Γαλλία: Ο Εντουάρ Φιλίπ, δήμαρχος της Χάβρης, νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Τον κεντροδεξιό πολιτικό Εντουάρ Φιλίπ διόρισε πρωθυπουργό της Γαλλίας ο πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν. Πρόκειται για δεξιό, πρώην σοσιαλιστή.

Ο Φιλίπ ανήκει στο βασικό κόμμα της Κεντροδεξιάς, «Οι Ρεπουμπλικανοί», στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων ο Νικολά Σαρκοζί, ο Φρανσουά Φιγιόν και ο Αλέν Ζιπέ. Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας θεωρείται πολιτικό τέκνο του Ζιπέ.

Γεννημένος στην Ρουέν, είναι 46 ετών, βουλευτής από το 2012 και πρόεδρος της Περιφέρειας της Χάβρης. Έχει τελειώσει το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού και την Γαλλική Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ).

Ως φοιτητής ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος και στήριξε τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Ροκάρ, αλλά στη συνέχεια προσέγγισε την Δεξιά. Το 2001 έγινε αντιδήμαρχος της Χάβρης και ακολούθησε τον πρώην πρωθυπουργό Αλέν Ζιπέ σε όλη του την πορεία.

Υπήρξε δικηγόρος, περιφερειακός σύμβουλος στη Νορμανδία και συνεργάτης του Αλέν Ζιπέ στο υπουργείο Οικολογίας το 2017

Έγινε βουλευτής το 2012 και δήμαρχος της Χάβρης το 2014 από τον πρώτο γύρο. Υποστήριξε τον Φρανσουά Φιγιόν ως υποψήφιο πρόεδρο, αλλά μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του, εγκατέλειψε την προεκλογική εκστρατεία της Δεξιάς.

Ο Εντουάρ Φιλίπ μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον που ψήφισε το Σοσιαλιστικό κόμμα. «Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον αριστερό, όπου ψηφίζαμε σοσιαλιστές και είμασταν μάλλον σοσιαλ-δημοκράτες» έχει δηλώσει ο ίδιος στο περιοδικό Point το 2016.

Καζνέβ: "Πρέπει να γνωρίζεις ποια είναι η κληρονομιά σου" 

Ο Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε σήμερα στο νέο πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ την αναγκαιότητα «να γνωρίζει κανείς ποια είναι η κληρονομιά του» προτού «δείξει με αποφασιστικότητα την κατεύθυνση» που θα πάρει.

«Δεν ερχόμαστε από το πουθενά. Κι εάν θέλουμε με αποφασιστικότητα να δείξουμε την κατεύθυνση, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά που κληρονομούμε για τα οποία θα λογοδοτήσουμε και στα οποία θα πρέπει αναφερόμαστε πάντα εάν θέλουμε να παραμείνουμε πιστοί στους εαυτούς μας» δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής καθηκόντων στο Ματινιόν, έχοντας στο πλευρό του τον Εντουάρ Φιλίπ, τον νέο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης υπό τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζοντας τις «πεποιθήσεις» ενός «άνδρα της αριστεράς», ο Σοσιαλιστής Καζνέβ εξέφρασε τη «βεβαιότητά του ότι ο εκσυγχρονισμός της χώρας δεν είναι εφικτός παρά μόνο όταν υπάρχει στη δέσμευση που διατυπώνει καθένας μια αυθεντικότητα, μια δέσμευση στα μαθήματα που διδάσκει η ιστορία».

«Στην πολιτική ζωή μου, η πίστη, η αφοσίωση, ο σεβασμός προς εκείνους που εδραίωσαν τα ρεύματα της σκέψης στην ιστορία, αποτέλεσαν για εμένα πυξίδα, εξίσου με την έννοια του Κράτους» προσέθεσε ο Καζνέβ, απευθυνόμενος στον διάδοχό του, ένα στέλεχος της κεντροδεξιάς.

«Κατά την άσκηση των καθηκόντων μου και ιδίως κατά τη διάρκεια των φοβερών δοκιμασιών που περάσαμε, το πάθος και η έννοια του κράτους θα είναι η δύναμή μου και η μοναδική μου πυξίδα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ ευχήθηκε στον Φιλίπ «με αγάπη, με αγάπη προς την χώρα μας, με αγάπη προς τη Δημοκρατία, τα καλύτερα στην άσκηση των καθηκόντων (του)».

Ψυχρός και απόμακρος, όπως δήλωσαν:

«Είναι ένας άνθρωπος ψυχρός και απόμακρος, ένα αίνιγμα για μένα», δηλώνει στο Challenges ο βουλευτής Lionel Tardy, φίλος του Φρανσουά Φιγιόν.

«Δεν έχει συναισθήματα, ο δήμαρχος της Χάβρης έχει μια απύθμενη φιλοδοξία» γράφει γι'αυτόν η δημοσιογράφος Gaël Tchakaloff στο βιβλίο της «Lapins et merveilles».

«Αμφιλεγόμενη» η επιλογή λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων χαρακτήρισε "αμφιλεγόμενη" απόφαση τον διορισμό του συντηρητικού Εντουάρ Φιλίπ στην πρωθυπουργία, λέγοντας ότι είναι ασαφές ποια πολιτική γραμμή θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.

"Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση. Δεν είναι μια πολιτική συμφωνία", τόνισε ο Μπερνάρ Ακουαγιέ, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε ο διορισμός του Φιλίπ στη νέα κυβέρνηση του κεντρώου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα θα απομακρύνει από τις τάξεις του τον νέο πρωθυπουργό, απάντησε ότι "δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα". Στη συνέχεια όμως, με μήνυμά του στο Twitter, ο Ακουαγιέ ανέφερε ότι ο Εντουάρ Φιλίπ "θέτει εαυτόν εκτός της πολιτικής οικογένειας των Ρεπουμπλικάνων".

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο γ.γ. των Ρεπουμπλικάνων τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια πολιτική συμφωνία μεταξύ της γαλλικής δεξιάς και του κινήματος του Μακρόν δεδομένου, όπως είπε, ότι ενόψει των βουλευτικών εκλογών θα πρέπει να επικρατεί σαφήνεια και όχι αβεβαιότητα: "αβεβαιότητα όσον αφορά το (πολιτικό) πρόγραμμα που θα ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση και το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν οι Γάλλοι πριν εκφραστούν στις βουλευτικές της 11ης και της 18ης Ιουνίου· αβεβαιότητα όσον αφορά την ίδια την προεκλογική εκστρατεία".

"Ο πρωθυπουργός είναι εξ ορισμού ο επικεφαλής της πλειοψηφίας και οφείλει επομένως να άρει αυτήν την αβεβαιότητα. Θα στηρίξει τους υποψηφίους του En Marche! του προέδρου της Δημοκρατίας που τον διόρισε (στο αξίωμά του) ή θα στηρίξει τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και του UDI, της πολιτικής οικογένειάς του;" διερωτήθηκε.

Το «βιογραφικό» του, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο:

Γεννημένος στη Ρουέν πριν από 46 χρόνια, ο Εντουάρ Φιλίπ περίμενε υπομονετικά τη σειρά του στον προθάλαμο των κυβερνητικών θέσεων. Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po), τάχθηκε στο πλευρό του Μισέλ Ροκάρ, στη συνέχεια φοίτησε στην περίφημη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ENA, στην οποία φοιτά η γαλλική ελίτ, έως ότου ο νεαρός Νορμανδός επιλέξει τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ευκαιρία για να ασχοληθεί με την πολιτική του παρουσιάζεται το 2001, χρονιά που γνωρίζει τον Αντουάν Ρούφεναχτ, δήμαρχο της Χάβρης, και εισέρχεται στην ομάδα του. Έπειτα από μία βουλευτική αποτυχία το 2002, ο Φιλίπ δεν το βάζει κάτω. Τα επόμενα δύο χρόνια εργάζεται για το νέο δεξιό κόμμα, το UMP- το μετέπειτα κόμμα των Ρεπουμπλικανών και παράλληλα προσεγγίζει τον Αλέν Ζιπέ.

Στη συνέχεια έρχεται το πρώτο διάλειμμα στον ιδιωτικό τομέα, σε ένα δικηγορικό γραφείο των ΗΠΑ, και η συγγραφή ενός βιβλίου για τα μυστήρια των προεκλογικών εκστρατειών. Στη συνέχεια επιστρέφει στην αγκαλιά του Αλέν Ζιπέ και δέχεται τη θέση συμβούλου στο μεγάλο υπουργείο Οικολογίας, μετά την εκλογή Σαρκοζί.

Δυστυχώς όμως, ο δήμαρχος του Μπορντό δεν καταφέρνει να εκλεγεί στην Εθνοσυνέλευση και ως εκ τούτου οφείλει να παραιτηθεί από την κυβερνητική του θέση. Απο την πλευρά του, ο Εντουάρ Φιλίπ στρέφεται πάλι προς τον κόσμο των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια εκλέγεται στο Γενικό Συμβούλιο του νομού Σεν-Μαριτίμ και το 2010 αναλαμβάνει δήμαρχος της Χάβρης διαδεχόμενος τον μέντορά του Αντουάν Ρούφεναχτ, ο οποίος παραιτήθηκε.

Όλα πλέον τώρα παίρνουν το δρόμο τους: από το αξίωμα του δημάρχου το 2012 αποκτά πρόσβαση στην Εθνοσυνέλευση. Το 2015 επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο στη Χάβρη και γίνεται εκπρόσωπος του Αλέν Ζιπέ στις προκριματικές της δεξιάς τον περασμένο Νοέμβριο. Οταν ξεσπά το σκάνδαλο με την σύζυγο του Φιγιόν, ο Φιλίπ εγκαταλείπει την προεκλογική εκστρατεία του Φιγιόν.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Εντουάρ Φιλίπ κομίζει κάποια ευαισθησία της δεξιάς, μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, αυτήν που ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει μέσω αυτού. Επιπλέον ο Φιλίπ έχει αναπτύξει μεθοδικά τις δεξιότητές του στη δημόσια διοίκηση. Ομως το κλασικό του προφίλ δεν ενσαρκώνει πραγματικά την ανανέωση.

Πηγή:Le Point, Le Figaro / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.