Γαλλία: Η Λεπέν μας κυβερνά ήδη…

Γαλλία: Η Λεπέν μας κυβερνά ήδη…

Αν και το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει έρθει ακόμα στην εξουσία, μάς επιβάλει ωστόσο θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας. Μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου είτε μπει στο Προεδρικό Μέγαρο είτε όχι, η Μαρίν Λεπέν είναι ήδη στην εξουσία. Η μάχη ξεκίνησε, εκτιμά η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια Anaëlle Lebovits-Quenehen σε άρθρο της που δημοσιεύει η Liberation.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα ειδικό, ο γνωστός Γάλλος ψυχίατρος Ζακ Λακάν θα μπορούσε να πει ότι «ο αυριανός άρχων κυβερνά ήδη από σήμερα». Το Εθνικό Μέτωπο κατά κάποιον τρόπο, ασκεί ήδη εξουσία. Όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια οι ιδέες του εξαπλώνονται και σταδιακά ασκούν εξουσία. Και δυστυχώς όχι μόνο στους κόλπους των επίσημων οπαδών του κόμματος, οι οποίοι αυξάνονται και πληθύνονται.

Το Εθνικό Μέτωπο κυβερνά ήδη με το πρόσχημα εκείνης της ελευθερίας της έκφρασης, στο όνομα της οποίας ένας Ντιεντονέ (γάλλος ηθοποιός και πολιτικός ακτιβιστής, γνωστός για τις ακροδεξιές-ναζιστικές του ιδέες) μπορούσε πρόσφατα να ειρωνευθεί μιλώντας για στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς αυτό να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Το Εθνικό Μέτωπο κυβερνά ήδη με το πρόσχημα της αδιαφορίας για τον κόσμο. Με το πρόσχημα, μεταξύ άλλων, της επεκτατικής πολιτικής του Πούτιν ( ο οποίος όπως γνωρίζουμε υποστηρίζει το Εθνικό Μέτωπο). Κυβερνά ήδη με το πρόσχημα εκείνων των πολιτικών αναλύσεων που δίνουν την αίσθηση ενός γενικού μπλα-μπλα, που στοχεύουν στην προφορική απόλαυση η οποία εκδηλώνεται πλέον διάχυτα. Μας κυβερνά ήδη με το πρόσχημα αυτής της τρέλας, η οποία θέλει ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της χώρας που μπορεί να ενσωματώσει την πολιτική του γραμμή, να είναι η Μαρίν Λεπέν, ενώ οι υπόλοιποι από ό,τι φαίνεται προτιμούν να μην θέλουν να ακουστεί η φωνή τους. Μας κυβερνά ήδη με το πρόσχημα των πολιτικών οι οποίοι δεν καταφέρνουν να ανακόψουν την πολιτική άνοδο της Λεπέν, διότι σε μία δημοκρατία έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν…

Το Εθνικό Μέτωπο είναι εδώ με το πρόσχημα της λήθης: μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας είναι έτοιμος να ψηφίσει υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος. Σκέφτομαι τους συνομήλικούς μου των οποίων οι παππούδες βρέθηκαν τότε αντιμέτωποι αναγκαστικά με αυτό το ερώτημα. Χρειάζονται τρεις γενιές ώστε να ολοκληρωθεί ο «αποκλεισμός» – η πλήρης απώθηση δηλαδή της μνήμης, έλεγε ο Λακάν.

Αποκλεισμός είναι το όνομα αυτής της λήθης, όταν οι τελευταίοι μάρτυρες του καθεστώτος του Βισύ, της γερμανικής κατοχής και των στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης χάνονται και μαζί τους χάνεται και η μνήμη. Όλοι διαβάσαμε και ακούσαμε για τη συμμετοχή της Μαρίν Λεπέν στον ετήσιο χορό των νεοναζί στο περίφημο Χόφμπουργκ στη Βιέννη το 2012. Το ξέραμε, ναι. Το ξεχάσαμε όμως! υποστηρίζει η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια.

Το Εθνικό Μέτωπο κυβερνά ήδη όταν εμφανίζεται η καρικατούρα του έτερου υποψηφίου για την προεδρία Εμανουέλ Μακρόν ως τραπεζίτη με γαμψή μύτη σε επίσημο Twitter του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Μας κυβερνά ήδη όταν ο πρώην υποψήφιος για το χρίσμα των Σοσιαλιστών, Βενσάν Πεγιόν, συνδέει με αδιανόητο τρόπο τον υποψήφιο του κόμματος «Εμπρός» (κόμμα του Μακρόν) και τους θαλάμους αερίων. Πόσο καιρό άραγε μάς κυβερνά ο αυριανός κυβερνήτης; Μου φαίνεται από προχθές, γράφει η Anaëlle Lebovits-Quenehen.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται προ των πυλών

Εάν είχε πληγεί μόνο η Γαλλία από αυτήν την πανούκλα, θα είχαμε κάποιες ελπίδες. Όμως όλη η Ευρώπη φαίνεται να έχει απωλέσει τη μνήμη. Και δεν είναι μόνο η Ευρώπη, αλλά παντού πλέον στον κόσμο είναι διάχυτη αυτή η αίσθηση αδυναμίας της δημοκρατίας, η οποία δημοκρατία εξακολουθεί να είναι μια νέα ιδέα στη γηραιά ήπειρο και στον κόσμο, μια ιδέα που κάθε μέρα διαπιστώνουμε πόσο όμορφη αλλά και πόσο εύθραυστη είναι.

Τι κάνουμε;

Θα πρέπει να το αποφασίσουμε σύντομα. Δεν έχουμε χρόνο για ελεύθερη επιλογή, αλλά για μια αναγκαστική επιλογή. Σε μια εποχή που οι επαναστάστες προτιμούν να απέχουν-και είναι πολλοί αυτοί- μερικοί εξετάζουν μια νίκη της Λεπέν στον πρώτο γύρο. Αναγκαστική επιλογή λοιπόν. Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη μιας μακράς σειράς.

Σίγουρα οι καιροί είναι σκοτεινοί. Φυσικά είναι αβάσταχτη η οσμή της μούχλας που απλώνεται γύρω μας.

Αυτό είναι μια ένδειξη ότι προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο και το καλύτερο. Διότι το φως συνοδεύει το σκοτάδι όπως η νιότη το λουλούδι. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι μία λίβρα σάρκας απαιτείται πλέον για να είσαι πολίτης μιας δημοκρατίας, από το να νικήσει ή όχι αυτή τη φορά η Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: Liberation/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter