχνουν ότι η συμμαχία Ensemble που έχει σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 25% των ψήφων (275-310 έδρες), ενώ η συμμαχία της Αριστεράς NUPES με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν 25,7% (180-210 έδρες).

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες, ενώ η αριστερή συμμαχία NUPES παλεύει για 180 έως 210 έδρες το πολύ.

Σύμφωνα με το Ipsos για λογαριασμό του France24, ο συνασπισμός του Μακρόν Ensemble !  και ο αριστερός συνασπισμός Nupes λαμβάνουν αμφότεροι ποσοστό 25,2%.

Στην τρίτη θέση, το κόμμα της Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός λαμβάνει 18,9% των ψήφων, ενώ οι συντηρητικοί Les Républicains βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 13,7%.

Τα εκλογικά τμήματα των μεγάλων πόλεων έκλεισαν στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) για να ακολουθήσουν τα πρώτα exit poll, καθώς και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα καταλαμβάνει ο κάθε συνασπισμός μετά από το δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Η αποχή κινήθηκε σε πολύ υψηλά ποσοστά άνω του 51,5%.

NUPES: «Η νίκη είναι εφικτή»

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της Νέας Λαϊκής Οικολογικής Σοσιαλιστικής Eνωσης, με την  Clémentine Autain, βουλευτίνα του κόμματος να κάνει λόγο για τεράστια επιτυχία του συνασπισμού.

«Πριν από μερικούς μήνες, η αριστερά υποτίθεται ότι ήταν νεκρή και η ακροδεξιά έμοιαζε να είναι προ των πυλών της εξουσίας. Τώρα ανατρέψαμε την κατάσταση… η νίκη είναι εφικτή».

Σύμφωνα με την Autain, ο συνασπισμός Nupes θα διεκδικούσει περίπου 480 από τις συνολικά 577 θέσεις την επόμενη Κυριακή.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter