Γαλλία: Οι περιουσίες των Γάλλων υποψηφίων- Πιο πλούσια η Βαλερί Πεκρές

Γαλλία: Οι περιουσίες των Γάλλων υποψηφίων- Πιο πλούσια η Βαλερί Πεκρές

Η Βαλερί Πεκρές έχει έναν πίνακα Miró, ο Νικολά Ντουπόν-Ενιάν οδηγεί ένα κάμπριο κουπέ, ο Γιανίκ Ζαντό σε ένα ηλεκτρικό σκούτερ… Στις 8 Μαρτίου, η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής (HATVP) δημοσίευσε τις δηλώσεις περιουσίας και οικονομικών συμφερόντων των δώδεκα προεδρικών υποψηφίων. Παρά το γεγονός ότι είναι αποσπασματικές, οι πληροφορίες που περιέχουν είναι αρκετά διδακτικές.   

Η δήλωση της Μαρίν Λεπέν, για παράδειγμα, που περιέχει ακίνητη περιουσία αξίας 1,29 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνει ότι η υποψήφια του Λαϊκού Μετώπου έχει όντως επωφεληθεί από δάνειο άνω των 10 εκατ. ευρώ από ουγγρική τράπεζα. Οι πληροφορίες έχουν ήδη αποκαλυφθεί από το RTL τον Φεβρουάριο, αλλά το ακροδεξιό κόμμα, που γνωρίζει καλά τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία.

1,5 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία

Η πλούσια δήλωση της Βαλερί Πεκρές (9,7 εκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία) δεν έχει ξεκαθαρίσει ορισμένα γκρίζα σημεία σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Ιδίως σε σχέση με τις μετοχές που κατείχε η γαλλίδα πολιτικός στην κατασκευαστική εταιρεία Alstom, προμηθευτή της Île-de-France Mobilités, του δημόσιου οργανισμού που ελέγχει τις μεταφορές στο Ιλ-ντε-Φρανς στο Παρίσι, στον οποίο η Πεκρές είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου. Τα στοιχεία αυτά δεν εμφανίζονται στο έγγραφο που δημοσιεύεται.

Η Πεκρές, που θεωρεί ότι πρέπει να είναι «ουσιώδης η αντιμετώπιση του χρέους», υποσχόμενη αυστηρή πολιτική στα δημόσια οικονομικά, έχει χρέη ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 173.749 ευρώ στο Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, η Πεκρές, που είναι υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος συνταξιοδότησης, είναι έτοιμη για να εισπράξει τα κέρδη: έχει ήδη τοποθετήσει περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία αποταμίευσης.

Η Μπριζίτ Μακρόν είναι η ιδιοκτήτρια…

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων, τα περιουσιακά στοιχεία ποικίλλουν: από 122.000 ευρώ για τον Φιλίπ Πουτού του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) έως 4,2 εκατομμύρια ευρώ για τον ακροδεξιό πρώην δημοσιογράφο Ερίκ Ζεμούρ, που προκύπτουν κυρίως από τα πολλά ακίνητά του. Είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο στο France Info ότι αν έχει κάποιος «1,3 εκατομμύρια στο Παρίσι, δηλαδή 100 τετραγωνικά μέτρα, δεν είναι αυτό που λέμε πλούσιος».

Μεταξύ των άλλων υποψηφίων, ο Φαμπιάν Ρουσέλ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας (PCF) δήλωσε περιουσιακά στοιχεία που αντιστοιχούν σε 220.000 ευρώ, η σοσιαλίστρια Ανν Ινταλγκό 575.000 ευρώ περιουσιακά στοιχεία, ο Ζαν Λουκ Μελανσόν 1,4 εκατ. ευρώ. Όσο για τον Εμανουέλ Μακρόν, δηλώνει μόνο 500.000 ευρώ καταθέσεις, σκορπισμένα σε δέκα τράπεζες. Ο γάλλος πρόεδρος που ισχυρίστηκε το 2016 ότι είχε «3,3 εκατ. ευρώ εισόδημα προ φόρων» μεταξύ 2009 και 2014 δεν δηλώνει ακίνητη περιουσία, ούτε καν τη βίλα του προεδρικού ζεύγους στο Λε Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, που υπολογίζεται σε 1,4 εκατ. ευρώ από το HATVP. Κι αυτό γιατί είναι η Μπριζίτ Μακρόν που το κατέχει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter