Γαλλία: Ο κορονοϊός ψήφισε αποχή στις δημοτικές εκλογές

Γαλλία: Ο κορονοϊός ψήφισε αποχή στις δημοτικές εκλογές

Το 55,25% των Γάλλων, κατά μέσο όρο, επέλεξε να απέχει από τις κάλπες που στήθηκαν στη χώρα την Κυριακή, οπότε και διεξήχθη, παρά την πανδημία του κορονοϊού, ο α’ γύρος των δημοτικών εκλογών.

Το ποσοστό αποχής που σημειώθηκε στις κάλπες της Κυριακής στη Γαλλία αποτελεί ιστορικό ρεκόρ – και με διαφορά. Το 2014, το αντίστοιχο ήδη υψηλό ποσοστό ήταν 36,5 %, ενώ στο φετινό α’ γύρο η συμμετοχή διέφερε ανά δημοτική κοινότητα. Σε περισσότερες από 100, η αποχή άγγιξε το πρωτοφανές ποσοστό του 75%, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα.

Παρότι οι εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τη Γαλλία δείχνουν ότι πολλοί είναι αυτοί που δεν λογαριάζουν την επικινδυνότητα της νόσου του κορονοϊού, COVID-19 – τουλάχιστον 5.423 άτομα έχουν ήδη προβληθεί (επιβεβαιωμένα κρούσματα) και τουλάχιστον 127 έχουν χάσει τη ζωή τους – η πλειοψηφία των Γάλλων επέλεξε να μείνει μακριά από τις κάλπες.

Την προηγούμενη ημέρα, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το κλείσιμο “όλων των ανοιχτών για το κοινό χώρων που δεν είναι απαραίτητοι για τη ζωή της χώρας”, ωστόσο απέφυγε να αναστείλει τις εκλογές, παρά τις σχετικές συζητήσεις που έγιναν στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Η Ινταλγκό μπροστά στο Παρίσι

Στη γαλλική πρωτεύουσα, η νυν σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά με ποσοστό 29%, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν κονταροχτύπημα με την ελπίδα της δεξιάς, Ρασιντά Ντατί. Τελικά, η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων περιορίστηκε στο 22,7% των ψήφων.

Ακολούθησε η Ανιές Μπουζέν, η εκπρόσωπος του κόμματος του προέδρου Μακρόν, La République En Marche (Η Δημοκρατία Μπροστά). Η Μπουζέν, μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας, τα πήγε λίγο χειρότερα απ’ό,τι έδειχναν τα προγνωστικά (17,3% vs 19%). Ωστόσο, εξασφαλίζοντας την πρωτιά σε δύο συνοικίες (arrondissements) άνοιξε την πόρτα του Παρισιού στη LREM, έστω και διστακτικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter