Γαλλία: Η νίκη του Μπενουά Αμόν φέρνει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση

Γαλλία: Η νίκη του Μπενουά Αμόν φέρνει τα πάνω κάτω στην κυβέρνηση

Η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη κατάσταση για την κυβέρνηση είναι ότι από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έχει εμπλακεί σε ένα είδος «συγκατοίκησης» με έναν επίσημο υποψήφιο, που είναι εντελώς αντίθετος με την πολιτική της. Έτσι η σημερινή «επόμενη μέρα» θεωρείται κρίσιμη για τις πρώτες αντιδράσεις.

Οι κάλπες των προκριματικών εκλογών που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας με την ονομασία «La belle Alliance populaire », (Η ωραία Λαϊκή Συμμαχία) ανέδειξαν χθες τον Μπενουά Αμόν νικητή, με ευρεία πλειοψηφία 58,65% έναντι 41,35% για τον Μανουέλ Βαλς. Μαζί με τον Αμόν κερδίζει η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του κόμματος, στην οποία είχε πρωτοστατήσει ο Αμόν και που είναι γνωστή ως : «Les frondeurs» ( Οι εξεγερμένοι). Επί της ουσίας, η εξουσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, πέρασε χθες στη ριζοσπαστική πτέρυγα.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ θα συγκεντρώσει σήμερα τους υπουργούς του και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα συμπεράσματα που θα αντλήσει από το χθεσινό αποτέλεσμα. Έχει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, όπως : πάνω σε ποια πολιτική βάση θα στηριχθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο τρίμηνο, εάν θα συνεχισθεί χωρίς πρόβλημα η κυβερνητική συνεργασία και εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει πιθανές διαρροές προς τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Αύριο Τρίτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει συγκέντρωση στη Βουλή, τη δε Τρίτη το βράδυ, θα έχουν ξεχωριστή συγκέντρωση οι βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι γνωστοί ως «μεταρρυθμιστές», στους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ιδιαίτερη έλξη.

Άλλωστε ένα από τα στελέχη της καμπάνιας Μακρόν ο πολύ γνωστός δήμαρχος της Λιόν, σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Κολόμπ, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί ήδη τους σοσιαλιστές συναδέλφους του να προσχωρήσουν στο κίνημα Μακρόν. Είναι σαφές ότι η προσπάθεια συσπείρωσης του Σοσιαλιστικού κόμματος γύρω από τον Μπενουά Αμόν αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter