Γαλλία: ΜΜΕ και google υψώνουν τείχος στις ψευδείς ειδήσεις

Γαλλία: ΜΜΕ και google υψώνουν τείχος στις ψευδείς ειδήσεις

Αποφασισμένα να μετριάσουν όσο τον δυνατόν περισσότερο την διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης της Γαλλίας με αφορμή τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Χαρακτηριστική είναι η σύμπραξη γαλλικών και διεθνών ειδησεογραφικών φορέων με την Google για τη δημιουργία της πλατφόρμας Crosscheck, στόχος της οποίας είναι η διασταύρωση των ειδήσεων προτού διαδοθούν ευρέως στο διαδίκτυο.

Παρ’όλ’ αυτά, υπήρξαν περιπτώσεις, όπου μέσα ενημέρωσης προτίμησαν να αναπαράγουν ειδήσεις κι ας ήταν τελικά και ψευδείς. Τρία είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Η Σαουδική Αραβία και η Αλ Κάιντα υποστηρίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν»

100% ψέματα. Η αλήθεια: πηγή είναι άρθρο που γράφτηκε στα αραβικά και δημοσιεύτηκε στην Αλ Μάσρα, εφημερίδα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα. Απλώς αναφέρει την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου υποψηφίου στην Αλγερία σημειώνοντας την δήλωσή του (η οποία έκανε αίσθηση στη Γαλλία προκαλώντας αντιδράσεις εθνικιστών και συντηρητικών) ότι «η γαλλική αποικιοκρατία στην Αλγερία διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Εβραϊκοί τάφοι βεβηλώθηκαν από νεοναζί στα περίχωρα του Παρισιού»

Το θλιβερό αυτό φαινόμενο υπάρχει στη γαλλική κοινωνία, αλλά η συγκεκριμένη «είδηση» είναι πλαστή. Η αλήθεια: προσπαθώντας να αποφύγει σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο, οδηγός φορτηγού έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να πέσει πάνω στους τάφους καταστρέφοντας αρκετούς από αυτούς.

«Το κτίριο Hôtel de la Marine στην πλατεία Κονκόρντ στο Παρίσι θα μετατραπεί σε Μουσείο για την Σκλαβιά»

Το άρθρο αναρτήθηκε σε ακροδεξιά ιστοσελίδα και αναπαράχθηκε στο διαδίκτυο. Οι γαλλικές αρχές διέψευσαν το δημοσίευμα, ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τέτοιο μουσείο στο ιστορικό αυτό κτήριο που χτίστηκε λίγο πριν ξεσπάσει η Γαλλική Επανάσταση του 1789. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter