Γαλλία: Οι Κορσικανοί επιφυλακτικοί απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης για αυτονομία

French president Emmanuel Macron attends a ceremony marking the anniversary of the liberation of Ajaccio of Sept.9 1943, in Ajaccio, Corsica island, Wednesday Sept. 9 2020. French President Macron is on a two day visit to Corsica and will attend Thursday the 7th MED7 Mediterranean countries summit in Porticcio near Ajaccio. (Ian Langsdon, Pool via AP)

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, βρέθηκε το προηγούμενο διήμερο στην Κορσική. Μιλώντας σε τοπικά Μέσα, προέβη σε μια πρωτοφανή δήλωση για γάλλο πολιτικό: ότι υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση του Μακρόν να διαθέσει περισσότερη αυτονομία στην Κορσική, αίτημα που τίθεται διαχρονικά από τους κορσικανούς εθνικιστές.

Σε δημοσιεύματα του τοπικού και του γαλλικού Τύπου, η τοπική διοίκηση της Κορσικής φαίνεται να καλωσορίζει την κυβερνητική πρόταση για περισσότερη αυτονομία του νησιού, όμως παραμένει επιφυλακτική για την τελική μορφή της, αφού ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες.

Ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να συνεχίζει να ρέπει όλο και δεξιότερα ώστε να εξασφαλίσει τις ψήφους του δεξιού εκλογικού ακροατηρίου, τακτική που φαίνεται να αποδίδει αφού τις τελευταίες εβδομάδες, οι εκλογικοί του αντίπαλοι που προέρχονται από τη Δεξιά καταποντίζονται στις δημοσκοπήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στο γαλλικό Τύπο, η κυβέρνηση του Μακρόν ήταν σε συνεννόηση με την κορσικανική για την υποστήριξη της αυτονομίας της περιοχής με αντάλλαγμα τη στήριξη των κορσικανών ψηφοφόρων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σε ένα μήνα από τώρα.

Μεγαλύτερη αυτονομία

Η Κορσική ήδη βρίσκεται σε ένα καθεστώς αυτονομίας αφού καθορίστηκε το 2018 ως ειδική περίπτωση στη γαλλική επικράτεια, επιτρέποντάς της να έχει ξεχωριστή νομοθετική συνέλευση και ένα εκτελεστικό συμβούλιο που έχει τις ίδιες εξουσίες που έχουν οι επικεφαλής των διαμερισμάτων και των περιφερειών της ηπειρωτικής Γαλλίας.

Η επίσημη αυτονομία μπορεί να πάρει αρκετές μορφές. Ο Νταρμανέν έκανε λόγο για τη Γαλλική Πολυνησία, που είναι ένα από τα αυτόνομα εδάφη της Γαλλίας. «Η Γαλλική Πολυνησία έχει ένα αυτόνομο καθεστώς που της επιτρέπει να είναι μέσα στη Γαλλική Δημοκρατία και να έχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα, ειδικά σε σχέση με τα οικονομικά και τα κοινωνικά ζητήματα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM την Τετάρτη 16 Μαρτίου. Η Γαλλική Πολυνησία έχει τον έλεγχο της εκπαιδευτικής και της υγειονομικής πολιτικής, των κοινωνικών υπηρεσιών και της τοπικής φορολόγησης. Η Νέα Καληδονία έχει ακόμα περισσότερη αυτονομία, αφού δεν χρησιμοποιεί το ευρώ και μπορεί να συνάψει δικές της συνθήκες. Ο Μακρόν είχε προτείνει την αναγνώριση του ειδικού καθεστώτος της Κορσικής στο Σύνταγμα, όμως μια αναθεώρηση που ήταν να γίνει το 2019 δεν έγινε ποτέ.

Οι ανησυχίες των Κορσικανών

Η μεγαλύτερη έγνοια των κορσικανών πολιτικών είναι η χρήση της κορσικανικής γλώσσας. Η αυτονομία μπορεί να δώσει στην τοπική κυβέρνηση περισσότερο έλεγχο στην εκπαίδευση και στο πώς θα διδάσκεται η γλώσσα. Η φορολόγηση είναι επίσης μια επιπλέον ανησυχία για τον πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης, Ζιλ Σιμεόνι. «Δεν υπάρχει πραγματική αυτονομία χωρίς δημοσιονομική αυτονομία», είπε στο ραδιόφωνο France Info, προσθέτοντας ότι «άλλα ζητήματα είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την Κορσική, όπως η καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στα ακίνητα ή η τοπική οικονομική ανάπτυξη».

«Αυτό που θέλουμε… είναι να οικοδομήσουμε μια κοινωνία της Κορσικής που είναι χειραφετημένη, δημοκρατική, υπεύθυνη, με ανανεωμένο ισχυρό δεσμό με το κράτος και τη Δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Οτιδήποτε αποφασιστεί στην Κορσική θα πρέπει πιθανότατα να περάσει από δημοψήφισμα στο νησί, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των 350.000 πολιτών της Κορσικής υποστηρίζει κάποιου είδους αυτονομία.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο της Κορσικής (FLNC), το οποίο πραγματοποιούσε θανατηφόρες επιθέσεις τη δεκαετία του 1970, πριν καταθέσει τα όπλα το 2014, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι μποροεί να συνεχίσει τις μάχες εάν η κυβέρνηση παραμείνει σε κατάσταση «περιφρονητικής άρνησης» των απαιτήσεων της Κορσικής.