Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικάνοι ψάχνουν τρόπο να “ξεφορτωθούν” τον Φιγιόν

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικάνοι ψάχνουν τρόπο να “ξεφορτωθούν” τον Φιγιόν

Τα στελέχη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR), στη σύγκληση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ετοιμάζονται για ένα «σχέδιο Β» που θα τους επιτρέψει να βγουν από το αδιέξοδο της υποψηφιότητας Φιγιόν.

Κι όλα αυτά υπό το βάρος της νέας δημοσκόπησης του Ινστιτούτου BVA δείχνει τον υποψήφιο του κεντροδεξιού κόμματος εκτός β’ γύρου των προεδρικών εκλογών, εξαιτίας του σκανδάλου πλουσιοπάροχης αργομισθίας της συζύγου του.

Συγκεκριμένα, ο 62χρονος Φιγιόν συγκεντρώνει μόλις το 18% έως 20% των ψήφων, έναντι 21% – 22% του ανεξάρτητου υποψήφιου, Εμανουέλ Μακρόν, και 25% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.

Το σκάνδαλο διαφθοράς και η δημοσκοπική καθίζηση του Φιγιόν έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της γαλλικής κεντροδεξιάς, με αρκετές «φωνές» να ζητούν την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανιζόταν μέχρι πρότινος, ως ακλόνητο φαβορί για την προεδρία της Γαλλίας, αφού φαινόταν να περνά άνετα στον β΄ γύρο και να επικρατεί κατά κράτος της Μαρίν Λε Πεν.

Όσον αφορά τον β’ γύρο των εκλογών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, προβάδισμα για τον πρωθυπουργικό θώκο διαθέτει ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συγκεντρώνει το 66% των ψήφων έναντι 34% της Μαρίν Λε Πεν.

Και ενώ το οικοδόμημα του κόμματος κλυδωνίζεται και τα ρήγματα μεγαλώνουν ώρα με την ώρα, ο Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζει ως να μην έχει συμβεί τίποτα, οργανώνοντας σήμερα συνάντηση για φωτογράφηση, για τις αφίσες του.

Χθες μάλιστα έκανε και την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση σε μικρή επαρχιακή πόλη (Σαρλεβιλ-Μεζιέρ) που τον είχε υπερψηφίσει στην προκριματική. Κάποιοι απογοητευμένοι πολίτες, τους οποίους οι σωματοφύλακες γρήγορα απομάκρυναν, δεν δίστασαν να του φωνάξουν «pourri» (σάπιε) ή ακόμα, «Φιγιόν παραιτήσου».

Ψύχραιμος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει μέχρι τέλος και πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας: «Νοιώθω έναν κρύο θυμό απέναντι σ’ αυτό το σκυλολόι που επιχειρεί να με διαμελίσει».

Συνέχισε την ακατανόητη, σε σχέση με την πραγματικότητα, επιχειρηματολογία του περί «νομιμότητας» της πρόσληψης της συζύγου του.

Περιμένοντας το τελικό αποτέλεσμα της ανάκρισης, οι πολίτες διαπιστώνουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία της εργασίας, αλλά ακόμα και στους ετήσιους καταλόγους των εργαζόμενων στο Κοινοβούλιο (Tourbinoscop ), o για χρόνια βουλευτής Φ. Φιγιόν, δεν φαίνεται να είχε κοινοβουλευτική βοηθό, παρ’ όλα αυτά τα χρήματα που εισπράττονταν στο όνομα της συζύγου.

Η δήλωση της ίδιας της Πηνελόπης Φιγιόν σε δημοσιογράφο της Σάντεϊ Τέλεγκραφ, που οι πάντες είδαν χθες σε βίντεο, θα μπορούσε να είχε δώσει τέλος στη σύγχυση. « Δεν ήμουν ποτέ βοηθός του συζύγου μου, για οτιδήποτε, ούτε έχω ασχοληθεί με την επικοινωνία του» είχε εξηγήσει το 2007, περίοδο που ήταν εγγεγραμμένη ως κοινοβουλευτική βοηθός και που προφανώς η ίδια το αγνοούσε.

Η επιμονή Φιγιόν σε μια γραμμή υπεράσπισης, την οποία ανατρέπει με τη μαρτυρία της η ίδια η σύζυγός του, μοιάζει για πολλούς με «σύνδρομο άρνησης» του προβλήματος, το οποίο δεν αφορά στην νομιμότητα ή μη της πρόληψης, αλλά στο εάν υπήρξε εργασία ή όχι.

Το ότι δεν πείθει πλέον, αποτυπώνεται και στην τελευταία σφυγμομέτρηση Harris Interactive σύμφωνα με την οποία, το 69% των Γάλλων επιθυμούν να παραιτηθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter