Γαλλία και νέοι ψηφοφόροι: «Θα ψηφίσω Μακρόν, αλλά την επομένη θα με βρείτε στους δρόμους»

Γαλλία και νέοι ψηφοφόροι: «Θα ψηφίσω Μακρόν, αλλά την επομένη θα με βρείτε στους δρόμους»

Μια πρωτότυπη ιδέα είχε η γαλλική εφημερίδα Libération, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο επικοινώνησε με 18 νέους Γάλλους ψηφοφόρους, έφτιαξε μια σχετική ομάδα στο Facebook και έκτοτε ξεκίνησε να συζητά καθημερινά μαζί τους για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή, 7 Μαΐου. 

Στόχος του εγχειρήματος ήταν η ανάδειξη της οπτικής γωνίας και της πρόθεσης ψήφου μιας μερίδας νέων εκλογέων.

Στην πρώτη τους, λοιπόν, συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι συγκεκριμένοι νέοι ψηφοφόροι αρνούνται να δηλώσουν απόντες και να αναδείξουν νικητή του β’ γύρου την αποχή. Θα ψηφίσουν, σχεδόν όλοι, τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, ακόμη κι αν η ιδέα συχνά δεν τους ενθουσιάζει, καθώς προτεραιότητα των περισσότερων είναι να εκφράσουν την πλήρη αντίθεσή τους με το πρόσωπο και τη διχαστική ρητορική της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά ψήφο… ανάγκης στον επικεφαλής του κινήματος «Εμπρός!». «Θα κάνω πίσω, θα ψηφίσω Μακρόν, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα με βλέπετε συχνά να κατεβαίνω στους δρόμους», προειδοποιεί η Λουίζα Λ.

«Θα είμαι κι εγώ στις διαδηλώσεις που θα ξεσπάσουν μετά την εκλογή του Μακρόν. Και πιστεύω ότι ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο ότι θα πρέπει να αγωνιστεί. Προσωπικά, θα ήθελα να καταλάβει [ο Μακρόν] ότι τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων έκαναν αυτή την επιλογή, ελλείψει καλύτερης και ότι είναι ξεκάθαρο πως το εκλογικό σώμα δεν το έχει ως δεδομένο», συμπληρώνει ο Μαρτέν Λ.

Η Μαρί Π., η οποία στον πρώτο γύρο έδωσε την ψήφο της στην τροτσκίστρια προεδρική υποψήφια Ναταλί Αρτό, που συγκέντρωσε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά (0,64%), είναι της ίδιας λογικής: «Δεν σκοπεύω να μείνω μαζί του, του δίνω τώρα την ψήφο μου, αλλά περιμένω να κάνει κι αυτός ένα βήμα προς τους ψηφοφόρους της αριστεράς, οι οποίοι ψηφίζουν υπέρ του για να πολεμήσουν το Εθνικό Μέτωπο».

Σημαντική είναι και η παρατήρηση του Μιλάν Κ., ο οποίος δήλωσε «απογοητευμένος από την πλήρη απουσία, τόσο της οικολογίας όσο και του πολιτισμού από τα θέματα συζήτησης στη διάρκεια της τελευταίας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας».

Όσον αφορά τους υποστηρικτές της Λεπέν, δύο στο σύνολο των 18 νέων ψηφοφόρων, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την εικόνα της στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης. «Βρήκα τη Λεπέν αλαζονική, έκανε δύο λεπτά για να ολοκληρώσει μια πρόταση, κατηγόρησε υπερβολικά τον Μακρόν, ακόμη κι αν είχε λόγο να το κάνει», δήλωσε ο Σάσα Τ., ο οποίος ωστόσο θα την ψηφίσει και στο β’ γύρο.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter