Γαλλία – Προεδρικές εκλογές: Χαμηλή συμμετοχή ως το μεσημέρι

Γαλλία – Προεδρικές εκλογές: Χαμηλή συμμετοχή ως το μεσημέρι
To ζεύγος Μακρόν ψηφίζει

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών σήμερα ανέρχεται σε 26,41% έως το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με την ίδια χρονική στιγμή στις εκλογές του 2017, όταν ανερχόταν στο 28,23%, όμως υψηλότερη σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2022 πριν από δύο εβδομάδες, όταν ανερχόταν σε 25,48% έως το μεσημέρι.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μια χαμηλή συμμετοχή προστίθεται στην αβεβαιότητα που περιβάλλει το τελικό αποτέλεσμα.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 8 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ τοπική ώρα, όταν και αναμένονται οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα.

Εκλογές εν μέσω διακοπών

Μια από της δυσκολίες της σημερινής Κυριακής είναι ότι οι περισσότερες περιοχές της Γαλλίας έχουν τις σχολικές διακοπές της άνοιξης, με συνέπεια οι αιτήσεις για πληρεξούσια για όσους θέλουν να εκπροσωπηθούν, να έχουν φτάσει τον σημαντικό αριθμό των 600.000. Ο τρίτος στη μάχη για την προεδρία, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ψήφισε και αυτός νωρίς το πρωί στη Μασσαλία.

Ενώ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, που ήταν η τρίτη αποτυχημένη του προσπάθεια για την προεδρία, ο Μελανσόν φάνηκε να εγκαταλείπει τα όπλα λέγοντας στους οπαδούς του «Κάντε τώρα εσείς καλύτερα…», τελικά άλλαξε γνώμη: σε συγκέντρωση την Πέμπτη, στο Παρίσι, κήρυξε την έναρξη του αγώνα για τον «τρίτο γύρο», όπως αποκαλεί τις βουλευτικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο.

Υποθάλποντας την επιθυμία να υποχρεωθεί ο νικητής των προεδρικών εκλογών να τον ορίσει ως πρωθυπουργό, εφόσον το κόμμα των «Ανυπότακτων» πλειοψηφήσει, ακονίζει εκ νέου τα όπλα του και ομολογεί: «Τίποτα δεν με ενθουσιάζει περισσότερο και δεν μου δίνει δύναμη, όσο το να βρίσκομαι στη μάχη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter