Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άλεν Γκρισέ μετά την καταδίκη του

Γαλλία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άλεν Γκρισέ μετά την καταδίκη του

Ο υπουργός αρμόδιος για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Άλεν Γκρισέ, παραιτήθηκε την Τετάρτη από την θέση του λίγες ώρες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή, για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων στο Πόθεν Έσχες της Αρχής για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής. Αναμένεται να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο υπουργός δεν είχε δηλώσει την συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα αποταμίευσης μέσω επένδυσης σε μετοχές (Plan d’Epargne en Action – PEA) καθώς και έναν σχετικό τραπεζικό λογαριασμό, ύψους 171.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά εικάζεται ότι προέρχονται από την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων και Υπηρεσιών του Βορρά, η οποία το 2019 είχε εμπιστευτεί το ποσό στον τότε πρόεδρό της Γκρισέ ώστε να τα βάλει στο ΡΕΑ του.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία υπουργός καταδικάζεται από ποινικό δικαστήριο. «Ο Αλέν Γκρισέ ευχαριστεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό για τον διορισμό του ως Υπουργό υπεύθυνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου του.

Η ποινή που έλαβε ήταν για την κατηγορία της ψευδούς ή ημιτελούς δήλωσης της περιουσιακής του κατάστασης. Η έρευνα είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020 μετά από έκθεση από την Αρχή Διαφάνειας, που συγκεντρώνει τις δηλώσεις από μέλη της κυβέρνησης. Η επίσημη κατοικία του στο Μπερσί, όπου βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, ερευνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter