Διεθνής ανησυχία: Πληροφορίες ότι η Γαλλία στέλνει στρατό στην Ουκρανία οδηγούν σε παγκόσμιο διπλωματικό «πυρετό»

Διεθνής ανησυχία: Πληροφορίες ότι η Γαλλία στέλνει στρατό στην Ουκρανία οδηγούν σε παγκόσμιο διπλωματικό «πυρετό»

Η δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν που μεταδόθηκε από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ το απόγευμα της Τρίτης και αναφέρει ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες ότι η Γαλλία προετοιμάζεται να στείλει τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες στην Ουκρανία, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS: «Αυτό (το γαλλικό απόσπασμα) θα γίνει προτεραιότητα και νόμιμος στόχος για επιθέσεις από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει την τύχη όλων των Γάλλων που έχουν έρθει ποτέ στο έδαφος του ρωσικού κόσμου με ξίφος».

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και στη σκιά σχετικών δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει στα τέλη Φεβρουαρίου ότι δεν μπορεί να «αποκλειστεί» η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων κρατών της Δύσης στην Ουκρανία, η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρενέβη σήμερα «τραβώντας το αυτί» στη Γαλλία.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η Μελόνι σε ομιλία της απέρριψε τις δηλώσεις Μακρόν λέγοντας ότι η ανάπτυξη δυνάμεων στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε επικίνδυνη κλιμάκωση και τονίζοντας ότι μια τέτοια κλιμάκωση θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος.

Σημειώνεται ότι στις αρχικές δηλώσεις Μακρόν, η Ρωσία είχε απαντήσει μεταξύ άλλων και με πυρηνικές απειλές.

Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στη γαλλική τηλεόραση έχουν παρουσιαστεί αναλύσεις σχετικά με τα υποθετικά σενάρια ανάπτυξης Γάλλων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι πρόκειται για δεδομένη απόφαση. Συγκεκριμένα, ο χάρτης που εμφανίζεται σε μία από τις εκπομπές δείχνει δύο υποθετικά σενάρια – στρατιωτική ανάπτυξη κατά μήκος του Δνείπερου και κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία.

Πάντως, όλα αυτά έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε διεθνές επίπεδο, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας να χαρακτηρίζει τις ρωσικές αναφορές «ανεύθυνες».

Συγκεκριμένα, στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, τόνισε ότι «η μανούβρα που ενορχηστρώθηκε από τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικής κατασκοπείας, για μια ακόμη φορά αποτυπώνει τη συστηματική χρήση της παραπληροφόρησης από τη Ρωσία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter