Γαλλία: Ο Μανουέλ Βαλς φαβορί για τις προεδρικές εκλογές

Γαλλία: Ο Μανουέλ Βαλς φαβορί για τις προεδρικές εκλογές

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς εμφανίζεται ως το φαβορί για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2017, κατέδειξε σήμερα μια δημοσκόπηση.

Ο Βαλς επικρατεί στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της 22ας Ιανουαρίου στο στρατόπεδο της Αριστεράς συγκεντρώνοντας ποσοστό 43%, τη δεύτερη θέση εξασφαλίζει ο Αρνό Μοντεμπούρ με 25% και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Μπενουά Αμόν με ποσοστό 22%, δείχνει η δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Harris Interactive για το δίκτυο France Televisions.

Ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης θα κερδίσει τελικά το χρίσμα επικρατώντας οποιουδήποτε εκ των δύο παραπάνω υποψηφίων στον δεύτερο και τελικό γύρο της 29ης Ιανουαρίου, με ποσοστό μεταξύ 55% και 57% των ψήφων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, ένα αποτέλεσμα που δεν απέχει πολύ από τα συμπεράσματα άλλων ερευνών οι οποίες διενεργήθηκαν τον Δεκέμβριο.

Εάν ο Μανουέλ Βαλς, πρωθυπουργός μέχρι πριν από ένα μήνα, καταφέρει να αναδειχθεί ως ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών θα κληθεί να επιχειρήσει να συσπειρώσει την γαλλική Αριστερά και να αλλάξει την προοπτική μιας τελικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων της κεντροδεξιάς και της ακροδεξιάς στο β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Οι Σοσιαλιστές πάντως, που βλέπουν τις ελπίδες τους να παραμείνουν στην εξουσία να εξανεμίζονται από την χαμηλή δημοτικότητα του νυν προέδρου Φρανσουά Ολάντ, επιχείρησαν σήμερα να δώσουν έναν τόνο αισιοδοξίας στο πολιτικό τους μέλλον.

«Είμαστε οι τελευταίοι που οργανωνόμαστε για τις προεδρικές. Θα παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε αυτές» δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο ηγέτης του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο αναφορικά με την πρόθεση ψήφου ενόψει των προεδρικών δίνουν στον Βαλς ή σε οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος ελάχιστες πιθανότητες να κερδίσουν.

Σύμφωνα με τις έρευνες, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να καταλάβει την 5η θέση και να αποκλειστεί την 23η Απριλίου, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Παρ’ όλ’ αυτά, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις και επισημαίνουν οι αναλυτές, ο 54χρονος αντιπροσωπεύει την καλύτερη ελπίδα των Σοσιαλιστών.

«Ο Βαλς έχει την προοπτική να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, κάτι που ο Μοντεμπούρ και ο Αμόν δεν μπορούν» δήλωσε στο Ρόιτερς ο Κλοντ Νταρζάν, ερευνητής του πανεπιστημίου Sciences Po στο Παρίσι.

Σε μια δημοσκόπηση του Ifop Fiducial τον μήνα Δεκέμβριο, στο σενάριο όπου ο Βαλς επικρατεί στις προκριματικές των Σοσιαλιστών, εξασφαλίζει κατόπιν ποσοστό 10% στην αναμέτρηση για τον προεδρικό θώκο. Σε αντίθεση με το 6% που εξασφαλίζει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Μοντεμπούρ και μόλις το 4% για τον Αμόν, πρώην υπουργό Παιδείας της Γαλλίας.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, διεξήχθη από το Harris Interactive μέσω διαδικτύου το διάστημα 2ας Ιανουαρίου και 4ης Ιανουαρίου, σε δείγμα 6.245 ανθρώπων ηλικίας που τους δίνει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, εκ των οποίων 478 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι οι οποίοι είπαν ότι οπωσδήποτε θα ψηφίσουν στις προκριματικές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter