Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικάνοι «πλατσουρίζουν» σε ακροδεξιά νερά

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικάνοι «πλατσουρίζουν» σε ακροδεξιά νερά

Την Κυριακή 30 Μαΐου, ο Γκιγιόμ Πελτιέ, αντιπρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, έκανε μια εξωφρενική πρόταση, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, αποτελoύμενο από τρεις δικαστές, στο οποίο ο κατηγορούμενος δεν θα έχει δυνατότητα έφεσης!

Πιο συγκεκριμένα, καλεσμένος στην εκπομπή Le Grand Jury, ο Πελτιέ, με έναν λόγο άκρως τρομολαγνικό, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου που θα δρα αποτρεπτικά και θα εξετάζει υποθέσεις Γάλλων πολιτών που είναι πιθανό να αναλάβουν δράση!

Επίσης, σε μια αποστροφή του λόγου του που θα ζήλευε η Μαρίν Λεπέν, συνέδεσε άμεσα την μετανάστευση με την τρομοκρατία, καταδικάζοντας ως αποτυχημένο το σύστημα ενσωμάτωσης των μεταναστών τα τελευταία 40 χρόνια. Από τη μια πλευρά, το μέτρο που πρότεινε ήταν η «συστηματική απέλαση όλων των ξένων που βρίσκονται στην λίστα των ριζοσπαστικών ατόμων» (Fichier des Signalements pour la Prévention de la Radicalisation à caractère Terroriste – FSPRT).

Από την άλλη, προτείνει τη σύσταση ενός «Δημοκρατικού Δικαστηρίου Ασφαλείας για τους ημεδαπούς, το οποίο θα αποτελείται από τρεις εξειδικευμένους δικαστές, που θα μπορούν να στέλνουν άτομα στη φυλακή, μετά από μια σειρά αποδεδειγμένων κατηγοριών, χωρίς την δυνατότητα έφεσης»! Μάλιστα, για να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες περί νομιμότητας του προτεινόμενου μέτρου, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει σημασία αν το μέτρο είναι αντισυνταγματικό «στα χαρτιά», καθώς θα μπορούσαν να το προτείνουν στον λαό δια δημοψηφίσματος!

Αμέσως ο πρόεδρος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων -στο οποίο προήδρευε ο Σαρκοζύ πριν τις περιπέτειές του με την δικαιοσύνη- Κριστιάν Ζακόμπ, έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από τις δηλώσεις του Πελτιέ, ενώ στελέχη κάνουν λόγο για προσωπικές απόψεις του αντιπροέδρου του κόμματος οι οποίες δεν εκφράζουν το κόμμα.

Καθόλου αρνητική δεν ήταν όμως η αντίδραση του Ρομπέρ Μενάρ, δημάρχου του Μπεζιέ και υποστηρικτή της Λεπέν, που εξήρε το θάρρος του Πελτιέ, λέγοντας ότι εκφράζει ένα σεβαστό αριθμό οπαδών των Ρεπουμπλικάνων.

Προσπάθεια ανάκοψης της Λεπέν

Αυτή η προσπάθεια είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά παρεμβάσεων κεντροδεξιών πολιτικών που προσπαθούν να σαγηνεύσουν τους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου.

Η κυβέρνηση Μακρόν έχει προτείνει κι έχει περάσει, σε πρώτη ανάγνωση, τον περίφημο νόμο περί απόσχισης (Loi séparatisme). Σε αυτόν προβλέπονται σειρά από διοικητικά μέτρα που δίνουν την δυνατότητα στην πολιτεία να ευθυγραμμίζει με τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας όποιον δεν τις ακολουθεί.

Ήρθε σε ένα καιρό που όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι γάλλοι, κυρίως νεαροί άνδρες, νιώθουν αποξενωμένοι και αντιλαμβάνονται το κράτος σαν έναν καταπιεστή ενώ παράλληλα βρίσκουν ταύτιση με το ακραίο Ισλάμ. Η υλοποίησή του επιταχύνθηκε μετά την επίθεση και δολοφονία τον Οκτώβριο του 2020 του δασκάλου Σαμουέλ Πατύ.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν διαγκωνίστηκε στις αρχές του έτους με την ίδια την Μαρίν Λεπέν για το ποιος είναι πιο σκληρός απέναντι στον ισλαμισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις δυο μονάδες από τον Μακρόν, σύμφωνα με το Politico.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter