Γαλλία: Ο Αιγύπτιος δράστης του Λούβρου δεν συνεργάζεται με τις αρχές

Γαλλία: Ο Αιγύπτιος δράστης του Λούβρου δεν συνεργάζεται με τις αρχές

Ο δράστης της επίθεσης με ματσέτες εναντίον στρατιωτικών στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, ένας Αιγύπτιος 29 ετών, υποβλήθηκε σε ανάκριση σήμερα για πρώτη φορά στο κρεβάτι του νοσοκομείου που νοσηλεύεται, ωστόσο αρνήθηκε να μιλήσει στους αστυνομικούς.

Οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες να επιβεβαιώσουν επίσημα την ταυτότητα του δράστη, που θα μπορούσε να είναι ο Αμπντάλα ελ Χαμάχμι, ένας Αιγύπτιος 29 ετών που έφθασε στη Γαλλία πριν από μία εβδομάδα, κάτοχος τουριστικής βίζας.

Έπειτα από μια πρώτη ακρόαση μικρής διάρκειας σήμερα το πρωί, οι ερευνητές επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να ανακρίνουν τον ύποπτο, ωστόσο εκείνος «συνεχίζει να αρνείται να απαντήσει», ανέφερε μια δικαστική πηγή.

Ο άνδρας παραμένει υπό νοσηλεία έχοντας τραυματιστεί σοβαρά στην κοιλιακή χώρα αφού τον πυροβόλησε ένας στρατιωτικός. Η κατάστασή της υγείας του βελτιώθηκε σημαντικά χθες. Τέθηκε επίσημα υπό κράτηση στο νοσοκομείο και οι γιατροί έκριναν πως μπορεί να υποβληθεί σε ανάκριση.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και σήμερα: ο άνδρας που νοσηλεύεται είναι στην πραγματικότητα ο Ελ Χαμάχμι κι αν ναι, ποια είναι τα κίνητρα αυτού του νεαρού άνδρα που δεν έχει απασχολήσει τις αρχές, διαθέτει πτυχίο στα νομικά και εργάζεται ως εμπορικό στέλεχος σε μια επιχείρηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα;

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ DNA

Στο Παρίσι το σενάριο που προτάσσεται είναι ότι έδρασε μόνος: τίποτα δεν υποδεικνύει προς το παρόν ότι είχε επαφές με συνεργούς.

Εισήλθε νόμιμα στη Γαλλία την 26η Ιανουαρίου, έχοντας τουριστική βίζα, με πτήση από το Ντουμπάι προτού καταλύσει σε ένα διαμέρισμα κοντά στα Ηλύσια Πεδία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παρισιού.

Μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, επισημαίνει ότι ο δράστης έβγαλε τη βίζα στο όνομα Χαμάχμι. Και το όνομα αυτό είναι εκείνο που αναγράφεται στο δίπλωμα οδήγησης που έβγαλε στα ΗΑΕ το 2011.

Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσημα πριν από τα αποτελέσματα του DNA. Οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνεργάζονται με τις αιγυπτιακές. Επαφές υπάρχουν και με τα Εμιράτα και την Τουρκία, καθώς με το διαβατήριο του Χαμάχμι εκδόθηκαν δύο θεωρήσεις εισόδου για αυτήν την χώρα το 2015 και το 2016.

Την ίδια ώρα οι αρχές δεν εντόπισαν κανένα στοιχείο ότι ο δράστης ορκίστηκε πίστη σε μια τζιχαντιστική οργάνωση κατά τις έρευνες στο διαμέρισμα που ενοικίασε μέσω διαδικτύου. Οι ερευνητές έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το τηλέφωνο και το τάμπλετ του που κατέσχεσαν.

Έχουν επίσης στρέψει το ενδιαφέρον τους στα tweet που αναρτήθηκαν γραμμένα στην αραβική γλώσσα, λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, σε έναν λογαριασμό με το όνομα Αμπντάλα ελ Χαμάχμι, όπου ο συντάκτης απειλεί τη Γαλλία με αντίποινα για την συμμετοχή της στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά στο Ιράκ και τη Συρία.

Συγκεκριμένα ώρες πριν από την επίθεση στο Λούβρο, ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του Χαμάχμι έγραφε:

«Γιατί φοβούνται την εγκαθίδρυση ενός Ισλαμικού Κράτους; Διότι η χώρα του Ισλάμ θα υπερασπιστεί τους πόρους της και τα εδάφη της και την τιμή και την αξιοπρέπεια των Μοσουλμάνων».

Κι αν και ο «τρομοκρατικός χαρακτήρας» της επίθεσης «δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση» για τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο πατέρας του Χαμάχμι, πρώην αξιωματικός της αιγυπτιακής αστυνομίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο γιος του δεν είχε παρουσιάσει καμία ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα νεαρό εμπορικό διευθυντή, που έφυγε για «επαγγελματικό ταξίδι» στο Παρίσι και του οποίου η σύζυγος, έγκυος, βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία με τον γιο τους ηλικίας 7 μηνών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter