Γαλλία: Εμπλοκή υπουργού του Μακρόν σε σκάνδαλο

Γαλλία: Εμπλοκή υπουργού του Μακρόν σε σκάνδαλο

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δέχτηκε σήμερα το πρώτο πλήγμα της θητείας του, με την αποκάλυψη, από τη σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine, ενός σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται ο υπουργός Ρισάρ Φεράν, ένας από τους πρώτους πολιτικούς που στήριξαν το κίνημα En Marche!.

Την ώρα που ο πρόεδρος θέλει να προωθήσει με γοργούς ρυθμούς το νομοσχέδιο για την ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής στη Γαλλία, το δημοσίευμα εμπλέκει τον υπουργό Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2011, όταν ο Φεράν ήταν γενικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο οργανισμός αυτός ήθελε να νοικιάσει έναν χώρο στη Βρέστη για να λειτουργήσει εκεί ένα κέντρο περίθαλψης. Μεταξύ των τριών προσφορών που κατατέθηκαν, επελέγη τελικά εκείνη της κατασκευαστικής εταιρείας που ανήκε στη σύντροφο του Ρισάρ Φεράν, την Σαντρίν Ντουσάν.

Ο υπουργός υποστήριξε σήμερα ότι προτιμήθηκε η πρόταση της εταιρείας Saca που ανήκε στην Ντουσάν επειδή ήταν “η καλύτερη και η φθηνότερη”. Το γεγονός ότι η Saca ανήκε στη σύντροφό του “ήταν γνωστό σε όλα” τα διευθυντικά στελέχη που έλαβαν την απόφαση, τόνισε, κατηγορώντας την εφημερίδα για συκοφαντία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ντουσάν, με την υπόσχεση της ενοικίασης του χώρου, έλαβε τραπεζικό δάνειο ίσο με την αξία του. Εκτός από την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων από τον οργανισμό του Φεράν, που στοίχισε 184.000 ευρώ, η αξία των μετοχών της εταιρείας της Ντουσάν πολλαπλασιάστηκε στην εξαετία που ακολούθησε.

Ο Φεράν ωστόσο είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο δεν μετέχει ο ίδιος, “επέλεξαν την καλύτερη προσφορά” λαμβάνοντας υπόψη τους τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων και την εγγύτητα του χώρου στα μέσα μεταφοράς.

Η αποκάλυψη της εφημερίδας προκάλεσε έντονη πολεμική στη Γαλλία, καθώς απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες για τις βουλευτικές εκλογές, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν τα σκάνδαλα διαφθοράς. Η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε αμέσως την παραίτηση του υπουργού τον οποίο κατηγόρησε για “απολύτως ανήθικο προσωπικό πλουτισμό” και τόνισε ότι θα πρέπει “να υποστεί τις συνέπειες”.

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς κάλεσε τον Φεράν και τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να πάρουν θέση. Οι Νέοι Σοσιαλιστές ζήτησαν επίσης από τον Μακρόν να αποπέμψει τον Φεράν υποστηρίζοντας ότι “θα πληγεί σοβαρά” η αξιοπιστία της κυβέρνησης, ιδίως στο ζήτημα της ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κριστόφ Καστανέ είπε ότι “δεν υπάρχει τίποτα το παράνομο, τίποτα που δεν είναι ηθικό” στην υπόθεση αυτή. “Ακούγεται άσχημο επειδή δημιουργεί υποψίες σε ένα περιβάλλον καχυποψίας”, υποστήριξε. Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Republique en Marche!, ο Μπενζαμέν Γκριβό. “Η ηθικοποίηση της δημόσιας ζωής αφορά το δημόσιο χρήμα. Στην περίπτωση αυτή ήταν ιδιωτικά χρήματα, στο πλαίσιο ιδιωτικού έργου, δεν έχει καμία σχέση”, είπε.

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα απαγορεύεται σε κάθε αιρετό αξιωματούχο ή υπουργό να προσλαμβάνει μέλη της οικογένειάς του. Οι υποψήφιοι στις εκλογές θα πρέπει επίσης να έχουν καθαρό ποινικό μητρώο ενώ θα επιτρέπονται μόνο τρεις συνεχόμενες θητείες στην ίδια θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter