Γαλλία: Ο Μακρόν απέναντι στην κοινωνία

Γαλλία: Ο Μακρόν απέναντι στην κοινωνία
Με τύρρανο που περιφρονεί τη δημοκρατία παρομοιάζουν οι Γάλλοι διαδηλωτές τον πρόεδρο Μακρόν

Ο Μακρόν με τη «φορσέ» έγκριση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις απεκδύθηκε τον μανδύα του φιλελευθερισμού

Η εβδομάδα που πέρασε είναι βέβαιο ότι θα μείνει στη μνήμη τόσο των Γάλλων πολιτών όσο και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Οι μεν έγιναν μάρτυρες της αποδόμησης του φιλελεύθερου προφίλ ενός αστού γραφειοκράτη που υποτίθεται ότι ανέβηκε στο αξίωμα γιατί είναι καλός μάνατζερ, ενώ στην πραγματικότητα ενίσχυσε την αίσθηση ότι το προσωνύμιο «πρόεδρος των πλουσίων» δεν έχει βγει άδικα.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν έγινε μάρτυρας του τρομερού κύματος διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, με τα ανθρώπινα ποτάμια που πλημμύρισαν τους δρόμους σχεδόν όλων των μεγάλων πόλεων να ζητούν ανατροπή της πολιτικής που πέρασε τελικά δίχως καν την ψηφοφορία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ η κυβέρνηση επιβίωσε μετά βίας από τις προτάσεις μομφής που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Ο Μακρόν με την αδιάλλακτη στάση του κατάφερε να ενώσει τα συνδικάτα με την αντιπολίτευση εναντίον του, ενώ η συνέχεια των κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι δυναμική και την επόμενη εβδομάδα από μια σειρά επαγγελματικών κλάδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικές διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα σε πόλεις που δεν φημίζονται για την αγωνιστικότητά τους. Μένει να ιδωθεί αν η αριστερή συμμαχία NUPES μπορεί να αναπτύξει δεσμούς με το δυναμικό κοινωνικό κίνημα και να μεταφραστεί αυτό σε στήριξη υπέρ της.

Το διάγγελμα

Υστερα από μήνες αντιδράσεων, ο Μακρόν αποφάσισε να δώσει κοινή συνέντευξη στο δημόσιο κανάλι France 2 και το ιδιωτικό TF1 για να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την τελευταία του πενταετία ως προέδρου. Απόλυτα τυφλός σε όσα γίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στους δρόμους της Γαλλίας, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση «θα συνεχίσει στο δημοκρατικό μονοπάτι της». Ο Μακρόν θεωρεί εντελώς φυσική τη χρήση του άρθρου 49.3 του γαλλικού συντάγματος, που επιτρέπει την έγκριση ενός νομοσχεδίου χωρίς να περάσει από τη βάσανο της ψήφου στη γαλλική Βουλή. Το γεγονός αυτό καθώς και η πάνδημη καταδίκη της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανάγκασαν την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, την οποία η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν ξεπέρασε με μόλις εννέα ψήφους, πράγμα που προκαλεί εντύπωση καθώς η κυβερνώσα συμπαράταξη δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Η αριστερή συμμαχία NUPES έχει εκφράσει την πρόθεση να προσφύγει στο Συνταγματικό Συμβούλιο για να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου μέχρι να κριθεί η συνταγματικότητά του.

Απαξιωτικός

Σύμφωνα με τη «Le Monde», ο Μακρόν μιλώντας την περασμένη Τρίτη σε υπουργούς και βουλευτές απαξίωσε τις διαδηλώσεις λέγοντας ότι «το πλήθος δεν έχει καμιά νομιμοποίηση απέναντι στον λαό, ο οποίος εκφράζεται ως κυρίαρχος μέσω των εκλεγμένων του εκπροσώπων». Αναγκάστηκε να τα μαζέψει στη συνέντευξη της Τετάρτης αναφέροντας ότι ναι μεν «σέβεται την αντίθετη άποψη των συνδικάτων» αλλά «δεν θα ανεχτεί ούτε τους εξεγερμένους ούτε τις φράξιες» καθώς και τις «ομάδες που χρησιμοποιούν βία». Βέβαια από τον άνθρωπο που θεωρεί ότι η περίφημη «εκκοσμίκευση» (laïcité) του γαλλικού κράτους «δεν σκότωσε κανέναν», ενώ κατακτήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλική Επανάσταση η οποία ήταν μια από τις πιο βίαιες εκφράσεις λαϊκής δυσαρέσκειας προς το «παλαιό καθεστώς» (Ancien régime) και μια από τις πιο αιματηρές αστικές επαναστάσεις της νεωτερικότητας, κανείς δεν περίμενε να μην απαξιώσει την έκφραση της δυσαρέσκειας του κυρίαρχου, όπως αναγνωρίζει, λαού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter