Γαλλία: Νέος περιβαλλοντικός νόμος ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Γαλλία: Νέος περιβαλλοντικός νόμος ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Νέος περιβαλλοντικός νόμος κατατίθεται στο γαλλική σύγκλητο, ο οποίος φέρνει πράσινες μεταρρυθμίσεις και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο από ακτιβιστές, όσο και από εργοδοτικές ενώσεις. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λιγότερο κρέας, απόσυρση εξωτερικών θερμαστρών και φιλοδοξεί να καταστήσει τη Γαλλία πρωτοπόρα δύναμη στο περιβάλλον.

Τα σούπερ-μάρκετ θα πρέπει να μειώσουν την πλαστική συσκευασία, τα κρατικά κυλικεία θα έχουν περισσότερα γεύματα για vegetarian ενώ τα ρούχα μαζί με άλλα αγαθά θα κουβαλούν ένα «οικοσκόρ» του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν θα επιτρέπεται να νοικιάζουν κατοικίες με κακή μόνωση και σταδιακά θα καταργηθεί η διαφήμιση για την βενζίνη. Οι παραβάτες του νόμου θα ονομάζονται «οικοκτόνοι» και το νέο αδίκημα της καταστροφής του περιβάλλοντος θα επισύρει έως και 10 έτη φυλάκιση. Ο πρόεδρος Μακρόν φιλοδοξεί να σφραγίσει τη νέα πολιτική του στο Γαλλικό σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος.

Ακτιβιστές του περιβάλλοντος και το γαλλικό Πράσινο κόμμα κατηγορούν τον Μακρόν για «πράσινο» ξέπλυμα διότι τοποθετήθηκαν τα εταιρικά συμφέροντα πάνω από την «επιτροπή πολιτών για το κλίμα». Η τελευταία αποτελεί περσινή πρωτοβουλία του Μακρόν ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Τη προηγούμενη Κυριακή δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να διαδηλώσουν κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου. Οι διαδηλωτές και οι Πράσινοι προειδοποιούν ότι το νομοσχέδιο δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της κλιματικής συμφωνίας του Παρισίου που υπεγράφη το 2015.

Οι επιχειρηματικές συνομοσπονδίες αντιδρούν και αυτές στο νομοσχέδιο στηλιτεύοντας το για υπερύθμιση και «εργασιοκτόνο λαϊκισμό» που απειλεί την μετα-πανδημική ανάκαμψη. Την ίδια στιγμή αμφισβητούν την ικανότητα των πολιτών να προτείνουν μία κλιματική πολιτική.

Ο νόμος ψηφίστηκε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση και θα εμφανιστεί τις επόμενες μέρες στην σύγκλητο, όπου αν καταψηφιστεί θα γυρίσει στην εθνοσυνέλευση για τη τελική κύρωση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μακρόν.

Πηγή: New York Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter