Γαλλία – Μακρόν: Υπάρχει συναίνεση να αλλάξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Γαλλία – Μακρόν: Υπάρχει συναίνεση να αλλάξει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε αυτή την Παρασκευή ότι υπήρξε «πλήρης συναίνεση» στη σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών στο Παρίσι για τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συνοψίζοντας μια συνάντηση περίπου 40 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ο Μακρόν είπε ότι η συναίνεση ήταν να γίνουν «πιο αποτελεσματικοί, πιο δίκαιοι και πιο κατάλληλοι για τον κόσμο του σήμερα».

Η Γαλλία είχε χαρακτηρίσει τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής για ένα Νέο Παγκόσμιο Σύμφωνο Χρηματοδότησης ως ευκαιρία να συζητηθούν ιδέες ενόψει μιας ομάδας μεγάλων οικονομικών και κλιματικών συναντήσεων φέτος.

Άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες υποστήριξαν επίσης την ιδέα της μεταρρύθμισης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, των λεγόμενων θεσμών του Μπρέτον Γουντς που δημιουργήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυριαρχούνται από τη Δύση.

«Πρέπει να το πούμε πολύ ξεκάθαρα: Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου και πρέπει να το πούμε αυτό», είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

Είπε ότι το ΔΝΤ «με πολύ ανεύθυνο τρόπο έκανε την Αργεντινή ένα τεράστιο δάνειο και δεν ξέρουμε τι έκανε ο Αργεντινός πρόεδρος με αυτά τα χρήματα και σήμερα η Αργεντινή βρίσκεται σε πολύ διαφορετική κατάσταση επειδή δεν έχει αρκετά δολάρια για να αποπληρώσει το ΔΝΤ».

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποστήριξε επίσης τις μεταρρυθμίσεις για τον «τρόπο διαχείρισης αυτών των τραπεζών και το πλαίσιο για τις δραστηριότητές τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter