Γαλλία: Μεγάλες κινητοποιήσεις στα λύκεια της χώρας (Video)

Γαλλία: Μεγάλες κινητοποιήσεις στα λύκεια της χώρας (Video)

Δεκάδες λύκεια λειτουργούν με προβλήματα ή είναι αποκλεισμένα σήμερα το πρωί στη Γαλλία, τρίτη μέρα των κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης που αναζωπυρώθηκαν στον απόηχο του κινήματος αμφισβήτησης των «κίτρινων γιλέκων».

Τα λύκεια που αντιδρούν και οι εκπρόσωποι των μαθητών στρέφονται κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Οι εκπρόσωποι των μαθητών κάλεσαν για ενίσχυση του κινήματος την Πέμπτη (αύριο) με μια «γενική κινητοποίηση», με περισσότερους αποκλεισμούς εκπαιδευτικών ιδρυμάτων παρά διαδηλώσεις στον δρόμο.

Το πρωί, το υπουργείο Παιδείας κατέγραψε προβλήματα, αποκλεισμούς λυκείων ή περιστατικά σε πολλές Ακαδημίες, ιδίως στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και στην Κρετέιγ (στην περιοχή του Παρισιού), δύο από τα «καυτά» σημεία της κινητοποίησης των τελευταίων ημερών.

Είκοσι λύκεια είναι αποκλεισμένα ή έχει διαταραχθεί η λειτουργία τους στην περιοχή της Μασσαλίας και 24 στην περιοχή του Παρισιού, εκ των οποίων 8 είναι αποκλεισμένα, ανέφερε το υπουργείο. Καταγράφηκαν επίσης προβλήματα στη λειτουργία της Ακαδημίας της Λιόν (κεντροανατολικά) και της Τουλούζης (νοτιοδυτικά).

Σήμερα το πρωί, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ εκτίμησε πως η κινητοποίηση των λυκείων παρέμεινε στάσιμη τη Δευτέρα και την Τρίτη με «περίπου 200 αποκλεισμένα λύκεια σε σύνολο λίγο πάνω από 4.000» στη Γαλλία, δηλ. «σχεδόν 5%».

Εκφράζοντας λύπη για μια «βία που δεν έχουμε ξαναδεί» ο υπουργός κάλεσε «τον καθένα να αναλογιστεί τις ευθύνες του». «Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι επικίνδυνο» και «τέσσερις μαθητές λυκείου τραυματίστηκαν αρκετά σοβαρά» τις τελευταίες ημέρες, τις περισσότερες φορές στην προσπάθεια «να βάλουν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών», υπογράμμισε.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter