Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Γαλλία: Ένοχη η Λαγκάρντ

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για "αμέλεια" αλλά δεν της επιβλήθηκε ποινή. Η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ένοχη για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί κρίθηκε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη Γαλλία, ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας δεν της επέβαλε καμία ποινή.

Η δίκη αφορούσε μη ορθή χρήση δημοσίων πόρων την εποχή που η κ. Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Φρανσουά Φιγιόν από το 2007 έως το 2011, με πρόεδρο της Γαλλίας τον Νικολά Σαρκοζί.

Η καταδικαστική απόφαση αφορούσε την έγκριση αποζημίωσης 400 εκατ. ευρώ του γαλλικού δημοσίου προς τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, το 2008.

Η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου επήλθε παρά την αντίθετη εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την απαλλαγή της Λαγκάρντ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η κ. Λαγκάρντ είχε αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ουάσινγκτον, γι' αυτό και δεν ήταν παρούσα κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δημοκρατίας είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τις δίκες κατά νυν ή πρώην κυβερνητικών στελεχών για ζητήματα τα οποία άπτονται της άσκησης των καθηκόντων τους.

Ο δικηγόρος της δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση πως η νομική του ομάδα μελετά το ενδεχόμενο υποβολής έφεσης.

Η απόφαση κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κρίση ηγεσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την παραίτηση του προκατόχου της Λαγκάρντ, του Ντομινίκ Στρος-Καν, το 2011 έπειτα από ένα σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης.

Συνεδριάζει το Εκτελιστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ

Τη σύγκληση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση Λαγκάρντ, σε σύντομο χρόνο, ανακοίνωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει συναντηθεί και σε προηγούμενες φάσεις για να εξετάσει την πορεία των νομικών εξελίξεων στη Γαλλία. Η σύγκλησή του αναμένεται σε σύντομο χρόνο, για να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.