Γαλλία-Εκλογές: Προς άγραν ψήφων στην Αρμενία ο Ερίκ Ζεμούρ

Γαλλία-Εκλογές: Προς άγραν ψήφων στην Αρμενία ο Ερίκ Ζεμούρ

Ο ακροδεξιός προεδρικός υποψήφιος Ερίκ Ζεμούρ στην πρώτη του εξόρμηση εκτός συνόρων μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, επισκέφθηκε την Αρμενία με σκοπό να αλιεύσει ψήφους της αρμένικης διασποράς που ζει στην Γαλλία. Κατάφερε ωστόσο να προκαλέσει σάλο με την παρουσία του καθώς προσπάθησε να εντάξει τη χώρα στην ισλαμοφοβική του εκστρατεία.

Ο Ζεμούρ προσγειώθηκε στην Αρμενία το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου, με 20 διαδηλωτές να τον «καλωσορίζουν» με συνθήματα ότι είναι ρατσιστής και πλακάτ που έγραφαν ότι είναι ανεπιθύμητος στη χώρα. Η αρμένικη κοινότητα που ζει στην Γαλλία εκτιμάται στα 500.000 άτομα. Ορισμένοι από αυτούς βρίσκονταν στο διαμαρτυρία, αποκαλώντας τον φασίστα και ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την αρμένικη διασπορά.

Συνεχής καταστροφολογία

Ο Ζεμούρ συνέχισε στον ίδιο καταστροφολογικό τόνο με τον οποίο έγινε γνωστός. «Η Αρμενία είναι σε κίνδυνο», είπε την Κυριακή σε επίσκεψη σε μοναστήρι. Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς για να υπογραμμίσει ότι και πάλι απειλείται από μουσουλμάνους, καθώς είναι πρόσφατες οι συγκρούσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, μια κατά πλειονότητα μουσουλμανική χώρα. «Είμαστε στην καρδιά του πολέμου των πολιτισμών», δεν παρέλειψε να αναφέρει, κλείνοντας το μάτι στους απανταχού ακροδεξιούς που ενστερνίζονται τη θεωρία του Σάμουελ Χάντινγκτον ότι οι θρησκευτικές και πολιτισμικές ταυτότητες θα είναι η κύρια αιτία συγκρούσεων μετά τον Ψυχρό πόλεμο.

Μπούμερανγκ

Επιστολή σε αρμενικό ΜΜΕ (https://www.aravot.am/2021/12/11/1235253/), υπογεγραμμένη από 24 Γαλλο-αρμένιους, αφού καταδικάζει την επίσκεψη αναρωτιέται γιατί ο Ζεμούρ επέλεξε την Αρμενία για πρώτο προορισμό της προεκλογικής του εκστρατείας αφού έχει εναντιωθεί σε ψήφισμα που απαγορεύει την άρνηση της γενοκτονίας των αρμενίων. Ο Ζεμούρ απλώς «χρησιμοποιεί τους χριστιανικούς πληθυσμούς για να δικαιολογήσει την ισλαμοφοβία του», ενώ καταλήγουν ότι «η Αρμενία ήταν σε πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, σε μια πολιτική σύγκρουση για το Αρτσάχ, όχι σε μια θρησκευτική».

Η Αρμενία έχει γίνει δημοφιλής προορισμός για τους ακροδεξιούς της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρυσι με το Αζερμπαϊτζάν, μια ομάδα από βουλευτές του ακροδεξιού γερμανικού κόμματος AfD επισκέφθηκαν την Αρμενία και το Ναγκόρνο Κάραμπαχ, συνοδευμένοι από αξιωματούχους της κυβέρνησης και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter